Rob Acda Award legt de lat hoog

Verrassende winnaar in de eerste voorronde

Tekst: David Ruijgvoorn - Foto's: Ary-Jan de Witte ,

Eerste Voorronde Rob Acda Award 2010/2011 schept hoge verwachtingen voor het vervolg van het concours. Tegen alle verwachting in wint de band die eigenlijk niet eens zou spelen.

Verrassende winnaar in de eerste voorronde

Afgelopen vrijdagavond 12 november vond de start plaats van de 2010/2011 editie van de Rob Acda Award in het Patronaat te Haarlem. Op deze regenachtige avond wist het Haarlems publiek de weg naar de kleine zaal goed te vinden.

The Loss
The Loss heeft de twijfelachtige eer om de avond te mogen aftrappen. De diepe grooves beuken de zaal in en maken aan het geroezemoes snel een eind. De Rob Acda Award is weer begonnen. De band speelt lekkere stevige rock in de Nine Inch Nails- en Filter-traditie en maakt veelvuldig gebruik van electronica, wat het geheel een vol geluid gaf. Zanger Jeroen beschikt over een goeie strot en weet daar ook aardig gebruik van te maken. Jammer dat het geluid van de computer misschien soms een beetje wegvalt in de mix, maar de bedoeling is zeker duidelijk.

The Credits
Tweede band van de avond is The Credits. De stem van de zanger heeft wel wat weg van Jello Biafra (voormalig frontman van de Dead Kennedys). De band klinkt solide en loopt als een trein. Dat de band uit gelauwerde muzikanten bestaat is duidelijk te zien tijdens grapjes als de rookmachine achter de gitaarversterker staat te stomen. Zanger Chris beweegt theatraal over het podium, maar zijn pogingen om het publiek meer bij de show te betrekken lopen helaas op niets uit.

Seeus
Seeus mag als derde band opdraven, en brengt meteen het eerste rustige van de avond. Meer pop dan rock en vooral mooi voor de vrouwelijke fans. Presentator PP Fisher vertelde al dat deze band 8 jaar bestaat en ook op 3FM heeft gespeeld. Rest het publiek de vraag: wat doen zij nog hier? Het publiek laat de zoete klanken van Seeus over zich heen komen en schrikt niet bij de meer uptempo nummers, maar echt vol klinkt het pas bij de liedjes waarbij zanger David op zijn akoestische gitaar meespeelt.

Against All Odds
Against All Odds mag deze voorronde invallen voor Base Noir, die niet kon komen. Eerst mocht de band slechts aan de Til Trofee meedoen. Na opkomst knalt de band meteen hun eerste nummer in. Het gaspedaal gaat in en komt niet meer los. Hun stamprock komt goed over alsof de band al jaren meedraait in het stadioncircuit. Bassist Bert stuitert over het podium en drummer Gerald komt los van zijn kruk. De energie van het podium komt helaas slechts zelden ook los in het publiek. Gelukkig voor Against All Odds mogen ze het in de finale nog eens dunnetjes over doen!

Chaos Asylum
Vervolgens mag Chaos Asylum het podium overnemen. Met een lachende frontman is deze band een opvallende verschijning. Naar eigen zeggen speelt de band poldertrash, en dat is duidelijk hoorbaar. De band komt op zonder de zanger, waarbij er in de microfoon wordt geschreeuwd en vervolgens een oorkaan aan geluid op het aanwezige publiek wordt losgelaten. Wanneer de zanger erbij komt om zijn teksten te grunten is het vijftal compleet en lijkt het alsof Metallica nooit is doorgegroeid. Freshmetal worden ze ook genoemd, echt fresh is het niet, maar zeker erg leuk!

Jude
Laatste band van de avond en tevens de jongste in leeftijd van de bandleden is Jude. Deze band zoekt ook de meer popkant van rock met een duidelijke bluesy randje. De sixties-revival is ook Jude niet voorbij gegaan. Ze weten het echter wel binnen proporties te houden. Een leuke band waar het enthousiasme vanaf spat. De band vlamt op het podium en waar er af en toe iets niet lekker loopt maakt het spelplezier dat meteen goed. Een verdiende Runner Up zijn ze zeker.

Al met al is deze voorronde een waardige aftrap voor deze editie van de Rob Acda Award, waar de muzikaliteit en de entertainment van hoog niveau zijn. Against All Odds gaan we terugzien in de finale, Jude als runner-up mogelijk ook.

Gezien: Eerste voorronde Rob Acda Award
Patronaat Haarlem, 12 november 2010