Landje van Pop: Bevrijdingsdag in Enkhuizen

Een waardige concurrent van 'Haarlem'

tekst en foto's: Armand Hoogland ,

Bevrijdingspop in Haarlem wordt dan misschien wel beschouwd als hét Noord-Hollandse popfestival op 5 mei, maar laten we Enkhuizen vooral niet uit het oog verliezen. De artiesten die afgelopen woensdag naar het Landje van Pop togen, waren namelijk niet de minsten: The La La Lies, Los Tiki Boys, Absynthe Minded, The Tunes, Zwart Licht en We Have Band. Al moest die laatste uiteindelijk worden vervangen door Daily Bread.

Een waardige concurrent van 'Haarlem'

Naast de bevrijdingsfestivals van Amsterdam en Haarlem was er op 5 mei ook een popfestijn van formaat in Enkhuizen. Namelijk Landje van Pop, dat dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd. Ook ditmaal togen weer verschillende bands uit binnen- en buitenland naar het grasveld naast de Drommedaris.

Openingsact
De gitaarklanken van The La La Lies luidden het festival in. Niet voor niets geprogrammeerd als openingsact, omdat de Alkmaarders ook nog een optreden moesten verzorgen op het bevrijdingsfestival in Amsterdam. Hierop volgde de surf- en garagerock van Los Tiki Boys, een supergroep met leden uit Treble
Spankers, The Fatal Flowers en Hallo Venray. 

Princeton uit Santa Monica, USA was de eerste buitenlandse act van de dag. De band, gevormd rond de tweelingbroers Jesse en Matt Kivel, klonk opvallend divers, van The Kinks tot New Order. The Tunes, die daarna het podium beklommen, maken een eigenzinnige mix van folk met een vleugje rock ‘n' roll. Met contrabas, trekharmonica, drums, twee gitaren en driekoppige zang vielen de Amsterdammers goed in de smaak bij het Enkhuizense publiek.

Headliner
Zonder meer was de Belgische band Absynthe Minded de headliner van het festival. In hun thuisland verkochten de Vlamingen al meer dan 30.000 exemplaren van hun vierde album  ‘Absynthe Minded’. Op Landje van Pop maakte Absynthe Minded indruk met fijne jazzy indiepop, die je meteen grijpt zonder voorspelbaar te zijn. 

De hippe Britse electrorockers van We Have Band waren wel in Nederland gearriveerd, maar konden niet optreden omdat British Airways hun apparatuur had zoekgemaakt. Een waardige vervanger werd gevonden in Daily Bread, dat eerder op de dag, net als Absynthe Minded, speelde op het bevrijdingsfestival in Zwolle.

Afsluiter van de dag was de Amsterdamse rapformatie Zwart Licht. Met hun Nederlandstalige hiphop, geïnspireerd door Britse dubstep en grime, kregen de energieke podiumbester de festivaltent van voor naar achter in beweging. Concluderend kunnen we stellen dat Landje van Pop wederom een groot succes was. De organisatie had over de gehele dag zo’n 2500 toegangsbandjes uitgedeeld op dit weliswaar knusse maar kwalitatief hoogwaardige Noord-Hollandse bevrijdingsfestival.

Gezien: Landje van Pop
Enkhuizen, 5 mei 2010