Jonge bands moeten met de vuist op tafel slaan Jonge bands moeten met de vuist op tafel slaan

PopSport volgend jaar ook in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

, Pierre Oitmann

Jonge bands moeten met de vuist op tafel slaan

PopSport volgend jaar ook in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Pierre Oitmann ,

Vanmiddag vindt in de Mezz in Breda de finale plaats van PopSport 2008-2009. 3VOOR12/Limburg sprak hierover met oprichter Paul Moerel, Mezz-directeur Hans Eliëns en de Bredase finalist Mindtrick. Eliëns stelt dat zowel Bredase als Limburgse bands "een gebrek aan zelfvertrouwen" hebben...

PopSport volgend jaar ook in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Op zondag 10 mei vindt in poppodium Mezz in Breda de finale plaats van PopSport 2008/2009. De provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland hebben ieder twee jonge bands afgevaardigd die in de Mezz hun geboekte vooruitgang komen tonen voor een professionele vakjury. Één van die bands die meedoet is Mindtrick uit Breda. Hoewel de doelen van de band bescheiden zijn, benadrukt Mezz-directeur Hans Eliëns dat bands juist niet voor “de veilige weg” moeten kiezen. “Vooral Bredase bands hebben een gebrek aan zelfvertrouwen”, zegt hij. “Limburgse bands ook.”

Bandwedstrijdjes; er zijn er tal van in heel Nederland. Waar je als Limburgse band kans maakt om op Pinkpop te spelen als je Nu Of Nooit wint, zo heeft Breda een bandwedstrijd waarvan de winnaar op het festival Breda Barst speelt. De regio Arnhem-Nijmegen kiest met Kaf & Koren, in tegenstelling tot de meeste lokale bandwedstrijden, voor muziekgroepen uit een groter spreidingsgebied. Daarnaast zijn er nog landelijk georganiseerde competities als de Grote Prijs van Nederland (bracht onder andere Giovanca en Roosbeef voort) en Emergenza (met ook een wereldwijde finale). Voor jongeren was Kunstbende tot kort geleden de voornaamste bandwedstrijd. Roosbeef werd hier op zestienjarige leeftijd al als winnaar verkozen. Vorig jaar won rocktrio DeWolff de landelijke finale van Kunstbende en gaf in januari op eigen kracht een concert in de grote zaal van de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Bij DeWolff duurde het niet lang voordat de landelijke media er aan wilden. Met een beetje bluffen wist manager Ron Engelen het jeugdige drietal weg te zetten bij ‘De Wereld Draait Door’; tegenwoordig haast cruciaal als je in Nederland wilt doorbreken met je band. Denk maar aan Moke, Stevie Ann en recentelijk nog Sabrina Starke. Zowel Eric Corton en Arjen Grolleman zorgden voor consequente airplay op respectievelijk 3FM en Kink FM. Anderzijds kan het ook heel lang duren voor je weer iets hoort van een act. Het is nu vijf jaar geleden dat Roosbeef Kunstbende won en pas kort voor Noorderslag verscheen haar debuutalbum bij Excelsior Records. PopSport vult het gat tussen een talentenjacht voor jongeren en bandwedstrijden van grote omvang. “PopSport is een educatief traject, waarbij het vooral gaat om de groei van de band”, zo vertelt oprichter Paul Moerel. “Het is ook wel belangrijk dat je goed kan spelen, maar dat is niet waar het hier om gaat.”

PopSport begon in Limburg, toen als een project van Stichting Popmuziek Limburg (SPL) en werd in 2007 een losstaande stichting. Sinds vorig jaar doet ook Noord-Brabant mee aan het traject, waarbij bands workshops volgen over dingen als bandmanagement, promotie en optredens regelen. Dit moet jonge muzikanten vooral aanzetten om constructief na te denken over wat ze willen bereiken met hun bandje. Toch kan het ook direct effect hebben. Zo werd Stuffed Animal, één van de twee Limburgse finalisten dit jaar, verkozen tot voorprogramma van het uitverkochte concert van de populaire Amerikaanse rockband The Presidents Of The United States Of America in Paradiso. In Brabant wordt PopSport georganiseerd door het Brabant Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC, waarin ook poporganisatie BraM met ingang van dit jaar is opgegaan). “Ze zien het als één van de belangrijkste projecten”, aldus Moerel. “Er hebben zich dit jaar meer Bredase bands ingeschreven dan vorig jaar. Maar we hebben er hard aan moeten trekken. Het is in iedere provincie een gevecht om bestaansrecht te krijgen.”

Thijs Slijkhuis is saxofonist bij PopSport-finalist Mindtrick. Deze band uit Breda meldde zich aan voor PopSport nadat het tweede was geworden in de Brabantse finale van Kunstbende. Wat deze band juist kenmerkt tussen de andere vijf finalisten is het feit dat er geen gitarist in Mindtrick zit. Hoewel de muzikale kant al voor een belangrijk gedeelte ingevuld was door de bandleden, schortte het nog aan kennis rondom het reilen en zeilen van een band. “We hebben aan de workshops veel gehad”, erkent Slijkhuis. “We hadden totaal geen ervaring met al die dingen en het leek ons een goede kans om hogerop te komen.” Volgens de saxofonist heerst er “goed” popklimaat in Breda. “Er zijn veel bands. We spelen vaak met andere jonge bandjes. Het is wel vooral in Breda en de regio zelf.” En juist dat is volgens Hans Eliëns het probleem van de lokale popscene in Breda. “Je moet als band vooral niet in iedere kroeg in Breda spelen”, stelt de directeur van het poppodium. “Dat is de verkeerde weg! Véél te veilig!”

Eliëns bepaalt het beleid van de Mezz en coördineert de dagelijkse leiding, horeca-inkopen en verhuringen van de zaal. Hij komt eigenlijk uit Noord-Holland en meent daarom een objectieve blik te hebben op de Bredase popcultuur. “Breda is heel erg in zichzelf gekeerd”, meent Eliëns. “Je moet juist openstaan als je verder wil komen. Bredase bands spelen teveel in hun eigen kringetje. Bredase bands moeten meer trots uitstralen. Er is hier veel meer cultuur dan in de Randstad, maar mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen! Dat vind ik tenminste.” Eliëns duidt hierbij overduidelijk op een mentaliteitsverschil tussen Zuid-Nederland en de Randstad. Slijkhuis lijkt dat te bevestigen. “We willen eerst in Breda doorbreken”, zegt hij over de toekomst van Mindtrick. “Daarna kijken we weer verder.” Niet de goede instelling, blijft Eliëns prediken. “Je moet met de vuist op tafel slaan! Niet te veilig denken. Anders kom je nergens…”

Paul Moerel weet tot slot nog te melden dat PopSport vanaf volgend jaar ook georganiseerd zal worden in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. “PopSport verspreid zich als een olievlek over het land”, zo zegt Moerel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg