Colt Nevada door naar de finale van de Til Trofee

Band uit de Bollenstreek is winnaar van de eerste voorronde

Tekst en foto's: Denise Diemeer ,

De strijd om de wildcard van de Rob Acda Award is begonnen. De in totaal negen bands, die net niet goed genoeg waren in de demoselectie, krijgen de kans zichzelf te bewijzen. Dit keer niet op het podium van jongerencentrum de Til, maar in Flinty’s in Haarlem.

Band uit de Bollenstreek is winnaar van de eerste voorronde

De organisatie van de Til heeft besloten de Til Trofee, de wedstrijd om de wildcard van de Rob Acda Award, te houden in Flinty’s. De evenementenruimte “De kroeg” van dit jongerencentrum heeft naar hun idee meer mogelijkheden dan de zaal in de Til. Op 12 november vond de eerste voorronde plaats.

Flame Retardant bijt het spits op een klunzige manier af, als er na de aankondiging wordt gevraagd of er nog een telefoontje gepleegd mag worden. De jongens hebben humor en een muziekstijl die je niet veel tegenkomt, maar het is zeker niet de makkelijkste. De nummers zijn dan ook wat rommelig. De band is qua presentatie en op muzikaal gebied nog niet een geheel, maar het niveau van de muzikanten is wel goed.
Het oordeel van de jury over Flame Retardant: “doorgaan met oefenen en maak de nummers echt af. Als jullie over twee of drie jaar terug komen staan we met onze monden open.”

De tweede band in deze voorronde is MeuG. Ze beschrijven zichzelf als oude lullen, maar daar is niets van te merken. Bomvol energie speelt dit drietal hardrock zoals het hoort. Dat de band geen bassist heeft, valt niet eens op. De muzikanten spelen sterk en strak, maar missen wel wat variatie. Als drummer Mike de Ruiter na het optreden aan de praat raakt over muziek blijkt dat het enthousiasme veel verder gaat dan het podium. Tussen zijn verhalen door doet hij een gevleugelde uitspraak: “muziek is als boerenkool: als je het heerlijk vindt, eet je er borden vol van leeg. Je houdt ervan of niet.”
Over MeuG zegt de jury: “retestrak spel met veel energie. Eigenlijk zoals Rock ’n Roll moet zijn, maar zoek binnen de kaders meer variatie op.”

De derde en laatste band van de avond is Colt Nevada. De rauwe rock met veel tempowisselingen is origineel en wordt door deze jonge formatie goed gespeeld. Qua presentatie missen zij wel het contact met het publiek en het rondlopen op het volle podium zorgt voor iets te veel afleiding. Met een korte, maar krachtige setlist weten zij de jury het beste te overtuigen en komen deze voorronde als winnaar uit de bus. Zij spelen 17 december in de finale van de Til trofee.
Het oordeel van de jury: “Toffe songs met veel sfeer en dynamiek. Werk nog wel aan de opbouw binnen die dynamiek. Zorg dat de zang zuiver overkomt en doe meer met samenzang.”

De volgende voorronde van de Til trofee vindt plaats op vrijdag 26 november 2010. Dan zijn er weer drie bands die strijden om de volgende plaats in de finale.