Weerstand rondom bandwedstrijd LLINK Weerstand rondom bandwedstrijd LLINK

Project A: “LLINK voegt eigenlijk weinig toe”

, Pierre Oitmann

Weerstand rondom bandwedstrijd LLINK

Project A: “LLINK voegt eigenlijk weinig toe”

Pierre Oitmann ,

De Limburgse bands Vagus, 32 Ohm en Project A doen mee aan Plug Your Band, een wedstrijd georganiseerd voor de aspirant-omroep LLINK. “Het gaat ons hierbij volledig en alleen om de zendtijd die het eventueel op zou leveren”, bekent zanger Ferry van der Woude.

Project A: “LLINK voegt eigenlijk weinig toe”

De Limburgse bands Vagus, 32 Ohm en Project A doen mee aan Plug Your Band, een wedstrijd georganiseerd voor de aspirant-omroep LLINK. De milieubewuste omroep probeert op allerlei manieren leden te werven om maar binnen het publieke bestel programma’s te mogen blijven maken. De bandwedstrijd Plug Your Band is daar één van. Wanneer je als fan je favoriete band zendtijd op 3FM én een studiosessie wil schenken, dan kun je lid worden van LLINK en zo je band steunen. De band Project A ziet deze hoofdprijs als belangrijkste doel van de competitie. “Het gaat ons hierbij volledig en alleen om de zendtijd die het eventueel op zou leveren”, bekent zanger Ferry van der Woude.

De Sittardse band 32 Ohm staat momenteel in de top 3 van Plug Your Band en lijkt begaan met de continuering van de omroep. “We volgen LLINK allereerst omdat we hun programma's goed vinden”, aldus Ruud Otten, bassist van 32 Ohm. “We zien onszelf niet als wereldverbeteraars, maar blijkbaar spreken LLINK's onderwerpen ons wel aan. ‘LLINKE SOEP’ vond ik persoonlijk erg boeiend en informatief.” Van der Woude blijkt weinig op te hebben met de ideologie van de jonge omroep. Ook het voortbestaan van LLINK lijkt Project A niet erg te boeien. “We zouden er eerder rouwig om zijn als BNN zou verdwijnen, bijvoorbeeld.”

Ook uit Van der Woude kritiek op de inhoud van de programma’s van LLINK. “Het programma over die Sebastian, die bij mensen hun autobandenspanning ging meten om te kijken of ze daarmee meer energie en uitstoot van brandstoffen konden terugdringen, is het enige wat er is blijven hangen”, geeft hij eerlijk toe. “Goed dat ze daar achter staan, maar de reizen van Floortje Dessing konden net zo goed bij RTL of SBS uitgezonden worden.” Daarnaast erkent de zanger dat hij Plug Your Band vooral als een ledenwerfactie ziet. “Jammer dat eerst iedereen een lidmaatschap moet aannemen om te kunnen stemmen, maar ja… Dat is natuurlijk marketing. Dus, wat dragen ze bij? Weinig, eigenlijk.”

Otten laat weten dat 32 Ohm wel een zwak heeft voor de profilering van LLINK. “We promoten allereerst de band en als we daarmee een omroep als LLINK helpen, schamen we ons daar niet voor. Al zouden we niet zomaar in verband gebracht willen worden met elke omroep.” De bassist beweert bewuster met het milieu bezig te zijn door de programma’s van LLINK. “We recyclen trouwens onze snaren en onze drummer slaat meestal niet op dierenvellen.”

“Ik vraag me wel eens af hoe 'groen' ik ben“, vervolgt Otten zijn betoog. “Het valt me op dat, door het zien van LLINK's programma's, ik iets bewuster met afval omga. Dat begint al door eerder te kiezen voor producten zonder verpakking. Daarvan kan ik me concreet herinneren dat ik daar door LLINK op gewezen ben. Een andere handige tip is: koop producten die zo dicht mogelijk bij je eigen woonomgeving verbouwd zijn en koop ze in het juiste seizoen. In de winter sla uit Spanje kopen, schijnt niet zo goed voor het milieu te zijn vanwege het transport. Dit zijn gewoon praktische tips, zonder dat je er veel voor hoeft te doen of te laten. Van andere omroepen kan ik me niet direct dit soort handige voorbeelden herinneren.”

Er kan nog tot vrijdag 20 maart gestemd worden voor Plug Your Band. De winnaar krijgt zendtijd op 3FM in het programma ‘Moveyourass’ in de vorm van een live-optreden en mag een nummer opnemen in de Starsound Studio. Voor 1 april moet LLINK 150.000 leden (oftewel een B-status) hebben om als publieke omroep verder te mogen uitzenden. Lukt dat niet, dan verdwijnt de omroep van de zenders. Project A wekt niet de indruk dat heel erg te vinden. “Al willen we best net zo vaak als Floortje naar het buitenland om te spelen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg