Vier Limburgse bands in Benelux finale Emergenza

River Of Brakelights, After Seven, Stroave en SixtyNine over hun Emergenza avontuur

Francis Pronk ,

Afgelopen zaterdag was de Benelux finale van Emergenza in 013 Tilburg. De winnaars van deze finale morgen spelen op de internationale finale tijdens het Taubertal festival in Duitsland. Van de dertien bands die in de Benelux finale staan zijn er vier bands afkomstig uit Limburg. Helaas hebben zij de uiteindelijke finale niet behaald. Wij spraken River Of Brakelights, After Seven, Stroave en SixtyNine over hun Emergenza avontuur.

River Of Brakelights, After Seven, Stroave en SixtyNine over hun Emergenza avontuur

Afgelopen zaterdag was de Benelux finale van Emergenza in 013 Tilburg. De winnaars van deze finale morgen spelen op de internationale finale tijdens het Taubertal festival in Duitsland. Van de dertien bands die in de Benelux finale staan zijn er vier bands afkomstig uit Limburg. Helaas hebben zij de uiteindelijke finale niet behaald. Wij spraken River Of Brakelights, After Seven, Stroave en SixtyNine over hun Emergenza avontuur.

Het Sittardse River Of Brakelights heeft een derde plek weten te behalen bij Emergenza. "Emergenza is een mooie gelegenheid om ons te profileren buiten Limburg. Dat was ook de aanleiding voor onze inschrijving. Als je dan in de  finale terecht komt en in een volle Dommelsch Zaal 013 mag spelen geeft dat wel een kick. We zitten op dit moment in een fase waarin de band zich in een snel tempo ontwikkelt. Emergenza gaf hierbij de mogelijkheid ons scherp te houden en vooruit te blijven kijken. Voor de onderlinge sfeer was het ook goed. We hebben wat afgelachen in de aanloop naar de finaleshow."

Niels: “In de backstage stond een tafelvoetbalspel van de 'Deutsche Mannschafft', gelukkiger kun je mij niet maken”. Om in onze topconditie te blijven hebben we een fanatiek tafelvoetbaltoernooi gehouden, compleet met spreekkoren en juichen bij elke goal. Rim: “Na een tiental scheve blikken van collega bands begonnen we ons af te vragen wat er aan de hand was... Bleek dat het een stilte-ruimte was haha."

Wat heeft de band eigenlijk geleerd van hun Emergenza avontuur? "De weg naar de 013 (twee keer verkeerd gereden, maar op de finale-dag in 1 keer goed), dat kebab niet goed is voor de show en dat onze bassist eigenlijk een blanke japanner is. Nee, even serieus: we hebben nog wel eens de neiging om dingen ingewikkelder te maken dan nodig is. Binnen zo’n snelle wedstrijdset zijn 37 gitaarwissels gewoon niet handig, Uiteindelijk is het die show die telt. Op dat vlak hebben we wel iets meer realiteitszin gekregen ja."

"Een wedstrijd als Emergenza kan een mooie opstap zijn als band om verder te komen, maar het is niet iets waar we lang op kunnen teren. Wel is het een leermoment waar we in de toekomst positief op kunnen terugkijken. Verder hebben we wat contacten opgedaan in Tilburg waar hopelijk ook weer wat shows uit gaan volgen. Al met al zijn we dus blij dat we mee hebben gedaan en er een mooie 3e plek hebben uitgesleept" aldus Niels.

Leuk hoor; optreden bij Emergenza, maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook After Seven heeft veel geleerd van hun Emergenza avontuur. "Je merkt toch dat het event een erg commerciële karakter heeft: jij investeert in hun, zij niet in jou. Wij wisten vantevoren wel dat het vooral om kaartverkoop draaide, maar dat men ook slechts 3 minuten ombouwtijd had, ging een beetje te ver. Onze zanger had gevraagd om een microfooncheck te doen, omdat hij een eigen microfoon had. De host zei: "is prima ,hij staat aan", terwijl Nick vroeg of hij ook de schuiven van het mengpaneel had opengezet. Dit werd genegeerd en we werden aangekondigd, met als gevolg een half nummer zonder zang... Balen! Leermoment is hieruit toch ook wel dat we gewoon niet beginnen met spelen voordat wij zelf alles gecheckt hebben."

"Als we het finale optreden over mogen doen, dan zorgen we dat we allemaal 100% gezond zijn, want we kampten met een zieke
zanger en bassist: keelpijn, verkouden, neus dicht. Daarnaast moeten we misschien wat meer genieten van het moment op dat podium. Dat is een beetje langs ons heengegaan, vanwege de stress voor het optreden. Gelukkig is het hele optreden wel gefilmd en kunnen we straks nog even lekker nagenieten!"

"Emergenza is leuk, maar je moet wel veel mensen op de been kunnen krijgen. Dit moet je je vantevoren goed beseffen. Als je dit doet, dan kun  je Emergenza zien als de makkelijkste manier om in een grote zaal te spelen voor veel publiek."

Hardrock formatie Stroave uit Noord-Limburg heeft geluk gehad, want zij waren in de halve finale eigenlijk uitgeschakeld, omdat ze te weinig stemmen hadden. Uiteindelijk kregen ze de wild card en stonden ze alsnog in de finale. "Het leukste was dat we überhaubt de finale hebben bereikt en in de
Dommelschzaal van de 013 mochten spelen. Dw wild card was erg bijzonder, want dat was natuurlijk wel een eer om niet beoordeeld te worden op het aantal mensen dat we meenamen, maar op show en kwaliteit."

Stroave wordt vaak vergelijken met andere bands, maar nog steeds zijn ze niet in een hokje te proppen. Hoe kan dat toch? "Onze maindrive is rockmuziek in de breedste zin van het woord. We luisteren naar bands als The Beatles, Queen, Pearl Jam, Metallica, Foo Fighters, Led Zeppelin, Pink Floyd tot Porcupine Tree en van de jaren zestig tot nu, we trekken geen grens. Uit de reacties na een show blijkt dat de ene vindt dat we op een bepaalde band lijken en na een andere show blijkt weer dat een ander publiek daar heel anders over denkt. Conclusie: ons publiek weet het ook niet en schrijft sommige elementen in onze nummers toe aan bepaalde bands, maar nooit met een eenduidige band in gedachten."

"Binnen 5 jaar hopen we dat we in ieder geval enige bekendheid in het clubcircuit van Nederland kunnen opbouwen en op een groot festival als Lowlands of Pinkpop hebben gestaan. Het lijkt ons te gek om iedere week te kunnen spelen en met de inkomsten daarvan gewoon lekker onze gang kunnen gaan en ons kunnen blijven ontwikkelen op muzikaal gebied. Verder denken we na om een album op te gaan nemen eind dit jaar of begin volgend jaar, met inmiddels 20 eigen geschreven nummers zou dat moeten lukken."

De band SixtyNine speelt vandaag op het festival BAM! in Maastricht en volgende week zijn zij de opener van Cornincxpop in Elsloo. Emergenza was een prima gelegenheid om voor te bereiden op de komende optredens. Zelf had de band niet verwacht om zo ver te komen. "We vonden het gewoon leuk om een keer in de 013 te spelen, vandaar dat we ons hadden ingeschreven. Het doel was zo ver mogelijk komen, zo goed mogelijk spelen en vooral veel ervaring opdoen. Het is natuurlijk fantstisch om dan tóch in de finale te staan in de grote zaal van de 013. Een onvergetelijke ervaring!"

"Uniek is het feit dat we vier gewone jongens zijn. We maken muziek voor ons plezier, en het is voor ons fantastisch dat het door het publiek gewaardeerd wordt. Een optreden van SixtyNine staat altijd garant voor een feest, wat er ook gebeurt. Verder is het redelijk uniek dat het voor ons allemaal onze eerste band is en dat we na 5 jaar nog steeds bij elkaar zijn. Ik denk dat het belangrijkste is dat we allemaal goede vrienden zijn. Iedereen heeft zijn eigen inbreng en mag zeggen wat hij denkt. Ieders muzieksmaak wordt gewaardeerd in de band en verwerkt in de nummers. Dit maakt het spelen altijd vernieuwend en houdt het repeteren en spelen met de band uitdagend en leuk."