The Slackers viert feest in Ernesto's

'20 Year Anniversary Tour' van uitbundige skaband

Francis Pronk ,

De New Yorkse skaband The Slackers bestaat alweer twintig jaar en dat vieren ze met hun '20 Year Anniversary Tour'. Het is inmiddels traditie dat The Slackers jaarlijks een bezoekje brengen aan Ernesto's in Sittard. Al ruim dertien jaar komt deze skaformatie naar Ernesto's om een knallende show te geven.

'20 Year Anniversary Tour' van uitbundige skaband

In 2000 bracht The Slackers hun eerste live cd 'Live at Ernesto's ' uit en in 2004 de live cd 'Upsettin' Ernesto's', uiteraard opgenomen tijdens de optredens in Ernesto's aan de Sittardse markt. De band weet voor de zoveelste keer uit te verkopen. Nu nog een knallende show zoals we die van The Slackers kunnen verwachten.
 
De New Yorkers openen met 'Keep Him Away' van het album 'The Question' uit 1998 en vervolgt hun set in een rap tempo. Tussendoor geen stilte of gepraat, maar meteen door met het volgende nummer. Wellicht komt het door de hitte, want Ernesto's is inmiddels verandert in een (muzikale) sauna. Het publiek vermaakt zich prima en vooral vooraan dansen ze erop los. Wanneer saxofonist Dave Hillyard en trombonist Glen Pine solo's ten gehore brengen klinkt er luid gejoel in de zaal. Een bandlid naar het publiek roept: "I wanna hear a solo. Do you wanna hear a solo?", krijgt ook de gitarist de gelegenheid om solo's uit zijn gitaar te toveren. The Slackers krijgt het publiek mee tijdens hun eerste set. Na een korte pauze is het tijd voor set nummer twee.
 
Set twee wordt geopend met 'Keep It Simple'. Ondanks dat de klok al twaalf keer heeft geslagen zijn zowel de band als het publiek niet moe te krijgen. De band gooit er ook een aantal covers doorheen. Zo hebben ze 'Attitude', van de legendarische punkband Misfits, een skajasje gegeven en 'Like A Virgin' van Madonna is bijna onherkenbaar geworden (op het refrein na uiteraard). Om in de 'meezingmodus' te blijven wordt er luid meegezongen met 'Feed My Girl'. "You rocked the backing vocals!", aldus de band. In deze set komen vooral veel oudere nummers voorbij van The Slackers zoals 'Have The Time' en 'The Fool'. In Ernesto's heeft The Slackers hoogstwaarschijnlijk het meest internationale publiek. Mensen uit België, Duitsland, Italië en zelfs Canada zijn op dit optreden afgekomen. Uiteraard is de band bereid om een aantal toegiften te geven. Onder andere 'Wasted Days' en 'Fried Chicken Song' komen voorbij. Bij laatst genoemde nummer doen de bandleden één voor één een solo om het af te leren. Saxofonist Dave Hillyard ruilt het podium in voor de vloer. Hij gaat het publiek in met zijn sax en het is toch jammer dat de andere bandleden niet volgen. Na dit bombastische einde lijkt het alsof het optreden is afgelopen. De bandleden verlaten het podium, er wordt een achtergrondmuziekje opgezet en het bezwetende publiek verlaat Ernesto's. Terwijl een aantal mensen al huiswaarts zijn komt The Slackers toch nog terug met twee toegiften. The Slackers weet vanavond te verrassen, te overtuigen en vooral: te swingen. Voor de zoveelste keer zetten ze Ernesto's op zijn kop. The Slackers zijn niet te stoppen. Op naar de volgende twintig jaar!