Sjpelers! Sjpelers!

Interview met Cuttin' Class

, Maurice Kamps

Sjpelers!

Interview met Cuttin' Class

Maurice Kamps ,

Door middel van feesten en educatieve trajecten predikt Cuttin' Class het hiphopgospel. Vrijdag presenteert men een cd die de Limburgse hiphop ook boven de rivieren moet doen aanslaan. Een eerste nummer van het album wist al veel zieltjes in het noorden te winnen. 3VOOR12/LIMBURG sprak Bart Temme van Cuttin' Class.

Interview met Cuttin' Class

Bart Temme en Alvin Scheepers liepen elkaar vijf jaar geleden tegen het lijf in de kledingzaak waar Alvin destijds werkte. Door de speakers klonk de 'Buitenwesten'-cd, net als door de hoofdtelefoon die Bart op dat moment droeg. Het duo bleek nog meer gemeenschappelijk te hebben en besloot zich in te gaan zetten voor de hiphopcultuur in de regio.

De afgelopen drie jaar organiseerde de stichting onder andere het hiphopfeest Check One Two en de rapbattle Word War in Nieuwe Nor en hielp mee aan de programmering van de internationale breakdancewedstrijd The Notorious IBE, die al twee maal in Heerlen plaatsvond en Breakfest van Buro Pinkpop.

Hoewel 'Cutting Class' zoveel betekent als spijbelen, werken de twee ook nauw samen met onderwijsinstellingen, alwaar ze rap, grafitti -en breakdancelessen verzogen. Temme: "We zien onze diensten en trajecten- ook al worden ze onder schooltijd ingekocht en gegeven- niet als als een les, maar als een chille manier om jezelf te ontdekken. We zien het meer als een vorm van 'spijbelen' met een knipoog natuurlijk, het geeft je meer plezier dan een wiskundeles."

Over de rappers uit de regio is hij erg te spreken. "Ik ben wel benieuwd naar Rigoureus en De HofBuskers, in Sittard staat wat te broeien, naast natuurlijk Heerlen waar Het Verzet dit jaar, na tien jaar wachten, eindelijk met een album komt. Ik ben benieuwd wat dat ook landelijk gaat doen."

De aandacht voor hiphop uit Limburg in den lande blijft een beetje achter. Met het uitgeven van een eigen cd wil Cuttin' Class daar verandering in brengen. Vrijdag 7 mei presenteert de stichting in Heerlen de compilatie 'ClassX' met nummers van Het Verzet, De Nachtploeg, O.Z.L., Ad Rem & Mr. Mayke, Avi, Berry Bleck, J.A.E. (ex- Stropstrikkers), HofBuskers, F.O.N.Z. en Azy.

Naast de promotie van de muziek, willen de twee ook de rappers zelf op hun rol in hun eigen succes wijzen. "Artiesten moeten meer hun stem laten horen, meer dingen doen", vind Bart. "Wees niet te passief, onderneem zaken en laat op meer plekken je naam horen, maak veel noise."

Cuttin' Class gaf zelf alvast het goede voorbeeld met het van de verzamelaar afkomstige 'Kom Nou Sjpeler' van MadMarvel (alias Alvin). Bart: "Het is wel grappig om te zien dat, omdat we er een heel dikke clip aan hebben gehangen en we het nummer flink gepromoot hebben, alle mensen die iets voorstellen in het hiphopwereldje hem al gehoord hebben."

"Via Twitter kregen we complimentjes van Kleine Jay, Kraantje Pappie, Venz van Lijn5 en Jiggy Djé, mensen die de klappen van de zweep kennen", vertelt de Heerlenaar trots. "Het is voor ons het bewijs dat er hier talent is en dat we nog harder moeten werken om het te laten zien. Als je zorgt dat er een buzz rond je ontstaat, creëer je je eigen kansen, dan zetten we samen Limburg op de kaart."

Wat is een sjpeler eigenlijk? Bart Temme lacht: "Dat is iemand die hetgeen wat hij wilt voor elkaar krijgt. Je hebt een bepaald doel voor ogen en je gaat ervoor en krijgt dat telkens weer voor elkaar, dan ben je wel een sjpeler in mijn ogen.” Zoals Cuttin' Class? “Als je ons sjpelers noemt dan vind ik dat een heel mooi compliment!”

 

Vrijdag 7 mei presenteert Cuttin' Class haar verzamelaar 'ClassX' in café De Kroniek in Heerlen. Een aantal artiesten zal live optreden en de cd is er voor het eerst verkrijgbaar.

 

 

 

 

 

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg