30e Editie Urpop erg in trek

Stevige rock schudt Urmond wakker

Antoine Bongers ,

Al 30 jaar lang laat Urpop jong en oud op Hemelvaartsdag naar Urmond afreizen. De combinatie van jonge talentvolle bands met ouwe rotten in het vak wordt ook dit jaar weer gewaardeerd.

Stevige rock schudt Urmond wakker

Al 30 jaar lang laat Urpop jong en oud op Hemelvaartsdag naar Urmond afreizen. De combinatie van jonge talentvolle bands met ouwe rotten in het vak wordt ook dit jaar weer gewaardeerd. Urpop wordt ieder jaar mogelijk gemaakt door de inzet van de vele vrijwilligers. Respect hier voor. Terwijl de winnaars van Mosterdpop 2011, Algorythm hun set spelen wordt het steeds drukker. Hun muziek kun je het best omschrijven als een mix van punk, grunge, hardcore en rock. De trend voor deze met zon overgoten dag is gezet. Stevige bands op het podium en dance in de tent. De vele gezinnen met jonge kinderen maken er een gezellige dag van.

Terwijl The House Basterds met hun aanstekelijke klanken de tent vullen wordt het podium omgebouwd voor de volgende band. De tweede act vandaag zijn de jongens van Pavarana. Enkele bandleden komen uit Stein en hebben een grote groep fans meegenomen. Ze stralen plezier uit en dat vertaalt zich in hun optreden. Het is met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar meteen de jongste band ooit op Urpop. Dat de leeftijd geen belemmering voor kwaliteit is bewijst het feit dat ze na de Kunstbende ook nog eens de finale van Popsport hebben gewonnen. Hun muziek wordt vaak vergeleken met The Doors en Led Zeppelin. Maar het is toch de geheel eigen stijl van stevige rock die hun uniek maakt. In de steeds vollere tent zorgt Dee-on dat niemand stil blijft staan.

Dan begint op het podium The Moonshots. Dit is op deze jubileum editie meteen de oudste band ooit op Urpop. Met hun muziek proberen de mannen de 'late sixties en early zeventien' levendig te houden. Hun beat, rock en soul muziek maken er in combinatie met het prachtige weer een echte happening van. De alom bekende nummers van The Beatles, The Rolling Stones, The Who enz. worden door de vele ouderen zachtjes meegezongen. Waar blijft de tijd... Dan is het in de tent de beurt aan Skinny S. Ondanks de drukte in de tent kan iedereen gemakkelijk iets te drinken halen.

Op het podium laat Lambshade horen dat er nog veel meer talent uit Stein komt. Na vorig jaar een Engelse tour en dit jaar een tour door Roemenië speelt de band met evenveel plezier op Urpop. Het festivalterrein is intussen vol met tussen de tien en twaalf duizend bezoekers. Ze genieten van de tweestemmige gitaarriffs en de meerstemmige vocalen die Lambshade hun unieke sound geven.

Na de beats van DJ Ramon voel je de opwinding voor de afsluiter. Hiervoor heeft de organisatie de Heideroosjes kunnen strikken. Na hun optreden op de vijftiende editie van Urpop wil men graag deze dertigste editie afsluiten. Deze punkrock formatie is een schot in de roos. Marco, Frank, Fred en Igor zien dit als een thuis optreden en schakelen al snel over op dialect. Marco vraagt wie er 15 jaar geleden op een brommer reed en vele handen van dertigers gaan omhoog. Ze zijn de band altijd trouw gebleven. Knap is dat ook een hele nieuwe generatie helemaal los gaat op hun muziek. Vele bekende hits volgen. Een met een knipoog gebrachte cover van The Black Eyed Peas zorgt voor de nodige hilariteit. Een blik over het volle veld laat zien dat de punk nog steeds leeft.

Als de laatste klanken van D-Roxx wegdreunen kan de organisatie tevreden terugkijken op een geslaagde 30e editie van Urpop.