AFTERPARTEES lanceren debuutalbum: Glitter Lizard AFTERPARTEES lanceren debuutalbum: Glitter Lizard

Ultiem prettige chaos in Eindhoven

, Jörg de Groot

AFTERPARTEES lanceren debuutalbum: Glitter Lizard

Ultiem prettige chaos in Eindhoven

Jörg de Groot ,

Afterpartees kan al niet meer stuk bij de muziekliefhebber. Nu Of Nooit, een platendeal, DWDD, Eurosonic Noorderslag, een trits (festival-)gigs en dan toch eindelijk een debuutplaat: Glitter Lizard. Niet thuisbasis Horst maar skatepark Area 51 in Eindhoven is vanavond de place to be. Uitverkocht en dampend. Het is feest!

De Eindhovense poptempel Effenaar heeft inmiddels voor elke grootte een eventlocatie. Zo ook Area 51, het summum voor skatend Nederland. Deze indoor toko heeft een knusse ruimte die doet denken aan de oude Dynamo. Vanavond podium voor maar liefst drie bands: Mooon, Mountain Bike en gastheren van de avond AFTERPARTEES die hun debuutalbum Glitter Lizard officieel releasen.

 

'Mooon uit Aarle-Rixtel', zo noemt dit trio zich. Jonge honden die het aanwezige publiek mogen vermaken. Het is al aangenaam druk als deze gitaarpop-rakkers laten zien waar ze voor staan: geen bullshit, gewoon lekker 'speule'. Groovy riffs met klinkende solo's. Ook AFTERPARTEES staat aan de zijkant gebioleerd te kijken en te lurken aan een biertje. Waarom ook niet. Dit trio is in staat om de aandacht vast te houden en straalt een zeker enthousiasme uit. Zeker de bassist is het tijdens de gig amper gelukt om die glimlach van zijn gezicht te halen. Een band met potentie en wat mij betreft een prima kandidaat om te boeken voor het komende festivalseizoen.

Het Brusselse kwartet Mountain Bike is nog zo'n rising star en staat aan de vooravond van een bekendheid bij het grotere publiek. Op tour met de hoofdact van vanavond trekken ze Nederland door en doen daarnaast nog een paar andere shows in de Benelux. Een unieke verschijning wanneer de mannen in slechts een basketball-shirt, onderbroek,sokken en schoenen gekleed het podium betreden.

Hun muziek omschrijven ze zelf als 'dirty pop/garage reaction for psychotic children'. Psychotische kinderen zijn er niet maar hun repertoire is wel erg dansbaar zodat diverse vormen van de menselijke gemoedstoestand terug te zien zijn voor het podium. Voornamelijk hard dansend.

'Godverdoemme' schreeuwt de frontman regelmatig als zijnde het 'only Dutch word I know' om de menigte op te zwepen zo lijkt het. Later zal blijken dat 'Dankjewel' ook tot het vocabulaire behoort. Deze man steekt misschien qua lichaamslengte af bij de rest van de band maar maakt dat meer dan ondergeschikt aan zijn energie en gedrevenheid. Dat steekt aan. Bij tijd en wijlen wordt er zelfs ecstatisch gemusiceerd. Compacte garagesongs gebracht met de gedrevenheid en energie van een rivier overstekende kudde gnoes. Deze mannen moeten we dit festivalseizoen ergens gaan aantreffen. Kan gewoon niet anders.

AFTERPARTEES is een van de hardst werkende bands op dit moment. Overal te zien en te horen zo lijkt het wel. En dat met tot voor kort maar slechts één single uit. Nu is er dan eindelijk het debuut Glitter LizardNadat Mountain Bike de spullen opgeborgen heeft wordt er kort omgebouwd on stage en een mini soundcheck gedaan.

En dan. Iedereen is er klaar voor. Bijzonder om te zien dat vanaf letterlijk de eerste seconde de (confetti-)bom barst. De zaal gaat compleet LOS. Los met hoofdletters want iets anders kun je het gewoon niet noemen. Onder aanvoering van zanger Niek Nellen zal er gedurende de set regelmatig aangedrongen worden om even rustig aan te doen. Heeft totaal geen effect want iedereen heeft zin om te feesten. Van moshpit tot gretig knikken op de maat. Ontkennen heeft geen zin.

'Loverboy Loco' mag zich de openingstrack noemen. Confetti-poppers all over the place. Waar ze vandaan komen is al snel duidelijk want ondanks dat AFTERPARTEES naar Eindhoven trekt om het debuut officieel te presenteren maakt voor hun achterban niks uit. Vrienden, vriendinnen, vaders, moeders, ooms en tantes zijn er gewoon bij. Met confetti-blaster.

Zo'n Limburgse opkomst maakt dan ook dat het dialect vanavond de voertaal is. Zowel in de onderonsjes van Niek Nellen met de crowd als het publiek onder elkaar. Geeft niet. Iemand schreef al op Facebook als commentaar bij dit optreden: ' Een kwestie van geduld. Rustig wachten op den daag...'. Of het ooit zover zal komen weten we niet. Voorlopig zingen ook deze mannen gewoon een mopje Engels.

Tweede single 'Girls Like You' doet een belletje rinkelen bij de enkele aanwezigen die nog niet zo bekend zijn met het repertoire terwijl anderen weer elk nummer mee kunnen brullen. Ondanks dat er twee singles (First/Last was de eerste) zijn uitgebracht is elk nummer een reden om te dansen, springen, moshen, schreeuwen en crowdsurfen. Dat laatste is populair want zelfs een jongeman op krukken laat zich gewillig mee voeren over de handen van het publiek. Later blijkt dat deze kerel het ook zonder krukken kan wanneer hij de stokken achterover het publiek in keilt. Zo gaat dat.

Na de confetti-aanval heeft de band zelf ook een verrassing in petto: een handgemaakte feesthoed door de 'stoners van OJC Niks' aldus Niek Nellen. Zelfs de zware shag-versie vindt een nieuwe eigenaar. En ja, bij een feestje hoort een feesthoedje toch?

Taylor Swift's 'Shake It Off' gaat er gewoon aan. Net als 'Fear Of The Dark' van Iron Maiden tijdens de toegift. Zelfs, of juist, een cover van Bon Jovi zou dit ensemble gewoon ook kunnen maken. Gelukkig moeten ze het niet van covers hebben en mogen we met name Glitter Lizard lijfelijk ervaren. En dat hebben we met zijn allen daar dan ook maar gewillig gedaan. Van het duet met de (ook) crowdsurfende Loes Wijnhoven (Clean Pete), het rustige 'What You Said' tot en met de vrolijke uitsmijter 'Red Bull'.

Het jaar is amper begonnen maar dit is tot nu toe al het beste optreden van 2015, by far. Benieuwd wie dat zal overtreffen. Dat zal in ieder geval een zware job worden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg