Phoam, een mengelmoes van brainwaves

"Het mooie is dat we nog steeds door elkaar toffe bands en artiesten ontdekken."

Sjoert Bakker ,

Vaak rijst uit de as van de ene band een nieuwe formatie. Leden uit Karma's Lab, Burgundy en Square Attic vormen nu samen Phoam. 3voor12NH sprak drummer Daniel Smienk over het ontstaan van de band en de toekomstplannen.

Phoam bestaat nog niet heel lang maar bestaat wel uit muzikanten met al redelijk wat ervaring in verschillende bandjes. Kan je vertellen hoe de band is ontstaan?
We hebben met z’n allen dezelfde opleiding gevolgd in Amsterdam. Artiest Muziek op het Art&Entertainment College, onderdeel van het ROCvA. Daar is het begonnen met Stanley en Roy. Zij zijn een keer samen gaan jammen en kwamen er al snel achter dat ze een band wilden beginnen. Daar zochten ze een drummer bij en dat ben ik geworden. Al snel had ik Denzel op het oog als extra gitarist. Ik had al eerder met Denzel in een band gespeeld dus wij klikten al. De muzikale basis lag er en er miste enkel nog een vocalist. Toen dacht ik aan Woody Kilibarda, bekend van Karma's Lab, dat de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland hadden gewonnen.

Hoe pakte dat uit?
Toen Woody voor het eerst kwam wisten we zeker dat dit een fijne groep zou worden. Na de eerste gig in 2015 zijn we alleen maar aan het schrijven en herschrijven geweest en hebben we onze eigen demo's opgenomen. Afgelopen januari hadden we opnieuw een debuut in De Nieuwe Anita met volledig eigen repertoire en vanaf dat moment is het vrij hard gegaan!

Hoe kwamen jullie erachter welke muziek jullie wilden maken?
Dat is vrij onbewust gegaan eigenlijk. We komen namelijk allemaal uit vrij verschillende hoeken maar we delen wel dezelfde muzieksmaak en luisteren veel dezelfde artiesten. Het mooie is dat we ook nog steeds door elkaar toffe bands en artiesten ontdekken. Met ons individuele verleden uit verschillende stijlen maar wel een algemene muzieksmaak gebeurt het gewoon. We hebben allemaal heel veel creatieve input en het is een mengelmoes van ieders brainwaves eigenlijk. We hebben niet bewust gekozen van: "dit gaan we doen."

Kan je een aantal van die artiesten noemen waar jullie als band echt naar gekeken hebben voor jullie eigen muziek?
Dat zijn denk ik voornamelijk Foals en Radiohead. Die muziek heeft zoveel in zich qua ritme, melodie en harmonie. Heel inspirerende muziek. Maar ook bands zoals Tame Impala en The War on Drugs en kleinere indiepopbands zoals Allah-Las, DIIV en tal van anderen inspireren ons wel op hun eigen manier.

Wat zijn jullie plannen met de band? Als muziekstudenten hebben jullie daar vast al veel over nagedacht.
We willen graag een groot publiek bereiken. En niet alleen binnen Nederland. Dus naar het buitenland, veel spelen, veel schrijven en vooral blijven doen wat we leuk vinden: Met z'n alle muziek maken. En het liefst ook een eigen dikke studio zodat we altijd onze gang kunnen gaan wanneer we maar willen en alles direct kunnen opnemen. Waar we ook steeds meer van blijven leren. Dus voornamelijk onszelf blijven ontwikkelen en groeien.

Een aantal van jullie kan ook prima met studio-apparatuur overweg, toch?
Ja, voornamelijk Woody. Hij is daar het verst in van ons allemaal. Zijn band Karma's Lab had een EP volledig zelf opgenomen en gemixt.

Ligt die methode ook voor de hand bij Phoam?
We hebben onze demo's zelf opgenomen en Woody heeft de demo's gemixt. Hij is een goede leermeester voor ons allemaal dus we worden allemaal steeds opnametechnischer

Zijn er al plannen voor de EP?
We zijn nog aan het schiften voor onze EP. Hoe, wie, wat en waar is nog niet helemaal zeker. We zijn ons vooral aan het oriënteren qua sound en dergelijke. Als we onze gewenste sound kunnen creëren, waar we heel erg mee bezig zijn, doen we het lekker allemaal zelf. Maar als dit door middel van een studio en met of zonder producer kan, gaan we ervoor. We zijn nog aan het rondsnuffelen, maar de plannen voor een EP dit jaar zijn er zeker.

Binnenkort spelen jullie bij Club 3voor12NH in Podium Victorie. Een aantal leden van de band komt ook uit de regio van Alkmaar. Is het fijn om op bekend terrein op te treden?
Het is altijd fijn om op bekend terrein te spelen! Je kent de zaal en een groot deel van de mensen dat komt. En het idee dat je wat langer kan blijven hangen en niet vroeg weg hoeft om nog een wereldreis af te leggen is soms ook wel fijn.

Ten slotte, kan je een nummer of album noemen wat nu veel voor jou als muzikant of jullie als band doet?
Voor mij als muzikant is dat denk ik de nieuwe plaat van King Gizzard & The Lizard Wizard. Die heeft me laten inzien dat je af en toe gewoon schijt moet hebben en gas moet geven. Voor de band waren dat het laatste album van Foals en Tame Impala, maar ik denk dat de nieuwe release van Radiohead ook wat met ons gaat doen.