De Amsterdamse zangeres Juliet bracht afgelopen vrijdag haar debuut-EP Naakt Door De Stad uit. De EP is een ode aan de grote kolkende stad, waar je geen privacy hebt en tegelijkertijd verdwijnt in de anonimiteit. Julia Schellekens (Sam & Julia) laat met Juliet en haar tragikomische liedjes een compleet andere kant van zichzelf zien. De EP werd afgelopen donderdag gepresenteerd in het knusse en gezellige Theater Mascini aan de Zeedijk in Amsterdam. Ook was er een gastoptreden van Milou Mignon.

Naakt Door De Stad

Het is donderdagavond als we op weg zijn naar Theater Mascini in Amsterdam. Het kleine theater, ook wel bekend als voormalig café-theater Casablanca Variété, bevindt zich aan de Zeedijk in hartje Amsterdam. Het theater biedt plaats aan 45 bezoekers en ziet er warm en sfeervol uit. Er hangen vele foto’s van grote Nederlandse artiesten aan de muren, onder andere van Maarten van Rozendaal. Hij is naast Jacques Brel en Annie M.G. Schmidt één van Juliets inspiratiebronnen voor de EP Naakt Door De Stad. Het knusse theater is de perfecte setting voor een intieme show om de EP live aan het publiek te presenteren. De eerste singles kregen al de nodige aandacht op radio en tv. Het is dan ook niet gek dat de avond is uitverkocht. Het belooft in ieder geval een gezellige avond te worden.

Mischa Porte (drums), Wannes Notenbaert (bas) en Julia Schellekens (piano)

Amsterdam als één grote naaktcamping

Nadat de aankondiging van Juliet door de speakers wordt afgespeeld, komt de zangeres onder luid applaus met haar band het podium op lopen. Juliet neemt plaats achter de piano en wordt begeleid door Mischa Porte (bekend van o.a. Luwten en Pitou) op drums en Wannes Notenbaert (Collective Conscience, Puntjudith en Meis) op basgitaar. Wannes Notenbaert is ook de producer van de EP Naakt Door De Stad. Er wordt begonnen met ‘Pottenkijkers’ waarin Juliet ons meeneemt in haar gedachten waar ze Amsterdam als één grote naaktcamping ziet. De sfeer zit er meteen goed in als vervolgens ‘Raamkozijn’ wordt gespeeld. Het liedje werd tijdens de eerste lockdown uitgebracht en was in diverse landelijke media te horen. Juliet schreef ‘Raamkozijn’ vanuit haar zolderkamer dat uitkijkt op haar buren. Het is een ode aan haar buurman en hoe ze allebei, als de avond valt, de stille toeschouwers zijn van elkaars leven.

Alles voor de content op sociale media

De sfeer zit er goed in en de liedjes worden door het publiek met veel enthousiasme ontvangen. Dat is helemaal het geval als het opzwepende ‘Content’ wordt gespeeld en het publiek luidkeels het refrein meezingt. Het liedje gaat over de ratrace op sociale media om de leukste versie van jezelf te zijn. Juliet zingt over het steeds creëren van content op sociale media maar nooit eens content te zijn met je leven. Van de EP horen we ook ‘Luikje’ en het prachtige ‘Volle Maan’ voorbijkomen. Juliet grijpt je bij de strot met haar rake teksten die enerzijds grof en grappig zijn en anderzijds ontroerend en verdrietig. Het ligt allemaal erg dicht bij elkaar.

Wie heeft het op vakantie uitgemaakt?

Halverwege de avond is het tijd voor de laatste single ‘Portugallig’ en ook Milou Mignon komt een paar liedjes meezingen. In het interview dat we met Juliet in augustus hadden, vertelde de zangeres uitgebreid over ‘Portugallig’. Ze zingt over wat een romantische vakantie samen moest zijn in Portugal, het begin van het einde werd. Juliet gaat in gesprek met het publiek en vraagt: “Wie heeft het op vakantie uitgemaakt?”. Het liedje ontroert en wordt met veel overtuiging gespeeld.

Ditjes Datjes met Milou Mignon

Met Milou Mignon op het podium mag uiteraard ook het recente ‘Ditjes Datjes’ niet ontbreken. Het liedje gaat over het dragen van een geheim dat te groot is. De zangeressen schreven het liedje samen vanuit hun liefde voor Annie M.G. Schmidt. Het maakt deel uit van Milou Mignon’s drieluik 3×3=9 dat bestaat uit drie podcasts, drie voorstellingen en drie videoclips. Het laatste deel van de podcast 3×3=9 met Juliet en Mevrouw Tamara is een ode aan het lied als geheimbewaarder en is te beluisteren op de website van Milou Mignon.

Nieuwe liedjes smaken naar meer

Het einde van de avond nadert als er nog twee nieuwe liedjes op de setlist staan. De liedjes ‘Iets dat je nooit vergeet’ en ‘Voor het kind’ sluiten prima aan bij de liedjes die op Naakt Door De Stad zijn te vinden. Juliet heeft grote indruk op ons gemaakt met haar prachtige luisterliedjes en verhalen. Ze krijgt na afloop dan ook terecht een staande ovatie van het publiek. We hopen Juliet dan ook de komende maanden vaker in de theaterzalen live terug te zien.