Geen weg terug voor Gotcha! Allstars

'Dit zijn de beste muzikanten van Nederland'

Lisa Gritter ,

De succesvolle reünie-tour van de Haarlemse formatie Gotcha! Allstars zit er bijna op. Na bijna 16 jaar hebben ze zichzelf weer op de kaart gezet. Maar hoe nu verder? Redacteur Lisa Gritter vroeg het aan frontman Ten.

'Dit zijn de beste muzikanten van Nederland'

Vorig jaar keerde de Haarlemse band Gotcha! na jaren van afwezigheid bijna geheel in oude formatie terug onder de naam Gotcha! Allstars, en veroverde met hun 're-onion tour' opnieuw heel Nederland. Stad voor stad gaf zich gewonnen na een inval van het funk-leger. De tour is bijna voorbij, er staan nog 3 shows op het programma om het geheel af te sluiten, maar dan is het ook echt over met de re-onion tour. Wat nu?
Was dit het? Of gaan ze door, en zo ja: hoe dan? Zit er nog wel rek in het project Gotcha? Frontman Ten vertelt, onder het genot van een biertje, hoe de toekomst er uit gaan zien voor de Haarlemse funk-formatie.

Plannen zijn er zeker. De tour heeft duidelijk een inspirerend effect gehad op de bandleden, want er wordt gewerkt aan een nieuw album. Ten: “Reperteren doen we eigenlijk niet meer, dit zijn de beste muzikanten van Nederland, we spelen en we nemen op. Live op het podium is Gotcha op zijn best en door deze manier van opnemen willen we dit gevoel zo goed mogelijk vastleggen op het album."
Maar hoe gaat die nieuwe cd dan klinken? Ten: “Gotcha is begonnen als GoGo band, de funk en hiphop kwamen eigenlijk pas toen ik bij de band kwam, nu gebruiken we die GoGo-beat als basis voor ons nieuwe album”.

Maar eerst komt er nog een single uit: Gotcha’s versie van Imagine van John Lennon, die dit jaar 70 zou zijn geworden als de goden hem  30 jaar geleden beter gestemd waren.
Op de single hoor je Mary Griffin (die eerder o.a background vocals voor Patti Labelle deed), die met haar overweldigende stem geluid een prachtige gospel feel geeft aan de funky en reggae-achtige  versie van deze klassieker. "Naast de single willen we ook elke maand een track weg gaan geven. Er is zoveel fantastisch live materiaal opgenomen van de laatste tour, daar willen we wat mee doen. Het plan is om elke maand een track weg te geven, gratis, zodat je na een jaar een heel album bij elkaar hebt”, vertelt Ten.
Goed vooruitzicht en een fijn warmhoudertje tot het nieuwe album klaar is. Deze ligt als alles volgens plan gaat, in april 2011 in de schappen.

Er zijn meer plannen, want de ambitie is groot, maar wat die plannen zijn wil de zanger nog niet vertellen.
Ten is duidelijk blij met zijn rol als frontman en is niet van plan om te stoppen, ooit. Een artiest in hart en nieren, die zich soms als kluizenaar van de wereld aflsuit om muziek te maken. Ten: “Soms vergeet ik gewoon te eten, ik kan dagen achter elkaar in ons atelier zitten achter de computer met een gitaar en alleen maar spelen”. Naast Gotcha werkt Ten ook aan nieuw werk voor Trackaddicts en een nieuw soloproject. “Ik ben een kunstenaar, ik leef het”.  
Het is duidelijk: samen met zijn Gotcha! Allstars collectief zet hij alles in het werk om de band nieuw leven in te blazen. To be continued!

Gotcha! Allstars speelt op 3 december in de Effenaar in Eindhoven, op 27 december in de Melkweg in Amsterdam en op 28 december in Tivoli in Utrecht.