AIVD onderzoekt concert in Azijnfabriek

Russische metalband Temnozor onder vuur wegens links met extreem-rechts

Pierre Oitmann ,

Burgemeester Van Beers heeft de AIVD ingeschakeld naar aanleiding van een concert in het Roermondse poppodium Azijnfabriek. Op 16 januari speelt daar de metalband Temnozor en Van Beers wilt onderzoeken of het optreden verboden moet worden.

Russische metalband Temnozor onder vuur wegens links met extreem-rechts

De Roermondse burgemeester Henk van Beers heeft de AIVD ingeschakeld naar aanleiding van een gepland concert van Temnozor in poppodium Azijnfabriek. Deze omstreden Russische black metalband wordt in verband gebracht met nationaal-socialistisch gedachtegoed. De tour van Temnozor wordt gepromoot via enkele extreem-rechtse websites als Stormfront en The Pagan Front. De officiële homepage van de band is zelfs onderdeel van The Pagan Front-website.

Temnozor geeft op 16 januari een optreden in Roermond. Dit zou het eerste concert van de band zijn in West-Europa. Van Beers overlegt maandag met de AIVD. Bij een negatief advies van de inlichtingendienst, wordt het concert verboden. "In dat geval verzoek ik Azijnfabriek het extreem-rechtse geluid niet te laten horen", liet Van Beers vanavond weten op Radio 1.

Het bestuur van Azijnfabriek stelt zich neer te leggen bij het advies van de AIVD. "We gaan het optreden absoluut cancellen als het zo is", reageert Richard Heyman, bestuursvoorzitter van Azijnfabriek. "We zijn hier niet blij mee. De band is zo'n drie, vier weken geleden geboekt en rond de kerstdagen verschenen de eerste signalen over de band via berichtjes op het forum van Azijnfabriek."

Volgens Heyman zou Temnozor hebben laten weten "nadrukkelijk afstand van extreem-rechts" te doen. "Er klopt niks van, heeft de band tegen ons gezegd. Maar ik heb geen harde bewijzen dat de band niet deugt." Overleg van het bestuur met het College resulteerde erin dat Van Beers de AIVD inschakelde. Het bestuur van Azijnfabriek was hierover niet vooraf op de hoogte gesteld.

Ook voorprogramma Huldrefolk heeft een statement naar buiten gebracht. "De Nederlandse politie heeft ons al gescreend en we maken ons niet schuldig aan enige extreme politieke denkbeelden. We zijn geen politieke band. Onze teksten gaan over de Middeleeuwen en de pest. Sla er maar een geschiedenisboek op na; nazi's leefden ruim 500 jaar later."

Volgens de Azijnfabriek zou ook Temnozor al gescreend zijn. Mocht de AIVD echter anders oordelen, dan mag de band niet optreden in Nederland. Volgens een oude Russische fansite handelen de teksten vooral over "anti-christelijke en heidense taferelen".  Deze website stelt tevens dat Temnozor "op voet van oorlog is met alle joden".