Tweede voorronde RAA staat bol van de energie

The Red 17 wint overtuigend; The Breakfast Club verdiende runner-up

tekst en foto's: David Ruijgvoorn ,

De tweede voorronde van de Rob Acda Award biedt rock in alle soorten in maten. Punk, groove, ska - noem het maar op. De meest energieke rockers blijken uiteindelijk ook de winnaars van de avond.

The Red 17 wint overtuigend; The Breakfast Club verdiende runner-up

Rock in alle soorten en maten in de kleine zaal van het Patronaat tijdens de tweede voorronde van de Rob Acda Award. De meest energieke rockers van de avond gaan er uiteindelijk ook vandoor met de overwinning.

Groove

Het is ook rock wat de klok slaat bij de eerste band van de avond: Tales of Dead Men. De groove wordt ingezet en rockt door de zaal tijdens deze tweede voorronde. De viermansformatie heeft wel wat weg van Nine Inch Nails. Ook omdat de zanger qua strot doet denken aan Trent Reznor. De volle sound doet vermoeden dat er ergens nog wat extra muzikanten staan te spelen, maar niets is minder waar. Deze band mag dan de avond openen, iets wat over het algemeen moeilijk is, maar lijkt daar geen enkel probleem mee te hebben.

De ska is the limit
Tweede band van de avonnd is The Soundabout. Een opvallende verschijning, met kopersectie en rapper. Met hun aanstekelijke ska/reaggea brengen ze het publiek al snel aan het dansen. Hoewel de zanger een beetje een nerdy uitstraling heeft, maakt hij dat met 101 procent enthousiasme goed. De muziek is lekker funky en eigenlijk zijn 20 minuten spelen veel te weinig. Hoewel de teksten soms slecht verstaanbaar zijn, is het geheel wel erg leuk voor het publiek en voor de bandleden zelf, die meer dan eens naar elkaar knipogen en breed staan te lachen.

Niet uit het veld te slaan
Mondegreen mag als derde band aantreden. Met hun recht-toe-recht-aan rock komen dit viertal duidelijk om te rocken. Hoewel de zanger ietwat verlegen oogt, speelt de band wel als een eenheid. De bandleden zoeken elkaar regelmatig op en hebben er duidelijk zin in. Hoewel de aftrap van het optreden een beetje onrustig en onwennig aandoet (door een schijnbaar defect aan het drumstel), beukt de band er lekker in

Punk
Hierna is The Breakfast club aan de beurt. Deze band speelt enthousiaste poppunk, of eigenlijk meer pop dan punk. Het geheel klinkt goed en authentiek. De jonge honden van de band weten hoe poppunk klinkt en hoe het hoort, en brengen dat ook goed over op het publiek. Ze hebben veel fans meegenomen, en die laten zich dan ook duidelijk horen. Hetgeen de band weer aanspoort nog gekkere bekken te trekken en duidelijk nog meer lol te laten hebben.
 
Haagse bluf
De Haagse/Uithoornse band The Red 17 mag als vijfde band het podium op. Meteen lijkt het wel alsof er een storm losbarst op het podium. Ongetwijfeld de meest (letterlijk) springende band van de avond. Gelukkig voor The Red 17 duurt de set maar 20 minuten, langer lijkt dit toch niet vol te houden. Met de bak energie overdonderen ze de zaal en naar later blijkt ook de jury. Stevige rock met een goede dynamiek tussen de bandleden.

Afsluiter van de avond
Spottswoode mag de avond afsluiten. Deze ook weer vrij jonge band heeft een popsound met een rockrandje. Ondanks dat er tijdens de set nogal wat gitaar-technische mankementjes zijn, laat de band zich niet afleiden. Sterker nog, ze rocken goed door. Mooie liedjes die goed in elkaar zaten wisselen erkaar mooi af. Met name de synth en het opvallende stemgeluid van de zanger doen vermoeden dat we nog veel van Spottswoode gaan horen.

De uitslag
De altijd wijze jury van de Rob Acda Award heeft na bijna drie kwartier een uitslag waar iedereen in de zaal zich waarschijnlijk wel in kan vinden. The Breakfast Club wordt aangewezen als de runner-up. Deze band maakt nog kans op de laatste plek in de finale. The Red 17 wordt aangewezen als winnaar. Van deze superenthousiaste, drukke en talentvolle band gaan we zeker meer horen!


Gezien: tweede voorronde Rob Acda Award
Patronaat (kleine zaal), Haarlem, 11 december 2010