Maar liefst dertig jaar werd Jera on Air dit jaar. Om dat te vieren gooit de organisatie een extra festivaldag in de mix en dat resulteert in een vierdaagse vol gitaargeweld in alle soorten en maten. De glittertechno van Electric Callboy bewijst meer te zijn dan een gimmick, terwijl Zulu in een ultrakorte set de hele tent weet af te breken. Een weekend vol kleur, vreugde en blauwe plekken brengt ons tot de volgende 15 acts, die volgens ons het allerbest zijn.

9. Zulu

En dan het moment waarbij iedereen total apeshit gaat: Zulu. Vanaf seconde één ontstaat er een niet te beschrijven moshpit waarin alles gebeurt dat je kan bedenken en meer, inclusief ontelbare stagedives. Het is ons een raadsel hoe de band het voor elkaar krijgt. Zulu speelt hardcore songs van zo’n anderhalve minuut per stuk, totdat een nummer abrupt tot een einde komt.

>>> lees verder

8. Ploegendienst

In de Buzzard tent belooft het nog warmer te worden, want het is tijd voor Ploegendienst. Hun mix van hardcorepunk en thrashmetal met Nederlandse teksten slaat goed aan bij het Jera-publiek. Vanaf de eerste noten van opener ‘Rattekop’ zit de energie er bij zowel de band als het publiek meteen goed in. De tent staat bomvol en verandert direct in een gekkenhuis. Zanger Ray Fuego loopt druk heen en weer op het podium en kijkt haast dreigend het publiek in terwijl hij zijn teksten op ons afvuurt. 

>>> lees verder

7. While She Sleeps

We zijn een uurtje bijgekomen bij Crosses en gaan door naar een gevestigde metalcore naam. While She Sleeps, opgericht in 2006 in Sheffield, is inmiddels een bekende naam in de metalscene. We zien dan ook de hele dag aardig wat bandshirts van deze band voorbij komen. De temperatuur op het terrein is flink gedaald door alle regen, gelukkig is er genoeg vuur op het podium om de tent lekker op te warmen. 

>>> lees verder

 

6. Changing Tides

We starten met Changing Tides. Deze Nederlandse band uit het Zuiden heeft een plekje op het affiche bemachtigd door het winnen van de Guts & Glory wedstrijd. De vijfkoppige metalcore/deathcore band speelt als eerste om 12:00, maar dit mag de pret zeker niet drukken. De tent is helemaal gevuld en er zijn ontelbaar veel moshpits en stagedivers te zien. Frontman Kasper zit bomvol energie en is duidelijk dankbaar voor deze kans. 

>>> lees verder

5. Ice Nine Kills

De opening met het sterke 'Hip To Be Scared' boezemt ons nog net geen angst in, maar oogt als een soort mix tussen films van Tim Burton en John Carpenter. Mannen in pak die regelrecht uit The Addams Family gelopen lijken te zijn, met op de achtergrond een gigantische torso die bij elk optreden groots staat opgesteld. Haast denk je dat het een slechte muzikale performance moet verbloemen, maar de doorgewinterde fan weet dat het juist bijdraagt aan het geheel.

>>> lees verder

 

4. Brutus

Het is alweer van voor de coronapandemie: een optreden van Brutus op Jera. De Belgen brengen het voor hun zo kenmerkende geluid weer mee naar Ysselsteyn en dat herkent het publiek direct. Stonden ze in 2019 nog in de iets kleinere Vulture, hebben ze nu een plekje in de Eagle te pakken. Meer dan terecht, want Brutus laat zien gegroeid te zijn. Vocaal is het ijzersterk, terwijl je jezelf achter de oren krabt hoe iemand én drumt én zingt tegelijk en desondanks op zo’n niveau blijft. 

3. The Prodigy

Met halve verwachtingen trekken we naar de Eagle stage voor de laatste headliner: The Prodigy. Zou de band na het overlijden van de legende Keith Flint nog de moeite waard zijn? En is een dance-act de passende headliner na vier dagen hardcore, metalcore, deathcore en punk? Het antwoord op deze vragen: zeker weten! We worden meteen overdonderd als The Prodigy opent met hun bekendste, wereldwijde hit Breathe. Door het harde kenmerkende Prodigy geluid en een geweldige, memorabele lichtshow zit de sfeer er in de hele tent goed in. 

2. Make Them Suffer

Make Them Suffer levert de beste dosis metalcore van de dag en zet een show neer die tot in de puntjes klopt. Al snel blijkt de artistieke kwaliteit van deze band torenhoog te zijn. Alle leden van Make Them Suffer barsten van energie als zij over het podium razen. De band speelt als een vlijmscherp mes met twee totaal verschillende kanten: we horen extreem strakke breakdowns waarop zanger Sean Hermanis geweldig screamt; aan de andere kant van het lemmet klinkt een melodisch hoogstandje met prachtige clean vocals van zangeres Alex Reade.

1. Electric Callboy

Het is al de hele dag duidelijk: vandaag mag Electric Callboy afsluiten. De Duitse band combineert metal met hardcore en techno en kan daarmee soms zeker op wat kritiek rekenen. Want metal en glitter, kan dat wel? Ons antwoord is een volmondige “ja”. Het is misschien ergens haast een gimmick, maar dan wel een goed geslaagde. De band begint zoals gewoonlijk met ‘Tekkno Train’ en het publiek gaat direct uit zijn dak. Tot ver achterin de tent wordt er gesprongen, gemosht en gedanst en er komen talloze crowdsurfers voorbij. ‘Spaceman’ komt al vrij vroeg in de set voorbij en wordt luidkeels meegezongen.