“Het leven is één grote freestyle!” “Het leven is één grote freestyle!”

Interview met Secluded

, Maurice Kamps

“Het leven is één grote freestyle!”

Interview met Secluded

Maurice Kamps ,

Secluded over zijn E.P., zijn albums, Nu Of Nooit, zijn ambities en toekomstplannen.

Interview met Secluded

“Afgezonderd”, legt hij zijn rapnaam uit. “Vroeg was ik mega introvert, altijd op mijzelf en dat ben ik eigenlijk nog. De enige manier om mij te uiten was door mijn muziek en daarin vond ik het ook fijn om de aandacht te hebben. Als persoon blijf ik op de achtergrond, maar mijn muziek wil ik laten spreken. Ik vind het lekker om alleen te zijn, MP3-speler op mijn kop, een jointje roken en dan te gaan wandelen met de hond langs de Maas af en beats te luisteren. Daar houd ik van, lekker op mijzelf zijn, vandaar die naam.”

“Ik kom uit een gescheiden familie, er gebeurde veel voor iemand van mijn leeftijd. Ik trok mij terug op mijn kamer en schreef altijd op het einde van de dag wat ik allemaal vond, juist over de dingen waar ik met niemand over praatte.”

Secluded was veel op straat te vinden en begon, geïnspireerd door jongens uit de buurt, te rappen. Twee uur voordat het jongerencentrum in zijn geboorteplaats Urmond open ging, dook hij met de beheerder de kelder in. "Hij draaide dan beats en ik freestylede. Ik was alleen maar in het wilde weg met woorden aan het spelen, maar I loved it. Op een gegeven moment dacht ik: wat ik opschrijf moet ik eigenlijk kunnen vertalen naar nummers.”

Die kans kreeg hij na een freestyle battle in Maastricht. “Niemand van onze groep wilde, ik eigenlijk ook niet, maar ik heb mij op een gegeven moment toch ingeschreven en toen ik op het podium werd geroepen, ging ik als laatste weg.” In het publiek bevond zich producer Bart Rikers. “Hij vroeg mij toen voor ‘Echte Limburgse Vlaai’, dat kwam heel onverwacht. ‘Men-U’ heeft hij als promotie gebruikt voor dat E.P.-tje.” Ook nam hij met de Maastrichtenaar ‘Dear Mr. Bill’ op voor de verzamelaar ‘United States Of Europe’ van website Hiphop In Je Smoel. Het nummer werd door Blaxtar op 3VOOR12/LIMBURG  getypeerd als ‘rebel music’. Secluded ziet het als één kant van hem.

“Elke track die ik maak heeft een andere benadering, ik moet echt ergens over willen schrijven, ik ga geen maatschappijkritische track schrijven omdat ik vind dat dat moet. Als ik af en toe een zo’n track heb, dan voelde ik dat op dat moment zo, dan was het ook puur toen ik het schreef. Mij boeit dat niet, voor mij is het allemaal expressie. Het leven is één grote freestyle!”

Vorig jaar deed de rapper mee aan Nu Of Nooit. Na een thuiswedstrijd in Fenix was het avontuur al weer afgelopen. “Ik vond het echt een te gekke avond. Mooi om te zien wat we hebben kunnen doen, door middel van de t-shirt verkoop en onze eigen mensen die gefilmd hebben. Ik vind ook dat het goed is gegaan en het publiek goed reageerde.”

Toch plaats hij ook kantekeningen bij de bandjescompetitie. “Ik vond het een beetje raar dat we niet door waren, mijn mening is dat we die avond hadden moeten winnen. Maar uiteindelijk hebben we ook een klein beetje gewonnen, omdat we meer naamsbekendheid hebben kunnen vergaren. Dat was misschien nog wel belangrijker dan doorgaan en toch weten dat je niet Pinkpop gaat openen als hiphopper… laten we een beetje reëel zijn, toch? Ik bedoel: die stonerband (Bitcho-M.K.), ik heb respect voor wat ze doen en ik snap ook dat zoiets Pinkpop wel zou kunnen openen.”

Hoewel hij eigenlijk bezig was aan zijn debuutcd‘Ambition 2 Believe’, presenteerde hij onlangs in datzelfde Fenix de ‘My Definition Of A Classic’ E.P.. “Ik werkte veel op Fonz zijn beats, maar op productioneel vlak was hij nog niet ver genoeg om ze af te kunnen maken zoals hij zou willen”, legt hij uit. Toen producer Blessed zich aandiende ging Secluded met hem in zee. “Op het moment dat ik aan ‘Classic’ begon, was die emmer van zaken van mij afschrijven, leeg. En dan is het lekker om, zoals vroeger in die kelder, freestylend je ding te doen, niet teveel nadenken maar gewoon rijmen."

"We wilden die jaren negentig-feel neerzetten, gewoon boombap en rappen, have fun. Vandaar ook de titel, het is ook niet dat we met ‘My Definition Of A Classic’ wilden suggereren dat het een classic is. Nee, het is ónze classic. De tracks van ‘Ambition 2 Believe’ liggen er nog en worden, als het goed is, nog afgemaakt en ergens volgend jaar, meer als tussendoortje, naar buiten gebracht.”

Secluded kijkt al weer vooruit. “Op het volgende album werk ik wederom met Blessed, dat komt ergens uit in december. We zijn van plan met wat jazzmuzikanten te gaan werken.”

“Toen ik begon was er nog bijna geen nederhop”, herinnert hij zich. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en zijn Engelstalige mc’s als hijzelf ver in de minderheid. “Engels werkt voor mij het beste, ik heb betere flows en schema’s dan in het Nederlands.“ Ook wil hij niet alleen voor eigen parochie rappen: “Europa is groot, kijk naar een Skiggy Rapz en een Pete Philly, Postmen enzovoort, zij hebben ook bewezen dat het kan. Ik wil in ieder geval in Nederland laten zien dat dit serieus is en als ik naar het buitenland zou kunnen gaan, dan ga ik er zeker voor. Je kunt ook in jeugdcentra in Duitsland of Polen op gaan treden.”

“Zonder ambitie kom je nergens en ook al ben je daar waar je dacht te moeten zijn, dan zul je nog steeds ambitie moeten hebben”, legt hij de titel ‘Ambition 2 Believe’ uit. “Als dat wegvalt, dan valt ook je drijfveer weg en valt alles stil en dan is het gedaan. Mijn ambitie is iets waarin ik geloof, het is ook mijn geloof, dat drijft mij."

"Er zijn veel rappers die wel tof zijn, maar die hebben net niet die drive of die uitstraling dat ze ervoor willen gaan. Ik ga bij alles wat ik doe er voor de volle honderd procent voor. Ik straal dat ook uit als ik een show doe en dat zijn dingen die je niet kunt faken. Je wilt van binnen zo graag iets, dat je er alles voor wilt doen.”

“Volgend jaar ben ik klaar met school en dan hoef ik niets meer te combineren en dan wil ik drie of vier dagen per week lekker zone-nen en muziek maken, het beste uit mezelf halen. Nu met dit ding heb ik deuren weten te forceren, zodat ik als ik er volgend jaar er voor de volle honderd procent voor ga, weet dat ik nog verder zal komen.”

Waar komt die gedrevenheid vandaan? ”Het is passie voor muziek, zingen, dansen, ik vind het allemaal leuk. Secluded weet je: MP3-speler op mijn kop, blowen en rondlopen door de stad, er helemaal in opgaan.”

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg