Mama's Pride heeft een ijzersterke merknaam en dat komt vooral door de gevarieerde en brede muziekprogrammering. De muzikale Geleense helden van DeWolff uit Geleen spelen op een prachtig verlicht podium. Het vormt de onvergetelijke aanblik en afsluiting van 25 jaar Mama's Pride 2019.

 

Voorafgaande aan het optreden van DeWolff zwaaien vele duizenden bezoekers van Mama's Pride met witte feestvlaggetjes. Het is een dankbetuiging aan Koen van den Berg en zijn team voor 25 jaar Mama's Pride. Een gratis toegankelijke festival, subsidie stromen en het groot aantal vrijwilligers vragen ieder jaar een enorme krachtsinspanning. In ieder geval komt er een volgende editie in 2020. Mooi dat de organisatie op zaterdagavond alle moeders een eerbetoon bracht door 300 rode ballonnen. Tijdens het optreden van de Belgische Coely werden de ballonnen in de vorm van een hartje uitgedeeld aan het publiek. Mama's Pride heeft een ijzersterke merknaam en dat komt vooral door de gevarieerde en brede muziekprogrammering.

Op het twee daags festival is er voor alle leeftijden iets te beleven. Kunstbende is traditioneel aanwezig met een podium voor jonge talenten en dj's. Silent disco wordt massaal bezocht door tieners, twintigers en dertigers. Ook de oudere muziekliefhebbers worden prima bedient met festivalopener The Dream die 50 jaar geleden op het Pinkpop podium stond. Hetzelfde is van toepassing op de 40 jaar bestaande Jansse Bagge Bend. Een generatiefestival voor ieder wat wils.

Het veld is bomvol als de Janse Bagge Bend bij het tweede nummer is aangekomen en het publiek toespreekt. We zijn hier toch niet op de EO jongerendag ? Dit is toch Mama's Pride in Gelaen? Het publiek geniet met volle teugen van de muziek en zonneschijn. Als het Geleense Valsj Plat het podium betreed is het veld bomvol. De dialectband die Rolling Stones nummers in een unieke versie speelt doet het goed. Een korte,  maar hevige bui kan het publiek niet deren. Voor vele bezoekers uit Geleen en omgeving wellicht het optreden van de zaterdag. Neem daarbij Carboon XL uitvoering en de relatie met limburgse Cultuur en Mama's Pride is vandaag over duidelijk.

We selecteren de meest verrassende optredens over twee dagen.

Winnaar van de singer songwriter wedstrijd Podiumvrees is Kars Grit. Kars speelt keyboard en gitaar. Hij speelt tegen de achtergrond van een zwart spandoek met het Logo van het festival. Mooie liedjes en zelfs een cover van Michael Jackson's "Beat it" maken dat deze variant van Podiumvrees een vervolg mag krijgen.

In de overgang naar een swingende feestavond staat het Belgische Portland geprogrammeerd. Portland is afkomstig uit Hasselt. Zanger Jente Pironet verteld dat 30 kilometer soms heel ver kan voelen. Portland maakt meer-stemmige dreampop. In België bekend geworden met een cover van Fleetwood Mac's Dreams en daarna prijswinnaar van de nieuwe Lichting 2018. Een prestigieuze prijs in België. De band bestaat uit 4 leden en werkt aan een eerste album. Het optreden wordt gekenmerkt door schoonheid. De uitstraling van Jente en Zangeres Sarah Pepels roepen een Flower Power gevoel op. Portland is een band die zeker Pinkpop waardig is. Het liefst in een tent.

Explosieve Hip Hop met veel soul elementen zijn de kenmerken van de uit Antwerpen afkomstige Coely. In 2018 stond zij ook al op Mama's Pride en maakte zoveel indruk dat zij bij deze jubileumeditie werd terug gevraagd. Coely zal ook spelen op Pinkpop 2019. Een mooi moment ontstaat er bij het uitdelen van 300 ballonnen tijdens het optreden. De vele fans en bezoekers zingen massaal mee met zangers Coely “Mamma now we celebrate”.

George Baker treed solo op. Het is het cadeau van de bierbrouwer voor het 25 jarig bestaan. Het publiek vindt het allemaal heel mooi. Deze Pinkpop icoon en wereldster zingt zijn meest bekende hits zoner Selection dus

Zondag

TwentySeven is afkomstig uit Sittard en is de winnaar van de bandwedstrijd. Regionale bands strijden voor een openingsoptreden op Mama's Pride. Met meer dan 100 bezoekers en een stralende zon geeft TwentySeven een geweldige aftrap van de zondag van Mama's Pride. Een mooi geluid, sterke zang en een een strakke set laat de bezoekers genieten van een band die bezig is met een EP. Het maakt ook duidelijk dat er nog maar een dunne lijn bestaat tussen regionale kwaliteitspop en bijvoorbeeld bands die deelnemen aan Popronde.

 

Voor de alternatieve muziekliefhebber speelt Canshaker Pi. Deze Amsterdams band had recent een een tour langs de poppodia in Nederland en werd aangekondigd op Zwarte Cross. Canshaker Pi doet nog het meest denken aan de muziek van Pavement en de limburgse Afterpartees. Energiek, snel en swingend. Leuk voor de liefhebbers.

Swingend, hier en daar psychedelisch en vooral ritmisch is het sympathieke Komodo. Met de Heerlense Gino Bombrini in de gelederen, lukt het om de eerste danspasjes van de zondagmiddag te zien. De Heerlense muziekscene is aanwezig en waardeert het optreden van Komodo. Het hele festival kende hier en daar behoorlijke technische muziekproblemen. Met name de zang was soms niet te verstaan, hetgeen helaas een beetje ten koste gaat van de sfeer van het optreden. Komodo is een band die we dit jaar op veel zomerfestivals zullen tegenkomen.

De jonge festivalbezoekers worden getrakteerd op Merol. Bijzondere Nederlandstalige teksten. Een live verbinding tussen Merol en haar moeder via de mobiele telefoon vormt het hoogtepunt van het optreden.Meer dan 100 meiden zwaaien op moederdag naar de moeder van Merol.

De Belgische The Sore Losers doen waar ze goed in zijn. Strakke rock&roll, goed gebracht. Deze Belgische Limburgers zijn ook populair in Duitsland. Uit de show blijkt dat ze al meerdere jaren podiumervaring hebben. The Sore Losers op een festival kan altijd.

The Visual is een band uit Amsterdam. Zij maken melancholische dreampop met een kunstzinnige uitstraling. Mooie luistermuziek en een passende podiumpresentatie. Voor een aantal aandachtig luisterende bezoekers een verdienstelijk optreden en kennismaking met de trendy atmosferische elektronische alternatieve muziek.

Het blok ska wordt ingezet met The Jugde Dread Memorial. De DJ begint een half uur te laat. Voor de meegereisde fans van Bad Manners een leuk voorprogramma. Bad Manners werd bereid gevonden om tijdens hun tour Mama's Pride aan te doen. Een verrassende naam op het affiche . De band is compleet met blazers en verzorgen een goed lopende set. Onder leiding van de inspirerende zanger komen er vele medleys en covers langs. De eens zo omstreden band is een rustiger vaarwater terecht gekomen en geeft een goed optreden.

Afsluiter van het muziekprogramma is de uit Geleen afkomstige DeWolff. Aan de vooravond van de release van een live album kan er eigenlijk geen betere afsluiter zijn als DeWolff. Het volgelopen veld bestaat uit zeer veel muziekliefhebbers van Dewolff. Zij staan te dringen in de eerste 10 rijen. Een setlist met klassiekers als Medicine, Tired of Lovin' You en OUTTA STEP & ILL AT EASE. Vriend en gitarist uit de Westelijke Mijnstreek afkomstig is Stefan Wollfs. Hij  heeft een gastrol. De muzikale Geleense helden van DeWolff uit Geleen spelen op een prachtig verlicht podium. Het vormt de onvergetelijke aanblik en afsluiting van 25 jaar Mama's Pride 2019.