Brookpop 2010: geslaagd ondanks geringe belangstelling Brookpop 2010: geslaagd ondanks geringe belangstelling

Limburgers en Belgen kleuren eerste editie nieuw festival

, Yelle Tieleman

Brookpop 2010: geslaagd ondanks geringe belangstelling

Limburgers en Belgen kleuren eerste editie nieuw festival

Yelle Tieleman ,

Zaterdag 24 april stond de eerste editie van Brookpop gepland. In een warm Hoensbroek stalen vooral de jonge Limburgse bands en de Belgische gasten de show.

Limburgers en Belgen kleuren eerste editie nieuw festival

Zaterdag 24 april stond de eerste editie van Brookpop gepland. In een zonovergoten Hoensbroek had de organisatie zich kosten noch moeite bespaard om van de eerste editie een groot succes te maken. Het grote aantal beveiligers was wellicht wat overdreven, gezien de line-up van deze eerste editie. Geen hele grote namen, maar absoluut interessant voor liefhebbers. De volledige line-up: Average90, Razcalz, Izonix, Rebzjie, Absytnhe Minded, Blaudzun, Sungrazer, Pendejo, The Hickey Underworld en Rigby. 3VOOR12/Limburg ging met een aantal bands om de tafel zitten en besprak het festival en de toekomstplannen.

Popsport-finalist Average90 stond garant voor de opening van de eerste editie van Brookpop en was daar zichtbaar erg trots op. De band werd door de organisatie gespot tijdens de regiofinale van Popsport in Weert. Daar blonk de band uit door hun enthousiasme en energie op het podium en dat probeerden ze ook over te brengen tijdens Brookpop. Hoewel dat nog niet makkelijk was, gezien het geringe aantal toeschouwers dat aanwezig was bij de opening: rustig liggend in de zon op het grasveld. Na 25 minuten spelen, waarin de band aantoont potentie te hebben, zit het festivaldebuut van de vierkoppige band erop en hebben de bandleden backstage tijd voor de aanwezige lokale omroepen en natuurlijk 3VOOR12/Limburg.

"Wow! Dit was gaaf!" Tirsa Creusen was erg tevreden over het optreden dat de band zojuist gaf. ,,We hebben nog nooit op zo’n groot festival gespeeld. Alles is goed geregeld hier en echt zenuwachtig was ik niet. Ik wil nu op meer festivals spelen."Tijdens de 25 minuten die de band had speelde het veel nieuw werk. Zijn er al plannen voor een EP? "Op dit moment niet. We willen gewoon ieder weekend twee keer spelen, zaterdag en zondag. In kroegen en op festivals in de buurt. Maar we gaan ons nu eerst richten op de Popsport-finale." Datzelfde Popsport heeft de band veel gebracht. Op het gebied van PR bijvoorbeeld, maar ook heel erg veel contacten met boekers. Zanger en gitarist Pim Palmen had nog een laatste belofte voor de landelijke finale die 9 mei in Vlissingen plaats vindt: "Knallen! We gaan gewoon keihard gas geven en proberen op plaats 1 te komen. Knallen, net als vandaag."

De tweede band die op het podium staat is Razcalz. Dankzij de winst in bandwedstrijd St.Rock staan zij op Brookpop. De band is nog niet lang bezig, sinds september 2009, maar timmert wel al aan de weg. Zo stonden ze daags voor Brookpop in de halve finale van het Emergenza Festival. Vandaag is Razcalz echter niet aanwezig in de originele bezetting. Bassist Peter Banach zit door de aswolk nog vast in Amerika, maar Jolle Mooren toont zich een waardig vervanger. De band is met drie man lekker compact zegt Ruud de Groot, de zanger van de band: "Onze muziek is geïnspireerd door Pink Floyd en Jimmy Hendrix." Het is de jongens in elk geval aan te horen dat ze talent hebben, want het nog steeds geringe aantal toeschouwers kan het optreden van Razcals in elk geval waarderen.


Na Razcalz betrad Izonix het podium. Ook Izonix is bekend met Posport. Zowel in 2008 als 2009 deed de band mee en niet bepaald voor spek en bonen. Onder meer de Publieksprijs werd gewonnen door het viertal heren. Net als Average90 heeft ook Izonix veel gehad aan Popsport: "We hebben handvaten gekregen. We hebben een groeilijn ontwikkeld. Je leert bij Popsport eigenlijk band zijn." Voor 2010 echter geen bandwedstrijden, maar veel optreden en muzikaal verantwoorde muziek maken. Wat dat inhoudt? Guido Janssen, toetsenist en zanger legt dat backstage uit: "We volgen allemaal een muzikale opleiding en hebben alle vier een bepaald muzikaal niveau. Dat willen we laten horen. Niet zomaar het geluid dat je bij ieder bandje hoort. Het moet goed toegankelijke popmuziek zijn, maar als je wat beter gaat luisteren en de muziek gaat ontleden en analyseren dat je gaat horen dat het toch nog goed in elkaar zit." De band is inmiddels ook bezig met een EP. "We hebben net opnames gehad. We verwachten in juni de presentatie te kunnen doen, met zeven eigen nummers."

Brookpop heeft qua programmering ingezet op regionale acts en internationale (lees: Belgische) acts. De Limburgers nemen de eerste uren in beslag. Rebzjie uit Maastricht is de volgende die mag proberen het achteroverleunende publiek te veroveren. Met hun aanstekelijke  Maastrichtse rap en catchy klinkende samples brengen ze in elk geval weer wat leven in de brouwerij. Met af en toe wat humor krijgen ze de bezoekers zowaar nog aan het lachen ook. Met afsluiter 'Grummelevlaai' krijgen ze zelfs het publiek aan het dansen. Een leuk optreden van de jongens uit Maastricht en een goede opwarmer voor de eerste headliner van de dag: Absynthe Minded.

De Belgische band heeft veel tijd nodig om te soundchecken en daardoor loopt het tijdsschema uit, maar dat mag de pret niet drukken. Bert Ostyn en zijn mannen laten horen en zien waarom zij onlangs nog vier MIA-awards wonnen in Vlaanderen. Met hun aanstekelijke jazzrock weten ze het publiek wakker te schudden. De setlist bestaat uit nummers van het in 2009 uitgebrachte album Absynthe Minded, maar ook bijvoorbeeld de swingerige single 'I’m A Fan' uit 2004. Na drie kwartier zit het optreden erop. Een voorlopig hoogtepunt, maar het is jammer dat een headliner als deze midden op de dag staat ingeroosterd. Later blijkt dat ze in de avonduren nog een privéoptreden in thuisstad Gent hebben.

Na de Belgische headliner is het etenstijd en veel mensen besluiten het hongerige gevoel niet te negeren. Met als gevolg een lege weide. Singer/songwriter Blaudzun heeft daar duidelijk moeite mee. De uit Amersfoort afkomstige Johannes Sigmund maakt mooie en gevoelige liedjes maar heeft het tijdsschema tegen. Met een cynische opmerking zo nu en dan bijt Blaudzun in elk geval van zich af. Zijn muziek komt helaas niet helemaal tot zijn recht in deze omgeving. Dat is jammer.

Na het ombouwen is het Nu-of-Nooitwinnaar Sungrazer dat mag gaan proberen weer wat volk naar zich toe te spelen. Ze openen nog wel hard en stevig, maar langzaam zakt het toch in. De lange instrumentale stukken kunnen lang niet iedereen bekoren. De drie heren doen absoluut hun best, maar het lijkt erop dat Brookpop een programma heeft samengesteld dat vooral voor liefhebbers interessant is, maar niet mainstream is. Een probleem dat ook de band uit Roermond annex Spanje; Pendejo aan den lijve zal ondervinden. Instrumentaal zit het goed in elkaar, maar de bezoekers schrikken duidelijk terug van het Spaanse geschreeuw, dat zij ook terugkrijgen van enkele in de zon liggende dertigers met een biertje in de hand. Helaas heeft het tot gevolg dat het terrein, toch groot genoeg voor zo’n 1.500 tot 2.000 bezoekers, behoorlijk leegstroomt. En dat is jammer, want zodra The Hickey Underworld het podium betreedt wordt het zowaar erg gezellig. Een voorzichtige moshpit en een leuke lichtshow zorgen ervoor dat deze Belgen het naar hun zin hebben in Limburg. De Antwerpse band speelt heftige rock, met zo nu en dan een vlaag metal en dat is weer net teveel van het goede. Zodra het schreeuwen begint daalt het niveau. Instrumentaal zit het bij deze gasten meer dan goed in elkaar. Na drie kwartier knallen blazen zij de aftocht en is het tijd voor de headliner van vanavond: Rigby.

Met Rigby heeft Brookpop in elk geval een afsluiter die aansluit bij een mainstream-publiek. Helaas voor de mannen rondom Christon Kloosterboer zijn er nog maar een handjevol bezoekers over wanneer zij rond kwart voor elf in de avond aftrappen voor hun optreden. Een uur lang proberen zij het nog aanwezige publiek warm te krijgen. Uiteraard komt het in 2009 uitgebrachte debuutalbum 'Everything Must Go' volledig voorbij, net als de bescheiden hitjes 'Parade' en de Serious-Request-theme van vorig jaar 'One Song'. Toch kunnen ook die bekende radiosingles er niet voor zorgen dat er publiek naar huis blijft gaan en dat is jammer. Brookpop heeft veel perspectief, maar men moet wel kiezen tussen mainstream en liefhebbers. Die laatste groep heeft het zaterdag in ieder geval laten afweten.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg