Poppodium Volt in Sittard bestaat 1 jaar

Negen bands zijn uitgenodigd om de verjaardag in stijl te vieren

Marcel Degens ,

Ongelofelijk maar het is alweer een jaar geleden, nou ja 364 dagen, dat Sittard een nieuwe muziektempel mocht verwelkomen. In 2013 sloot Fenix haar deuren om plaats te maken voor het nieuwe Poppodium Volt. Nu, twee jaar later vieren we de eerste verjaardag van het nieuwe podium in Sittard.

Hoe vier je het één-jarig bestaan van een poppodium? Met muziek, cupcakes en gratis entree natuurlijk! Het is een avond met een gevarieerd programma waar maar liefst negen bands op het programma staan. De Celluloid Gurus staan de hele avond in het café hun platen te draaien.

Aan Morgana’s Illusion de eer om het spits af te bijten op het grote podium. Deze drie jonge muzikanten hebben al regelmatig op het podium gestaan met onder andere deelname aan Popsport, het showcasefestival DVERS en hebben ze als voorprogramma van DeWolff op mogen treden. Morgana’s Illusion richt zich voornamelijk op psychedelische blues/rock met vette gitaar riffs. Deze jonge jongens barsten van het talent en zullen het nog ver schoppen met de juiste begeleiding. Na het optreden van Morgana’s Illusion staat Autopilot, de volgende band, al klaar op het kleine podium om te beginnen. Deze band uit Heerlen speelt alternative rock en naar eigen zeggen maken ze: “Honest rock music and smashing guitars”. Het “smashen” van gitaren doen ze ook letterlijk. Je hoort en ziet goed dat er een flinke invloed van Nirvana aanwezig is.

Storksky is een muzikaal project van zanger/gitarist Michiel Claessen. De eerste nummers speelt Michiel Claessen solo waarna een drummer het podium op komt om Michiel's gitaarriffs te begeleiden. De muziek heeft invloeden van bands zoals Queens Of The Stone Age en Death From Above. Voor zijn project heeft Michiel een album opgenomen met verschillende (bekende) drummers zoals Mario Goossens (Triggerfinger), Tim van Delft (De Staat) en Jesper Albers (Paceshifters).

LIANA bestaat uit de zusjes Lia en Lena Gocer. Lia verzorgt de zang en beschikt over een prachtige stem, Lia is wellicht bekend van Fallen One en Lena begeleidt haar zus op gitaar en zorgt voor de samples/beats. LIANA heeft invloeden van Lana Del Rey, de muziek is dromerig, schemerig, vol donkere beats en fraaie gitaarmelodietjes. Het klinkt geheel anders dan de ruwe klanken uit de Fallen One tijd. 

SonA klinkt weer heel anders dan wat we net gehoord hebben. De band staat met een aantal synths, een drummer en basgitarist op het podium. De muziek klinkt als elektropop, geïnspireerd op acts als Depeche Mode, Goose en Soulwax. Het gezelschap, dat al tweemaal de finale van Nu of Nooit haalde zet de zaal helemaal op z’n kop. Er wordt nu gedanst en gesprongen!

The Last Baron is een alternatieve rockband en in 2013 gevormd in Sittard. Hun muziek varieert van gevoelige rustige liedjes tot de hardere rock. Dit doet mij denken aan een mix van Placebo, Foo Fighters en Arctic Monkeys. De band wordt zeer goed ontvangen door het publiek. Naast het dansen wordt er nu geheadbangd en volop meegezongen.

Het is tijd voor de bebaarde mannen van Cuda om poppodium Volt op stelten te zetten. Het gaat goed met Cuda. Tijdens de Popronde 2014 heeft zowat heel Nederland al kennis mogen maken met de luide in-your-face-cowpunk van Cuda. Ze hebben duidelijk plezier in het spelen en aan de kreet “Bring me a beer!” wordt voldaan door twee babes, die later op de avond een pom-pom dansje doen. Een van de bandleden vraagt of er in de zaal iemand is die Sue heet. Natuurlijk is die er en zet de band dan ‘Wife Named Sue’ in.

Nadat het bier weer is opgedweild is het de beurt aan de alternatieve rockband Throat Of Autumn, vroeger bekend onder de naam Algorythm. De muziek is nog het best te vergelijken met Porcupine Tree, Alice in Chains en Tool. De band neemt je met hun muziek mee naar de schoonheid van het donkere uit de winter. Met vette gitaarriffs en (gevoelige) teksten. De nummers zijn lang, stuk voor stuk, maar kunnen het zeker hebben. 

Seymour Sachs is het experiment van drie jongens uit Sittard. Seymour laat zich beïnvloeden door bands uit verscheidene genres, zoals Queens Of The Stone Age, A Place To Bury Strangers, Pink Floyd maar ook Tom Waits en Nick Cave. Dit leidt tot psychedelische fuzzrock. De jongens hebben als het ware een generale repetitie, dit omdat ze de volgende dag weer mogen spelen in Volt. De stijl van hun muziek is niet voor iedereen in de zaal weggelegd, maar zit zeker goed in elkaar. Seymour Sachs heeft onlangs ook nog in de finale gestaan van Nu of Nooit 2015. En het is een mooie afsluiter van een al geweldige avond.

3voor12 limburg feliciteert hierbij Poppodium Volt nogmaals met hun 1e verjaardag. Mogen jullie ons nog vele jaartjes met goede muziek en bands verblijden. Het was een geslaagd feestje met een mooie opkomst. Ook een bedankje naar alle vrijwilligers die de vele concerten en bandbegeleiding mogelijk maken.