De Amsterdamse zangeres en producer Liza Lo brengt vandaag haar nieuwste single ‘Breathe in’ uit. Het is een emotioneel nummer dat ruimte geeft om tot rust te komen tijdens overheersende gedachtes. Kunst en natuur vormen belangrijke elementen in de muziek van Liza Lo. We spreken voor dit interview een keertje af buiten de regio in de bijzondere en kleurrijke tuin van De Vlinderhof, verstopt midden in het Máximapark in Utrecht. Een prachtige en rustgevende plek om het drukke Amsterdam te ontvluchten en uitgebreid met Liza Lo bij te kletsen.

Carrière als muzikant

“Toen ik klein was, begon ik met pianoles. Ik verhuisde naar Spanje, waar ik op de middelbare school geïntroduceerd werd met het zelf maken van muziek en ook theater. Terug in Nederland heb ik de vooropleiding van de Dutch School Of Popular Music gedaan. Als keuzevak volgde ik songwriting bij Chris Kok. Hier begon het allemaal voor mij met het zelf schrijven van nummers.”

“Na de middelbare school ben ik auditie gaan doen bij het Conservatorium van Amsterdam en de Herman Brood Academie. Uiteindelijk ben ik naar Engeland vertrokken om de opleiding tot Creative Artist te volgen aan The Academy of Contemporary Music in Guildford. Hier heb ik ook mijn muzikale partner Emilio Maestre Rico, ook wel bekend als Khotton Palm, ontmoet. Ik heb me door hem muzikaal verder kunnen ontwikkelen. In december 2019 verscheen mijn debuutsingle ‘Why’, die hij heeft geproduceerd.”

Kunst, natuur en muziek

“De tweede single ‘Palmyra’ heb ik vorig jaar februari uitgebracht. Het nummer is ontstaan tijdens de periode dat ik met Emilio in het Palmyra Sculpture Centre op Mallorca was. In deze prachtige beeldentuin midden in de natuur hebben we als ‘artist in residence’ een week lang muziek geschreven. In Palmyra heb ik ook m’n afstudeerproject gedaan. De onderzoeksvraag van m’n scriptie was welke invloed muziek heeft op kunst en natuur. Ik heb hiervoor de ervaring van bezoekers onderzocht. Eerst met alleen de beeldentuin en natuur en vervolgens daar de muziek aan toegevoegd. De ervaring is dat de beleving veel intenser wordt met muziek erbij.”

“De kunst komt vooral terug in de muziek tijdens optredens door samen te werken met visuele artiesten van uiteenlopende kunstdisciplines. Dit komt ook tot uiting in het project waar ik nu mee bezig ben, namelijk de debuut-EP die in oktober uitkomt.”

“Voor wat betreft de natuur zitten er in de producties van de muziek elementen van natuur. Denk hierbij aan vogels, stromend water en vallende bladeren. Het gaat om bewegingen die de natuur zelf al maakt, maar ook handbewegingen en klappen dat iets natuurlijks heeft. Dit heb ik zelf opgenomen en als geluid gesampled. Het is niet alleen in de achtergrond te horen, maar bijvoorbeeld ook verwerkt in een beat. Er zijn artiesten die ik goed vind die dat gevoel goed kunnen overbrengen, zoals FKJ (French Kiwi Juice). Jordan Rakei gebruikt juist weer heel goed die atmosfeer in producties.”

Muziekopleiding in Engeland

“Ik ben voor mijn studie naar Engeland gegaan omdat de opleiding bij The Academy of Contemporary Music mij veel creatieve vrijheid gaf. Bovendien is het ook een hele fijne omgeving en ligt dichtbij Londen. Hier kon ik me in alle rust muzikaal verder ontwikkelen. De opleiding bood ook veel kansen en mogelijkheden, zoals het bijwonen van grote netwerkbijeenkomsten, het spelen op muziekfestivals als The Great Escape en ook BBC Music Introducing waar ik live heb gespeeld. Het werd al gauw duidelijk dat er in Engeland meer mogelijkheden voor mij lagen dan in Nederland.”

Terug in Amsterdam

“Ik woonde net een half jaar in Londen toen corona begon. Ik besloot terug te gaan naar Amsterdam voor twee weken, wat uiteindelijk drastisch uitliep tot meer dan een jaar. Hoewel mijn muzikale netwerk in Engeland is, heb ik er geen spijt van. In Amsterdam heb ik de luxe dat ik een eigen studio heb in de Treehouse op de NDSM-Werf. Het verschil met Engeland is dat al m’n vrienden muzikant zijn en ik altijd wel met muziek bezig was. In Amsterdam is het in die zin wel wat eenzamer. Het biedt echter ook weer nieuwe uitdagingen, waardoor ik zelf ben gaan produceren.”

‘Empty Room’ is groot succes

“In augustus vorig jaar verscheen de single ‘Empty Room’ en is al bijna een miljoen keer gestreamd. Het was onverwachts een succes dat de single zo goed is opgepakt. ‘Palmyra’ werd al door Spotify in diverse lijstjes geplaatst en was de opmaat voor deze single. ‘Empty Room’ werd al na een paar weken in de Spotify-lijstjes van ’t Koffiehuis en Easy on Sunday geplaatst en is er sindsdien ook ingebleven.”

“Het nummer is binnen een half jaar ontstaan en gebaseerd op familie-ervaringen. Over hoe je zo weinig over een relatie met iemand kan weten door verkeerde communicatie, waardoor alles stuk kan lopen. Ik heb het ook gebaseerd op twee Netflix-series, o.a. The Affair. Ik heb de eerste afleveringen gezien en nog geen eens afgekeken omdat het al zo’n trauma voor mij opleverde. Bij de andere serie Black Mirror heb ik een aflevering gezien van een vriend die in een videospel verliefd werd op zijn beste vriend. Dat is alleen in het videospel en niet de werkelijkheid, waardoor zijn vrouw er niks van weet. Ik vind het heel bizar dat iemand in zo’n fantasie kan leven. Normaal laat ik me nooit inspireren door series of films. Meestal gaan de nummers over eigen ervaringen of van vrienden waarmee ik open gesprekken heb. Op basis van emoties probeer ik dan een verhaal te maken.”

Even tot rust komen met ‘Breathe In’

“De nieuwe single ‘Breathe In’ is de eerste die ik helemaal zelf heb geproduceerd. Ik ben daarom erg benieuwd wat de mensen ervan vinden. Het nummer is afgelopen kerst geschreven. Een vriendin van mij heeft het enorm zwaar gehad met haar trauma’s en vertrouwen in het leven het afgelopen jaar. Zij zat op een gegeven moment zo vast dat ze geen kant meer op kon. Ze is m’n beste vriendin en ik kon haar niet meer helpen of steunen. Het was een enorme kwelling. Soms waren we samen en liep de stress zo hoog op dat er een reminder nodig was om even in te ademen en te kalmeren. De simpele woorden ‘adem even diep in’, betekende zoveel. Die ruimte heeft zij ook altijd voor mij gecreëerd als het wat minder goed ging met mij. Die verlossing bleef telkens terugkomen in verschillende situaties, bij verschillende vrienden. Die herinnering om even adem te halen, is zo waardevol. Ik denk dat veel mensen dit het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Dat de stress zo hoog is opgelopen en niet eens weten waarom. Het nummer betekent veel voor mij en hopelijk ook voor anderen.”

Debuut EP zit er aan te komen

“Het nummer ‘Breath In’ is de eerste single van de nieuwe EP waar ik nu voor aan het werk ben. Deze heb ik grotendeels zelf geproduceerd. Er staan hele persoonlijke nummers op de EP. Ik ben nu aan het plannen dat de EP in oktober gaat uitkomen. Er komt dan ook een speciale release show in zowel Amsterdam als Mallorca, waar merchandise beschikbaar zal zijn voorzien van kunst die ik zelf maak. Hopelijk kan ik tegen die tijd dan ook weer meer shows gaan spelen met band. Echter, op dit moment concentreer ik me volledig op het afmaken van de nieuwe EP.”

 

Wil je op de hoogte blijven van Liza Lo haar nieuwste releases? Volg haar op Instagram of Facebook.