“Mensen vragen wel eens hoe ik ooit in de punkscene terecht ben gekomen. Het is meer de vraag: kom ik er ooit nog vanaf? Ik denk dat ik er de rest van mijn leven mee bezig zal zijn.” Ivo van Rijswijk was veertien toen hij voor de punkscene viel bij een concert van Human Alert. Inmiddels is hij drieëndertig en organiseert de doorgewinterde punkman al zeven jaar punkfeestjes- en concerten onder de naam Minor Operation Bookings (M.O.B.). Daar is nu ook de punkrock foundation Minor Operation Donations (M.O.D.) bijgekomen, die hij samen met zijn vriendin Valerie Land is begonnen. Vanavond viert M.O.B. haar zevende verjaardag met ‘Another Shitty Punk Party’ en gaat M.O.D. voor het eerst aan de slag.

Het begon zeven jaar geleden allemaal met het Ivo’s gevoel dat er te weinig punk in zijn woonplaats Haarlem was. Iets waar je over kan zeuren, maar ook iets waar je wat aan kan doen. Ivo besloot voor ‘doen’ te gaan en begon met eventjes in café Pitcher. De avonden met bevriende punkbandjes werden een succes en na de tweede kwam vanuit poppodium Patronaat de vraag om ook daar wat te organiseren. Inmiddels is M.O.B. een begrip binnen de scene en regelt Ivo dat punkliefhebbers maandelijks in Patronaat terecht kunnen voor gratis bandavonden, shows met grotere punkacts en punkfestivals als Vorst in de Grond Vest en Punk Rock Ruined My Life Fest. Ook op andere events als Houtnacht zorgt hij dat het hardere genre goed vertegenwoordigd wordt.

De zevende verjaardag wordt onder de noemer Another Shitty Punkparty gevierd met zes bands, waaronder de enige Europese reünieshow van Antidote. Zes bands die allemaal de rammel- en hanenkammenpunk maken waardoor Ivo zelf ooit zijn hart verloor aan het genre. “Het zijn ook juist de bands in die hoek van de scene die maatschappelijk betrokken zijn, vaak zowel in de muziek als in daden. Iets dat mooi aansluit op de eerste keer dat we met Minor Operation Donations aan de slag gaan.”

Actie!

Want waarom zou je je tot muziek beperken, als er nog zo veel meer te doen is? Vanaf de geboorte van het punkgenre zo’n veertig jaar geleden is de bijbehorende scene zeer maatschappelijk betrokken. Niet alleen was ze een anti-reactie op het opkomend neoliberalisme en sterk verweven met de kraakbeweging, maar bracht ze ook nog vele andere initiatieven en organisaties voort.  Ivo en zijn vriendin Valerie, allebei zeer allergisch voor onrecht op de wereld, omarmen die maatschappelijke betrokkenheid van de scene en wilden daar zelf ook wat mee doen. Ivo: “Een paar maanden geleden waren we op een punkfestival in Berlijn en tegenover de merchtafels stond nog een andere tafel met spullen. Er werd merchandise verkocht voor een goed doel. Val en ik keken elkaar aan en zeiden: dat moeten we ook doen!”

"Voor 20 pond kan Help Refugees een nieuwe tent kopen, voor 8 pond een nieuw paar schoenen, dat gaat dan naar de vluchtelingen."

Ivo

Zo gezegd, zo gedaan. Het stel besloot onder de naam Minor Operation Donations aan de slag te gaan voor goede doelen. Valerie: “We gaan vanaf nu bij iedere M.O.B.-show staan met een tafel met merchandise. Alle spullen op die tafel zijn gedoneerd door bands of vrienden, kennissen of anderen uit de muziekscene. Bezoekers van de M.O.B.-shows kunnen de merchandise kopen voor een zelf te bepalen donatie en de opbrengst gaat naar een goed doel.” Ivo en Valerie beginnen nu met het Britse doel ‘Help Refugees’, maar willen om de zoveel tijd een ander doel uitkiezen.

Ivo: “We willen de wat kleinere doelen helpen die bezig zijn met concrete acties en die aansluiten op de actualiteit. We vinden Help Refugees een mooi doel. Ze doen sinds 2015 prachtig werk en hebben al meer dan 700.000 vluchtelingen in 12 landen geholpen en lobbyen daarnaast voor meer rechten voor de vluchtelingen. Er is recent een vluchtelingenkamp in Calais ontruimt en deze organisatie helpt die mensen. Voor 20 pond kan Help Refugees een nieuwe tent kopen, voor 8 pond een nieuw paar schoenen, dat gaat dan naar de vluchtelingen. Lekker concreet! En met wat er nu in Syrië aan de hand is, lijkt het ons niet onwaarschijnlijk dat er binnenkort weer een vluchtelingenstroom op gang komt. Dus het is ook een beetje preventief om hen te steunen.”

Vanavond staat er voor het eerst een stand van Minor Operation Donations tijdens een M.O.B.-show. Wil je ook spullen doneren of helpen? Dat kan! Je kan als vrijwilliger tijdens de shows meehelpen bij de stand of je kan spullen doneren of kopen. Contact opnemen kan via de facebookpagina van M.O.B. of M.O.D. Alle aan ‘do it yourself’ underground muziek gerelateerde merchandise is welkom, van garage tot metal, van blues tot punk, van schoenen tot platen, van shirts tot boekjes. Alle beetjes helpen!