Afgelopen donderdag verscheen de debuut EP Over The Garden Wall van de Amsterdamse zangeres, songwriter en producer Liza Lo. De EP laat vijf prachtige popnummers horen met ambient-achtige sferen en elementen uit de natuur. We waren aanwezig in A’DAM&Co op de 18de verdieping van de A’DAM Toren in Amsterdam waar de EP Over The Garden Wall werd gepresenteerd.

Liza Lo studeerde af aan The Academy of Contemporary Music in Engeland en verhuisde vorig jaar door de pandemie terug naar Amsterdam. Omdat alles zo’n beetje tot stilstand kwam, begon ze zelf met het produceren van haar eigen muziek. In juli konden we al een voorproefje van de nieuwe EP horen toen ze de eerste single ‘Breathe In’ uitbracht. We spraken haar ook uitgebreid afgelopen zomer toen ze druk bezig was met de voorbereidingen van haar debuut EP (lees het interview hier terug). Voor de presentatie van de langverwachte EP Over The Garden Wall heeft Liza Lo de prachtige locatie van de A'DAM Toren uitgekozen.

Uitzicht vanaf 18de verdieping A'DAM&Co

Het is vandaag een wat storm- en regenachtige dag als we donderdagavond naar de A’DAM Toren in Amsterdam gaan. Vanavond presenteert Liza Lo haar debuut EP Over The Garden Wall in een intieme setting in A’DAM&Co op de 18de verdieping van de A’DAM Toren in Amsterdam. Het is ook de eerste keer dat de zangeres een optreden doet met haar nieuwe band bestaande uit Manuel Wouthuysen (toetsen), Robin van Rhijn (drums), Rasmus Bisschop (gitaar) en Freek Mulder (bas). 

Het onstuimige weer buiten begint inmiddels weg te trekken als om half negen Liza Lo met haar band het optreden rustig begint met ‘Breathe In’. Het publiek luistert aandachtig en heeft allang geen oog meer voor het adembenemende uitzicht over Amsterdam. De zangeres trekt met haar prachtige stem alle aandacht als vervolgens de eerste single ‘Why’ uit 2019 wordt ingezet. De hitsingle ‘Empty Room’ is inmiddels al meer dan een miljoen keer gestreamd en horen we al vroeg in de setlist voorbijkomen. De serene rust van de stad op de achtergrond past perfect bij de setting van het intieme optreden.

Halverwege de set horen we achtereenvolgens ‘u n me’, ‘for us’ en ‘Remember Me’ van de nieuwe EP Over The Garden Wall. In het interview dat we deze zomer met Liza Lo hadden, vertelde de zangeres dat ze in haar nummers heel subtiel diverse elementen uit de natuur verwerkt. Door de intieme setting van het optreden kunnen we met onze ogen dicht de nummers aandachtig beluisteren en horen we onder meer geluiden van vogels en stromend water in de nummers terug. We wanen ons voor even midden in de natuur.

Het einde van het optreden komt in zicht als toetsenist Manuel Wouthuysen op piano het nummer ‘Palmyra’ inzet. Deze single werd vorig jaar februari uitgebracht en schreef Liza Lo samen met producer Khotton Palm in de beeldentuin van het Palmyra Sculpture Centre op Mallorca. Khotton Palm werkte ook mee aan de nummers ‘Over The Garden Wall’ en ‘u n me’ op de nieuwe EP. Het nummer komt met de volledige band helemaal tot leven en wordt warm onthaald door het publiek.

Het laatste nummer van het optreden is ‘Over The Garden Wall’. Het is de titeltrack van de EP en van het nummer wordt binnenkort ook een videoclip uitgebracht. Het nummer symboliseert de magie die in het onbekende kan gebeuren. Liza Lo geeft aan dat door net dat beetje verder buiten je huidige wereld te kijken, er de potentie is om nieuwe inspiratie en energie te vinden. ‘Over The Garden Wall’ is een roep om verandering. Het nummer is meteen één van onze favorieten van de EP en staat inmiddels op repeat in Spotify. Het nummer is een mooie mix van ambient, electronica en popmuziek en wordt live door de vocalen van Liza Lo naar grote hoogte getild. Ook de band klinkt groots met de dromerige sferen die worden neergezet. Een mooie afsluiter van een geslaagde EP-release.

Liza Lo heeft met de debuut EP Over The Garden Wall een flinke stap voorwaarts gezet. Het zal ons dan ook niet verbazen als de zangeres het met deze EP ook goed zal doen in het buitenland. We hopen Liza Lo met haar band dan ook de komende maanden vaker live op het podium te zien.