Weer nieuw materiaal wat alle kanten op gaat. Van het nieuwe materiaal waar Jack and The Weatherman mee komen tot het werk van De Zweefclub en Jong Louis. Van filosofie en zelfinzicht tot een liefdesverklaring aan de dames die les geven in het onderwijs. Of zoals een Nederlands spreekwoord luidt: ‘een gegeven paard moet je niet in de bek kijken’. Een paard dat een bek heeft, kan niet, want het is een edel dier. Dat gegeven paard komt min of meer voorbij bij een muzikaal gezelschap dat zich De Zweefclub noemt en een eigen muziekstijl heeft bedacht. Dat kan nog leuk worden. De teksten komen van Karlijn Raaijmakers en Jaap Koper.

Jack and The Weatherman

Zelfreflectie en filosofische inzichten op lange dagen

Deze twee vrienden uit Haarlem zijn terug met het nieuwe album One Of Us dat je klaarstoomt voor de zomer, maar dan wel met teksten waar gedachte achter zit. Die gedachte bestaat vooral uit positiviteit en vrolijke akoestische gitaren die zelfs in de winter de zon kunnen laten schijnen. Toch zijn de mannen niet bang voor zelfreflectie en de nodige filosofische inzichten, wat het album welkome diepgang geeft. In de aanloop naar het album brachten Jack and the Weatherman al een aantal singles uit, die nog wel eens op de radio voorbij komen, zoals Legacy, Closer (zie ook bovenstaand lyric video) en So Beautiful. Vandaag is het plaatje compleet.

Inmiddels bekende naam

Groeiende lijn na debuut in 2014

Jack and the Weatherman is een bekende naam. In hun eerdere EP’s Something Positive (2014), Homewards (2015), Some Kind Of Purpose (2016) en het album The Lucky Ones (2019) is een duidelijke groeiende lijn te zien. Het duo heeft over de jaren heen zijn eigen sound weten te creëren, waar je zeker wat muzikale invloeden doorheen kan horen. Zo doet de openingstrack Closer denken aan het eerdere werk van Dotan, door de meerstemmige, opzwepende refreinen die je klaarstomen voor wat er nog gaat komen. Hier en daar komen reggae en hiphop invloeden naar voren, zoals bij de tracks Peace en Walk On The Wire.

Het voelt een beetje als early Chef’Special, maar dan gehuld in een akoestisch jasje. Al deze stijlen worden tactisch afgewisseld. Toch is het duidelijk één album, dat wordt gekenmerkt door akoestische gitaarsounds, meerstemmige zang, en een gevoel van hoop. De uptempo en rustige tracks, zoals het gevoelige Comfortable, maken er een dynamisch feestje van. One Of Us is daardoor een rijk album, waar voor elke stemming wel een nummer in zit.

Tekst: Karlijn Raaijmakers

De Zweefclub

Gratis en voor niks

Even voorstellen. Ze heten De Zweefclub en de band bestaat uit Ruben Nosaehi, Margot Roubos, Thomas du Gardijn en Jaron de Wilde. Het viertal heeft al de nodige ervaringen in de Nederlandse muziekwereld en allemaal hebben ze aan verschillende muziekconservatoria gestudeerd in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het is niet alleen ons opgevallen. De collega's van 3 voor 12 Utrecht hebben hun single Een Gratis Paard ook al meegenomen. Een van de voordelen als band als je leden zowel uit Utrecht als Amsterdam komen.

Bij het luisteren van de single Een Gratis Paard zit eigenlijk alles in. Zowel de inhoud als de muziek, wat de Amsterdamse en Utrechtse bandleden zelf hebben bedacht. Het gaat met de snelheid van punk, maar dan bijna kijkend naar een knapperend open haard vuur op een mooie avond. Het is zoals ze het zelf omschrijven als snelle beats en recht-toe-recht-aan ritmesectie, rauwe randjes maar ook vernuftige songwriting, ingetogen volumes en vederlichte stemmen. Het plaatje wordt compleet gemaakt met eigenzinnige, gevoelige teksten en zo ontstaat het geluid van de Zweefclub: een unieke toevoeging aan de Nederlandse indiescene.

Uniek in het geluid, want je moet wel een hele goede reden hebben om dit aan je voorbij te laten gaan..Naast de single die op verschillende streamingsplatformen is te vinden, heeft de band ook een clip gemaakt van Een Gratis Paard.

Tekst: Jaap Koper

Jong Louis

Liefdesverklaring aan de juffen

Een stampende beat met uiteraard weer de pakkende tekst van Jong Louis maakt de single Juffen weer tot een dampende Nederlandstalig hiphop nummer. Jong Louis zet net als voorganger Expres ook deze song weer helemaal naar zijn hand. Het is alsof je ook echt die saaie les aan het volgen bent en er totaal geen uitzicht is op het einde van het uur. De intro met de nodige elektronica die weer worden gevolgd door de doffe dreunen, zorgen er wel voor dat dit in je hoofd blijft hangen. Jong Louis laat zelfs in de song iets los over zijn eigen verleden als leerling. Tsja…Die jeugd van tegenwoordig…

Als we het toch over de jeugd van tegenwoordig hebben, is het geen verbazing, want net als Expres heeft ook op Juffen Bas Bron weer getekend voor de productie. Dezelfde Bas Bron die dus met De Jeugd Van Tegenwoordig heeft gewerkt.

Tekst: Jaap Koper