Absynthe Minded denkt niet in grenzen Absynthe Minded denkt niet in grenzen

"Absynthe Minded is geen Vlaamse groep, maar een Belgische groep."

, Yelle Tieleman

Absynthe Minded denkt niet in grenzen

"Absynthe Minded is geen Vlaamse groep, maar een Belgische groep."

Yelle Tieleman ,

De Belgische band Absynthe Minded was zaterdag 24 april in Limburg. Drie kwartier speelden ze op Brookpop, om vervolgens snel terug te keren naar thuisstad Gent voor een privéoptreden. Ondanks die haast nam zanger Bert Ostyn toch de tijd voor 3VOOR12/Limburg om te praten over zijn band, het vele touren en de Belgische politiek.

"Absynthe Minded is geen Vlaamse groep, maar een Belgische groep."

Relaxed en een sigaretje aanstekend neemt Ostyn plaats backstage. Hoe vond hij zijn optreden op Brookpop, toch de headliner van het festival? "Er was wat weinig publiek. Wel minder dan we gewend zijn. Maarja, wat wil je? Dit is de eerste keer dat het georganiseerd is. En het is allemaal prima geregeld. Maar het publiek was misschien wel wat tam, ja." En dat is misschien niet helemaal vreemd. Absynthe Minded is in Nederland niet zo’n hele bekende naam onder het mainstream-publiek. In België is dat totaal niet het geval. In 2009 won de band nog vier Music Industry Awards, belangrijke Vlaamse muziekprijzen. Bovendien werd het laatste album , vernoemd naar de bandnaam, goed ontvangen. Platina zelfs en singles werden maarliefst 15.000 keer gedownload. In Nederland wil het, ondanks een bijna uitverkochte show in De Melkweg, nog niet helemaal lukken. "Ik denk dat het aan het radiolandschap in Nederland ligt. In België hebben we veel meer bereik via Studio Brussel en ook Radio 1. Bij Studio Brussel raken we vooral de tieners en de twintigers, en bij Radio 1 vooral de dertigers. We hebben altijd een breed publiek gehad. In Nederland hebben we zeker een verhaal te vertellen. Fans van Absynthe Minded zijn er hier zeker wel, maar het brede publiek bereiken we hier niet omdat we niet gedraaid worden op de radio."

Na acht jaar zit de sleet er bij Ostyn nog altijd niet in. De heren brachten in acht jaar tijd liefst vier albums uit. Ook is de band regelmatig op tournee dus stilzitten zit er voorlopig niet in. "Wij willen doorgaan zoals we bezig zijn. Ja, we hebben inderdaad goed het tempo erop. Als je ziet wat de Beatles allemaal hebben gemaakt, dan hebben we nog wel even te gaan. Ik heb geen zin om nu al op mijn lauweren te rusten, ik moet vooruit gaan." Op welk schema zit de band nu? "Er is genoeg perspectief voor ons, dat is het belangrijkste. Onze plaat uit 2009 komt in juni dit jaar uit in Duitsland en Frankrijk. Dat zijn toch de twee grootste landen van Europa. Daar gaan we ook weer touren. We gaan sowieso heel veel touren. We staan ook weer op Werchter dit jaar. Of had ik dat niet mogen zeggen?"

"Absynthe Minded is geen Vlaamse groep, maar een Belgische groep.", zegt Ostyn opeens. En dat is opvallend. De Belgen verkeren eigenlijk al jaren in een identiteitscrisis en het talenconflict drijft iedere keer weer boven. "Eigenlijk is België een mislukt land." Het maakt de band niet uit waar te spelen. "Wij denken niet in grenzen, we zijn Europees. In Wallonië zijn de reacties op ons wel anders. Het duurt wat langer voordat we ze meekrijgen. Maar dat begint te veranderen, nu onze nummers in Frankrijk op de radio worden gedraaid." Hoe denkt Ostyn dan over de problemen die er zijn in België? "Absynthe Minded heeft eigenlijk niks met de politiek te maken, maar ik denk dat de Vlaamse kaart te lang is getrokken. De mensen die aan de macht kwamen hebben hun beloftes niet kunnen nakomen."

Voorlopig blijven Ostyn en zijn mannen lekker doorgaan op de weg die ze hebben ingeslagen. "Dit is alles wat ik vroeger wou. Ik hou van die vrijheid." Om vervolgens nog een tip mee te geven: "Zorg dat onze muziek meer gedraaid wordt!" Aan Absynthe Minded zal het niet liggen Plannen voor nieuwe albums zijn er nog genoeg, drukt Ostyn ons aan het einde van het interview op het hart.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg