Tyketto blijft 'eeuwig jong' Tyketto blijft 'eeuwig jong'

Tyketto laat hoogtijdagen melodic rock herleven

, Raymond Kruijen

Tyketto blijft 'eeuwig jong'

Tyketto laat hoogtijdagen melodic rock herleven

Raymond Kruijen ,

Tyketto levert 1991 een debuutschijf af die de fans tot op heden laat watertanden. Hiervoor krijgt de band echter niet de verdiende erkenning, omdat de platenmaatschappijen destijds meer brood zien in de in opmars zijnde grungemuziek. Dat ook in de AOR kwaliteitsmuziek overleeft bewijst Tyketto door er nog steeds te zijn… En hoe!

Tyketto laat hoogtijdagen melodic rock herleven

Begin jaren '90 tovert het AOR (Adult Orientated Rock) / melodic (hard)rock genre een aantal grote bands uit de hoed zoals Giant, Tall Stories, The Storm, Alias en Tyketto. Tyketto levert 1991 een debuutschijf af die de fans tot op heden laat watertanden. Hiervoor krijgt de band echter niet de verdiende erkenning, omdat de platenmaatschappijen destijds meer brood zien in de in opmars zijnde grungemuziek. Dat ook in de AOR kwaliteitsmuziek overleeft bewijst Tyketto door er nog steeds te zijn… En hoe! 

Tyketto begint om half elf voor een bomvolle Bosuil met het nummer 'Lay Your Body Down'. Pas bij het derde nummer 'Wings' lijkt het publiek vleugels te krijgen en in extase te geraken, wanneer deze 'kraker' de zaal ingeslingerd wordt. De band heeft er duidelijk zin in: er is een goede chemie tussen de twee nieuwelingen (gitarist en toetsenist) en drie oudgedienden (de zanger, bassist en drummer).

Met nummers als 'Strength In Numbers' en 'End Of The Summer Days' wordt hun tweede schijf vertegenwoordigd. Ook het laatste wapenfeit met de titel 'The Last Sunset' wordt niet vergeten. Op dit album staan tevens een aantal nummers uit de beginperiode van de band. Het nummer 'Big Wheels' zou bijvoorbeeld niet misstaan hebben op het debuut.

Tyketto's boegbeeld is voor velen frontman Danny Vaughn. Hij beschikt over een loepzuivere en krachtige rockstem en kan het publiek als geen ander opzwepen; een combinatie die weinigen gegeven is. Vanavond laat hij de Bosuil meedeinen op stevige rocksongs en semiballads. Het optreden kent vanavond nog een aantal hoogtepunten met 'Sail Away' en 'Burning Down Inside', waarbij het publiek laat merken hoezeer het debuutalbum gekoesterd wordt. Dat de heren van Tyketto dit beseffen getuigt uit de songkeuze, want op één nummer na wordt het voltallige debuut gespeeld.

De twee afsluiters zijn het ingetogen 'The Last Sunset' en het nummer der Tyketto-nummers, oftewel een laatste hoogtepunt: 'Forever Young'. Dit tijdloze nummer doet zijn naam alle eer aan en laat De Bosuil uit volle borst meebrullen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg