Zeer geslaagde zestiende editie Mama’s Pride Zeer geslaagde zestiende editie Mama’s Pride

Drukst bezochte editie ooit

, Yelle Tieleman

Zeer geslaagde zestiende editie Mama’s Pride

Drukst bezochte editie ooit

Yelle Tieleman ,

Afgelopen weekend stond alweer de zestiende editie van Mama’s Pride op het programma. Het Moederdagfeestje in het Burgemeester Damenpark in Geleen had dit jaar een keur aan goede artiesten aangetrokken en dat was te zien in het aantal bezoekers.

Drukst bezochte editie ooit

Maar liefst 7000 toeschouwers genoten zaterdagavond van SunSofa, Funktransplant en hoofdact Caro Emerald. De populariteit van Caroline van der Leeuw neemt in korte tijd zeer grote vormen aan en het park puilde dan ook uit. De eerste festivaldag en de vooravond van Moederdag was dan ook uiterst succesvol en 3VOOR12/Limburg ging zondag op pad naar Geleen.

Ondanks de waarschijnlijk verplichte moederdagontbijtjes was het park om half één in de middag aardig gevuld wanneer Bite My Wire aftrapte. Deze 4 jongens uit Geleen hebben eind maart Podiumvrees gewonnen en mochten daarom Mama’s Pride openen. De band heeft wat technische problemen, zo geeft zanger en gitarist Pieter aan. Die kende de band ook tijdens de Limburgse finale van Popsport eerder dit jaar. Bite My Wire laat zien dat het sindsdien behoorlijk wat stappen vooruit gedaan heeft. Het viertal staat lekker te rocken en krijgt zelfs het publiek mee in de vroege middag. Na de aftrap door de Geleners is het tijd voor de volgende thuiswedstrijd: Sir Wallace & The Coconuts. Zanger Max Keltjens gaat op het podium door het leven als Mr. Wallace en won vorig jaar Podiumvrees. Vorig jaar gaven zij hun visitekaartje af op de kiosk en dat was reden genoeg om een plekje door te schuiven in de line-up. The Coconuts spelen een mix van rock en eigentijdse blues, gegoten in lange instrumentale stukken zonder zang. De driekoppige band (‘’Dat is wel lekker compact’’) heeft onlangs een EP uitgebracht en hoopt stiekem op een doorbraak. Of die er aan zit te komen is de vraag maar dat Sir Wallace en zijn kokosnoten talent hebben laten zij in ieder geval weer horen en zien.

Mama’s Pride 2010 stond ook in het teken van de terugkeer van Viberider. De band die in 2007 nog Nu of Nooit won en aan de vooravond stond van een grote doorbraak, zeker na het succesvolle optreden op Pinkpop. De band nam echter een sabbatical maar keert nu terug. Met twee nieuwe artiesten erbij en een nieuw album dat bijna klaar is voor release (11 juni, red.) is Viberider klaar voor 2010. Mama’s Pride is het eerste festival in de vernieuwde samenstelling, die onder meer vorm kreeg door de komst van Kelly Kockelkoren van Sat2D. De band rockt ouderwets en het publiek deunt ook mee met de nieuwe songs. Toch is het jammer dat de bijdrage van Kockelkoren niet heel erg te horen is. Haar samples zijn pas in het laatste nummer goed te horen en dat is erg jammer, want het vleugje elektro dat er op deze manier bij komt is zeker niet onaardig. Hopelijk is dat wel op de nieuwe plaat te horen. Het Limburgse blokje is daarmee afgesloten en The New Shining uit Breda mag het steeds voller rakende Damenpark verder gaan vermaken. Het drietal is nadrukkelijk aan de weg aan het timmeren en zeker niet zonder succes. ‘Serious Talent’ bij 3FM en een goed ontvangen album (Hedges Against The Night, red.) onderstrepen dat. In Geleen spelen de rockers al vanaf de eerste minuut een gewonnen wedstrijd. Met een unieke eigen sound hebben ze het festival direct voor zich gewonnen en spelen gedurende veertig minuten een lekkere show. Harde rock, maar vol met fijn klinkende popmelodieën waardoor de doorsnee bezoeker zeker niet afhaakt.

Na The New Shining is het tijd voor Go Back To The Zoo, nog zo’n band die via 3FM in korte tijd erg populair werd. ‘Electric’ werd al snel Megahit op 3FM, nadat de single ‘Beam Me Up’ al eerder opgepikt werd. Beide singles werden geproduceerd door Torre Florim van De Staat, die eerder albums van The Mad Trist en Elle Bandita produceerde. De band die door een toevalligheid bij elkaar kwam (bassist Bas kwam er na een ontmoeting in de rij voor een concert van The Strokes bij, red.) is druk bezig met het opnemen van een album en toert ondertussen heel Nederland door. Vandaag dus de eer aan Geleen en de vier heren hebben er zin in, zo ook het publiek. Al bij de eerste noot deint iedereen mee op de catchy sound die door het park schalt. Bij de twee bekende liedjes van de band rond de broers Cas en Teun Hieltjes zit de sfeer er helemaal goed in en dus kan de band terugkijken op een geslaagd optreden. En die sfeer blijft er goed in zitten. Zeker als La Caravane Passe het kleine podium betreed. Voor het grote publiek wellicht onbekend, maar deze groep uit de smeltkroes van Frankrijk zijn erkende festivaltijgers. Met hun aanstekelijke balkanbeats maken ze er een groot feest van en zij slagen hier in Geleen ook ruimschoots. De hilariteit is helemaal groot als de drummer - gekleed in een roze damesjurk - het publiek als een volleerde orkestleider dirigeert. Het Damenpark staat van voor tot achter te swingen, wat een gevolg krijgt als de band na afloop van het optreden verder gaat in het publiek. Een mooi feestje dat nog ruim een kwartier door gaat, waarna de DJ het uiteindelijk toch overneemt.

Na La Caravane Passe staat Jaya the Cat geprogrammeerd. Een slimme keus van de organisatie, want ook deze ska- reggae- en punkband is een erkende feestband. Uiteraard is ook de Tiki-bar weer uit de kast gehaald. Ditmaal niet gevuld met shotjes tequila maar met bladen bier. Geoff Lagadec heeft er overduidelijk zin in en brengt dat over op zijn publiek. Crowdsurfers, gegooi met bier en veertigers die achter in het park staan mee te swingen: Het zijn dan ook geen onbekenden meer. Twee keer Lowlands, regelmatig te vinden in Ernesto's Cantina in Sittard en vorig jaar bijvoorbeeld nog op Koppelpop. Jaya The Cat maakt er een prima optreden van. Na een kleine drie kwartier en zelfs een toegift zit het erop en moeten ze plaats maken voor afsluiter en headliner van Mama’s Pride 2010: The Asteroids Galaxy Tour. De Deense band, die werd opgepikt door Apple na een tip van soultopper/drankorgel Amy Winehouse, is een week in Nederland. Ze gaven acte de présence op Bevrijdingsfestivals in Utrecht en Groningen, deden twee cluboptredens in Breda en Nijmegen, dat wordt besloten met een show in Geleen. Frontvrouw Mette Lindberg verschijnt in gouden glitterbroek op de kiosk en de trompettist en saxofonist blazen de eerste noten. De Denen brengen een vrolijke popsound over dat ook nog eens muzikaal verantwoord in elkaar zit. De stem van zangeres Mette klinkt een beetje vreemd en vervormd, maar dat is juist een van unieke punten van The Asteroids Galaxy Tour. Gecombineerd met de blaasinstrumenten maakt het de Scandinaviërs tot een goede afsluiter van Mama’s Pride. Niet lang nadat de hit ‘Around The Band’ voorbij komt zit het erop en verlaat Mette met haar band Geleen.

En met haar zo’n 5000 tevreden festivalgangers. Daarmee is deze zestiende Mama’s Pride de drukst bezochte editie ooit. Ook dit jaar weer zonder wanklank en daarmee bevestigt Mama’s Pride haar reputatie als ultiem Moederdagfeestje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg