In de rubriek ‘Even inchecken’ checken we in bij de leukste Noord-Hollandse acts van dit moment! Gewoon, omdat we graag op de hoogte blijven van waar zij zich mee bezighouden. Met als kern: waar kom je vandaan, wat vind je belangrijk en waar ga je heen? Deze editie checken we in met Donald Madjid van Don Melody Club!

Don Melody Club kennen jullie misschien nog van de single ‘Psychonauten’, waar wij wel fan van waren. Inmiddels hebben ze al een tijd hun eerste album uit en hebben ze een shine-end optreden op Eurosonic Noorderslag verzorgd! Naast Don Melody Club, ken je Donald misschien ook van The Mauskovic Dance Band. Geregeld kan je hen op vroegere festivals gezien hebben. Waar je jezelf al dansend in lossere sferen waant bij Mauskovic, hoor je bij Don Melody Club een andere kant.

Donald, hoe zou jij jouw muziek omschrijven?
“Don Melody Club is begonnen als een slaapkamer project en dit hoor je terug in de muziek. De slaapkamer als omgeving zorgt namelijk voor de dynamiek die op de plaat te horen is. We hebben een ingetogen, persoonlijke en dromerige sound. Sommigen noemen dat ook wel bedroom pop. Synths en strijkers hebben de boventoon en die begeleiden de zang door de nummers. Onze drumcomputer kabbelt een beetje voort, wat het een gemoedelijke sound geeft.”

Waar haal jij jouw inspiraties vandaan?
“Het project is ontstaan vanuit een liefde voor de Nederlandstalige chansons uit de 70’s. Denk aan meester in dit genre Ramses Shaffy, maar ook niet-Nederlandstalige troubadours. Zoals Fransman Serge Gainsbourg en Braziliaan Jorge Ben Jor. Ik vind het belangrijk dat ik me laat inspireren door klanken en melodieën van over de hele wereld! Dit geeft een minder Nederlandse sound. Soms zit ik thuis achter mijn piano en begin ik bijvoorbeeld in het Portugees/Braziliaans gibberish te zingen. Zo kom je toch op andere melodieën en ritmes! Als je die dan vervolgens invult met Nederlandse teksten komt er naar mijn mening soms iets heel bijzonders uit!”

“Naast door artiesten is Don Melody Club ook erg geïnspireerd en gevormd door een specifiek instrument en de limitaties die daarbij komen kijken. We hebben een analoge drumcomputer uit de jaren 60, The Maestro Rhythm King MKII. Deze soort is gebruikt door onder andere Sly and The Family Stone en J.J. Cale. De drumcomputer heeft maar een selectief aantal ritmes die die op een constant volume kan afspelen en je kan geen breaks of fails inspelen. Door deze limitaties was het album meteen in een mal gegoten en heb ik mezelf voorgenomen daar ook niet uit te treden. Hierdoor moet je roeien met de riemen die je hebt om de composities interessant te houden, wat creatief uitdaagt maar wel een fijne manier van werken is. In een computer heb je bijvoorbeeld oneindig veel drumsounds of beats staan, die je ook nog eens op allerlei manieren kan knippen en bewerken. Hierdoor kan je soms aardig verdwaald raken en dat is zonde van je creatieve energie als je het aan mij vraagt..”

“Wat ook wel tof is om te merken is dat mijn andere project “The Mauskovic Dance Band” dit project inspireert en andersom! Eerst was het contrast heel groot tussen de twee, maar dat trekt steeds meer naar elkaar toe waardoor er een interessante combinatie en sound ontstaat. Mauskovic gaat nu bijvoorbeeld ook in het Nederlands zingen en Don Melody Club wordt steeds meer bass gedreven en groovy up-tempo!”

Wat is het meest urgente onderwerp volgens jou waarover ‘wij’ het als mens zouden moeten hebben?
“Er zijn natuurlijk in deze tijd heel veel actuele, urgente zaken om over te schrijven. De wereld staat in de fik! Maar ik heb al snel gemerkt als tekstschrijver dat ik mijn lyrics graag tijdloos houdt. Toen ik de overstap maakte van Engelse teksten naar Nederlandstalig werden de onderwerpen vanzelf heel persoonlijk. Dit omdat via mijn moedertaal opeens weer heel diep in mijn hoofd kon gaan zitten en de behoefte voelde om de  core problemen te behandelen. Dus dan gaat het snel over algemeen intermenselijke aangelegenheden, zoals verslaving, onzekerheden, romances maar ook depressies.”

Op welke manier komen jouw inspiraties en de onderwerpen waarmee jij je bezighoudt terug in je muziek?
“Door de onderwerpen die ik hierboven noemde is het album een soort van coming of age album geworden. Dit ontdekte ik pas toen het al een tijdje af was en ik met mijn blik afstand kon nemen van het project”

Wat is jouw plan voor 2022?
“Het is nu net februari en het lijkt erop dat de muziek en live sector weer langzaam op gang komt. Voorheen was ik veel onderweg en tourde ik het hele jaar door met de Mauskovic Dance Band. Ik hoop dat ik deze lifestyle snel weer kan oppakken. Het enige verschil nu is dat ik ook prioriteiten heb bij mijn eigen project. Het wordt denk ik nog wel even uitvinden hoe je die twee dingen combineert. Verder gaat er veel nieuwe muziek komen! Met Don Melody Club komen er dit jaar twee nieuwe singles uit en een EP, waarbij ik vast moet vermelden dat ik de laatste tijd veel naar Doe Maar en de Talking Heads heb geluisterd.. Daarnaast heb ik nog een nieuw duo act in petto, waarmee ik graag in de late uurtjes van de clubs actief wil zijn! En er komt weer een nieuw album van Mauskovic aan. Dus, genoeg om daar uit te kijken!”

Teaser: de volgende 'Even inchecken' is met rapper Shine.