Vinyl van generatie op generatie! Bas Braam vertelt

#RSD14: Record Store Day 2014 in Limburg - slot

Jörg de Groot ,

Ooit al eens van Record Store Day gehoord? Hoe dan ook is zaterdag 19 april 2014 de dag voor de vinylliefhebber. Én een dag met aandacht voor de onafhankelijke platenzaak. Een hoop artiesten brengen alleen op die dag een speciale release uit op vinyl. Van bestaand tot nieuw werk. In ieder geval gelimiteerd en exclusief. Er worden intieme instores georganiseerd. Hoe leeft Record Store Day in Limburg en hoe levend is vinyl eigenlijk? Wij gingen op onderzoek uit en spraken in dit vijfde en laatste deel met Bas Braam (From Earth).

Record Store Day ontstond in 2007 toen een klein gezelfschap een dag rondom de onafhankelijke platenzaak organiseerde. Artiesten en vinylliefhebbers pikten dat signaal snel op. Anno 2014 is het een groot feest waarbij meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers komen op één dag wereldwijd bij elkaar komen om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Er doen meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan aan mee en Record Store Day claimt hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld te zijn.

Bas Braam

Vinyl is tegenwoordig hotter dan hot. Veel artiesten brengen hun werk niet alleen digitaal uit maar ook op het oude vertrouwde vinyl. Wat spreekt je aan in vinyl? "De heerlijke kraak in het geluid. Hierdoor 'leeft' voor mij de muziek meer. Daarbij is het meer een belevenis doordat je iets tastbaars hebt, het draaien van de plaat, de naald op de juiste plek leggen en uiteraard door de grote hoezen komt naar mijn mening het artwork veel beter tot zijn recht."

Welke plaat kocht je zelf als eerste? "De eerste plaat die ik kocht is de tweede persing van Metallica - Jump In The Fire, rood vinyl. Deze heb ik via Marktplaats gevonden."

Wanneer ben je begonnen met het verzamelen van vinyl? Hoeveel platen telt je collectie? "Ik ben ongeveer vier jaar geleden begonnen met verzamelen van vinyl. Dit kwam doordat mijn vader een oude Lenco platenspeler op zolder had staan die hij niet meer gebruikte. Aangezien hij een aantal behoorlijk vette platen in zijn bezit had, zoals Deep Purple - Machine Head, Nazareth - Hair Of The Dogg en Eric Clapton - 421 Oceans Boulevard, heb ik deze meegenomen en maak er sindsdien vrijwel iedere dag met veel plezier gebruik van. Op dit moment bezit ik ongeveer 120 platen waarvan het grootste gedeelte uit het rock/metal genre komen." En waar ben je het meest trots op? "Het meest trotse ben ik toch wel op de collectie die eerst van mijn vader is geweest."

Wat heb jij aan Record Store Day-releases in je platenkast staan en waar kijk je deze editie naar uit? "Dat zijn Feistodon split single Mastodon/Feist, Deftones - Covers (2012) Foo Figthers - Medium Rare. Deze editie kijk ik het meest uit naar de Motörhead - Aftershock Picture Disc en Mastodon - Live at Brixton."

Welke release heb je onlangs zelf aangeschaft en wat staat nog op je verlanglijstje? "De laatste releases die ik heb aangeschaft zijn: Gojira - From Mars To Sirius Limited Edition, oranje vinyl, Gojira - The Way Of All Flesh Limited Edition en Deftones - Daimond Eyes Limited Edition, wit vinyl. Ik kijk uit naar de releases die ik op deze editie van Record Store Day hoop te bemachtigen."

Tot slot: Waarom is de plaat op de foto jouw favoriet? "Het is een van de platen die ik van mijn vader heb overgenomen: Deep Purple - Machine Head. Naar mijn mening een van de meest geniale albums aller tijden!"

Zaterdag 19 april is de 2014 editie van Record Store Day. In diverse deelnemende platenzaken worden er instore optredens georganiseerd bij Vinilo, Maastricht, Music Machine, Sittard, Satisfaction, Heerlen en Sounds in Venlo.

Alle instore optredens nog even op een rijtje, voor zover bekend: 

Sounds Venlo: 
10.00 uur AFTERPARTEES
11.00 uur Mintzkov 
13.00 uur Triggerfinger 
14.15 uur Blaudzun
15.30 uur Doug MacLeod 
17.00 uur Chef'Special 

Vinilo, Maastricht: 
11.00 uur  Hunting The Robot 
12.00 uur  Southern Sunrise 
13.00 uur  Reena Riot
14.00 uur  COPPERSKY 

Music Machine, Sittard: 
12.00 uur Amberjacks  
14.30 uur BloYaTop 

Satisfaction Records, Heerlen: 
12.00 uur Coppersky
13.00 uur Marigold
14.00 uur Shake it Naked
15.00 uur Tim Knol
16.00 uur Southern Sunrise

Meer info over de instore optredens op de websites van de betreffende platenzaken. Alles over Record Store Day vind je hier.