Waar september nog een veelvoud aan nieuw materiaal oplevert, is dat voor oktober iets minder. Toch is er op muzikaal gebied best wel wat te beleven en komt het materiaal allemaal uit de hoofdstad. Van Nederlandstalig, tot indie en rock aan toe.

Totti DeMeo

Eigenwijze Nederlandstalige songs

Het drietal van Totti DeMeo komen oorspronkelijk uit de omgeving van Haarlem. ,,We komen alle drie uit Haarlem en hebben op het Eerste Christelijk Lyceum gezeten en het Schoter Lyceum. We wonen nu in Amsterdam, maar zijn nog vaak in 023", zegt het drietal.

Ze maken zoals gezegd Nederlandstalige muziek, maar de elektro is prominent aanwezig. De single 'Te Weinig' doet denken aan de Italo die disco- en dancefreaks kennen uit de jaren tachtig.

,,We maken onze muziek met veel synthesizers en alleen maar live instrument opnames. Inspiratie komt uit de 80'er en 90'er jaren en qua opname techniek ook Daft Punk, NERD, Tame Impala etc.", zegt Totti DeMeo over hun muziek.  

Het drietal heeft snode plannen, want komende maand willen ze al een EP gaan droppen. Verder staat een live set op het programma die TottiDeMeo vanaf november heel veel willen gaan spelen. Of het doorgaat, is de vraag met de nodige perikelen rondom corona. Er komt volgens de band veel aan, en daar kijken ze wel naar uit. ,,Ook hebben we voor de komende zomer bijna het album al klaar liggen", zegt het drietal.

Kite Arcane

Rock met donker randje

Het is zoals Kite Arcane uit Amsterdam zelf al zeggen. Ze maken rock met invloeden uit metal, blues en zelfs synthpop uit de jaren 80. Dat moet volgens henzelf een unieke stijl opleveren met nummers die oproepen tot sociaal bewustzijn en gerechtigheid in een 'post-truth-tijdperk'.

Wie de eerste single 'Equality' beluistert, hoort dat donkere rafelrandje terug van Kite Arcane. Inmiddels heeft de band de tweede single 'Strong Woman' uitgebracht. Het geluid wat Kite Arcane laat horen, kan te maken hebben met de achtergronden van de bandleden. Kite Arcane drijft vooral op het tweetal Christian Mendez (die de vokalen en de gitaar voor zijn rekening neemt) en Filippos Zisopoulos (bas). Mendez komt oorspronkelijk uit Bolivia en Zisopoulos uit Griekenland. Daarnaast beschikt Kite Arcane over de bekwame drummer Rob Klerkx.

Het duo ontmoet elkaar eerder in 2010 hier in Nederland. Daarna ontwikkelt een sterke vriendschap tussen de twee en beginnen ze sinds 2018 met het spelen en creëren van muziek. Dit jaar wil de Amsterdamse band nog een EP gaan uitbrengen.

Loupe

Dromerige indie-rock

3 voor 12 Noord-Holland heeft al eerder aandacht besteed aan Loupe. In september van dit jaar heeft Judith Casant de dames gezien en beluisterd in Cinetol. In dat verslag wordt al duidelijk, waarom we lang op Loupe hebben moeten wachten.

Loupe is de voortzetting van Dakota. Alleen de frontvrouw Julia Korthouwer is in de plaats gekomen van Lisa Brammer die zich uit de band heeft terug getrokken. De stijl is nog steeds hetzelfde gebleven. In september is dat al te horen bij de single 'Leave Me There' en nu is dat wederom weer te horen met 'Fair Enough'. De twee singles die inmiddels door Excelsior Recordings zijn uitgebracht, komen ook op de EP 'Older' te staan. Deze verschijnt op 12 november.