30 joar Rowwen Hèze 30 joar Rowwen Hèze

Ballades & Beer

, Tekst en foto's Antoine Bongers

30 joar Rowwen Hèze

Ballades & Beer

Tekst en foto's Antoine Bongers ,

Rowwen Hèze bestaat dit jaar 30 jaar. Een jubileum dat maar weinig bands halen, laat staan een in het dialect zingende band. Ook hun relatie met hun fans is uniek. Van jong tot oud, van feest in de tent tot feest in het theater zonder het bekende bier smijten. Hierdoor is uitverkochte Oranjerie vooral gevuld met ouderen die gewoon een mooie avond willen.


De shows van Rowwen Hèze worden gekenmerkt door humor, feest maar ook soms een serieuze toon. Zo ook deze avond. De band opent met 'Limburg' en neemt meteen weer afscheid, inclusief bloemen en een doek dat weer dicht gaat. De zaal kan er smakelijk om lachen. Terwijl de gordijnen gesloten blijven galmt 'Welkom in de feesttent' van Kraantje Pappie door de speakers. Dan gaat het doek weer open en komt men een voor een het decor van een huiskamer binnen. Het is de ochtend na een optreden in een feesttent. Dan gaat er een mobiel af en is er een lokale omroep aan de lijn. Door middel van vragen wordt het verhaal van de band verteld. Voorafgaand aan ieder nummer gaat er een kleine sketch vooraf. Jack wordt gevraagd wat zijn favoriete nummer is dat ze gemaakt hebben. Zijn antwoord is: "Ons laatste nummer". Hierop vraagt Poels het publiek wat hun favoriet is. Diverse titels volgen maar ineens wordt er hard "De Peel In Brand" geschreeuwd. Een prachtige uitvoering van deze klassieker volgt. Het hoogtepunt voor de pauze is een nagemaakt Suzuki busje. De band stapt in en begint in de bus 'Onderweg Naar Later' te spelen. Met het wegrijden van het busje is de pauze aangebroken.
 

Na de pauze komen de mannen van staal als een joekskapel de zaal in. Onder enthousiast geklap spelen ze "Kroenenberg" terwijl ze naar het podium lopen. Op het podium blijkt de huiskamer veranderd in een mooi, sfeervol decor.

Met 'D'n Duvel Is Los' wordt het feest voortgezet. Diverse bekende hits wisselen elkaar af met een prettige balans tussen de tempowisselingen.

Na 'Vergaete' gaan de mannen weer weg en neemt de crew het over. Ze beginnen de spullen op te ruimen maar als ze de instrumenten in handen krijgen beginnen ze te jammen met onder andere nummers van Nirvana en AC/DC. Een ludieke manier om de crew voor te stellen. Dan stuurt Jack ze weg omdat ze niet "te goed" moeten worden. En zeker niet beter dan Rowwen Hèze...

Een gevoelig lied, zeker in Limburg is 'Vlinder'. Gespeeld in een prachtig rood decor. Dan volgt de tweede uitvoering van 'Ballades & Beer'. Eerder werd het als een ballade gespeeld, nu als een polka. Dan gaat weer een mobiel. De vrouw van Jack aan de lijn. Ze vraagt wanneer hij eens naar huis komt. Jack geeft als antwoord dat ze bijna klaar zijn met de show en nog twee nummers in de foyer spelen.


Met 'Bestel Mar' komt er een einde aan de show. Ze pakken weer hun instrumenten en gaan weer als joekskapel naar de foyer. Hier spelen ze onder massale belangstelling nog 'De Neus Omhoeg' en ''n Man en 'N Vrouw'. Het publiek wil graag nog meer en krijgt als toegift nog gratis de CD single 'Ballade & Beer'.

De show 'Ballades & Beer' geeft precies aan waar Rowwen Hèze voor staat. Het goede Limburgse leven van feest, lol en bier. Maar ook voor de serieuzere momenten in het leven. Dit alles gepresenteerd in een prachtige gebalanceerde show die geen moment verveeld en regelmatig verrast.

Rowwen Hèze, bedankt voor 30 mooie jaren. Blijf het Limburgse leven zo bezingen en dan zullen er vast nog vele mooie muzikale jaren volgen.
 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg