Seymour Sachs wint de vijfde en laatste voorronde Nu Of Nooit 2015

Line-up finale van Nu of Nooit 2015 is compleet

tekst: Roger Smeets, foto's: Marcel Degens ,

De laatste voorronde alweer van de belangrijkste muziekwedstrijd van Limburg. Het podium van Volt is de plek waar de laatste vijf bands strijden om een plek in de finale op 21 februari.
Veel gitaren deze avond. En kwaliteit. Er is talent genoeg in het zuiden van Nederland, zo blijkt ook weer vanavond. 3voor12 limburg is erbij en doet verslag.

Als eerste band spelen, het is een nadeel. De zaal is nog niet vol en iedereen moet nog een beetje in de stemming komen. Aan Throat of Autumn de taak om de aftrap te verrichten. Progrock neigend naar metal maken deze mannen.
Maar dan wel melodieus. Strak, foutloos en met overtuiging. Een heel erg goede zanger die zijn ziel en zaligheid legt in het zingen. Mooie stem, niet alleen het harde schreeuwen komt aan, ook de rustigere stukken komen goed over.
De band is goed op elkaar ingespeeld en dit optreden is een hele mooie start van de avond. Er komt snel een album aan en op basis van deze performance is dat zeker het beluisteren waard.

Het gaat snel in Volt. Er is een strak tijdschema en het podium wordt snel omgebouwd voor de tweede deelnemer van de avond, Cowboys of the Sky.
Blues punk met een scratch-dj. Een aparte combinatie die je niet vaak tegenkomt. Maar het werkt wel! Strak in het pak bestormen ze het podium. Het plezier spat ervan af. Lekkere muziek klinkt door Volt, het geheel zit erg goed in elkaar.
Strakke gitaar riffs, heerlijk vettige baslijnen en een dj die het met scratchen ondersteunt. Tel daarbij de mooie podium presentatie op en je hebt een goede band en een goed optreden. Jonge honden verpakt in wat oudere lichamen.
Een band waar we nog veel plezier aan gaan beleven in de toekomst. De prijs voor het beste nummer van de avond met "Kickstart" is voor hun. Maar dat had net zo goed een ander nummer kunnen zijn, ik denk dat de cowbell wat dat betreft de onderscheidende factor was.

Dan is het alweer tijd voor de volgende band. One Wonders uit Heerlen is aan de beurt. Alternatieve rock klinkt door de inmiddels volle grote zaal van Volt. Gitaarliedjes met een stevige ondergrond. Opvallend is de drummer van de band. Heel erg goed!
Foutloos en met overtuiging gespeeld. Hij laat een onwisbare indruk achter op het netvlies van de verslaggever. De nummers zijn goed en vertellen allemaal een verhaal. One Wonders heeft ook de zanger om deze liedjes mooi te brengen. Prettige hoge en zuivere stem.
Een aanwinst voor Limburg. Deze band is een voorbeeld van het feit dat de Limburgse scene leeft én talent voortbrengt. Geen finale voor ze, maar dat kan in de komende jaren zomaar eens gebeuren.

Van Seymour Sachs wordt veel verwacht. Jong en talentvol en net hun album klaar. Dit wordt 17 januari gepresenteerd. Psychdelische fuzzrock noemen ze het zelf. Snel, ruig, rauw en ongepolijst. In de zaal roeren de fans zich en dansen vrolijk mee op de muziek.
Het geheel komt een beetje rommelig over, maar ze herstellen zich steeds knap. Wat mij betreft mag er een gitaar extra bij om het geheel wat voller te laten klinken. Het talent is echter onmiskenbaar. Ze zijn volop in ontwikkeling en kunnen zeker nog beter.
Drummer Funs wordt uitgeroepen tot muzikant van de avond. En ze worden beloond met een plek in de finale.

Na vier goede optredens mag SonA als laatste aan de bak. Na alle gitaren is de electro pop een welkome afwisseling vanavond. Een gevarieerde set komt voorbij. Dan weer dansbaar, dan weer wat rustiger. Door de variatie komt het ietwat onsamenhangend over. Het lijkt alsof ze zelf ook nog zoekende zijn naar de juiste stijl.
Ze komen een beetje moeilijk op gang zo lijkt het. Na een paar nummers komt de muziek er een stuk beter uit en wordt er flink gedanst in Volt. een erg aangename afsluiter van de avond. Het optreden is niet perfect, smaakt echter wel naar meer van deze band. Terechte deelnemer aan de voorronde.
Voor nu het eindstation, maar dit smaakt zeker naar meer. SonA is zeker een act die op de kleinere Limburgse festivals thuishoort, om de nodige dansjes te kunnen doen.

De laatste voorronde van Nu of Nooit was een kwalitatief hele goede. Veel goede muzikanten en ook veel goede nummers. Het is te prijzen dat Stichting Popmuziek Limburg elk jaar deze wedstrijd houdt. Maar ook buiten Nu of Nooit zorgt voor de ondersteuning van (beginnende) Limburgse bands.
Talent is er meer dan genoeg, Limburg doet zeker niet onder voor de rest van het land. Veel afwisseling in stijlen, veel diversiteit in de muziek. Dat is allemaal voorbij gekomen in vijf rondes met in totaal vijfentwintig bands. Daar kan Limburg trots op zijn!

Aan de jury de zware taak om vijf acts te kiezen die in de finale mogen strijden om dat felbegeerde ticket voor Pinkpop 2015.
Jick Munro & the Amazing Laserbeams, Black Velcro, Nbraska, The Anaesthetics en Seymour Sachs zijn de gelukkigen. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Er is niets subjectiever dan het beoordelen van muziek. Deze keuze is gemaakt door de jury. Het gaat wel zorgen voor een spannende finale op 21 februari in de Bosuil in Weert.
Daar zijn we zeker weer bij! Een voorspelling voor de winnaar, daar waag ik me niet aan. we gaan het zien in Weert!