Osdorp Posse neemt rommelig afscheid van Limburg Osdorp Posse neemt rommelig afscheid van Limburg

Laatste Limburgse clubshow in Fenix geen pretje voor de oren

, Pierre Oitmann

Osdorp Posse neemt rommelig afscheid van Limburg

Laatste Limburgse clubshow in Fenix geen pretje voor de oren

Pierre Oitmann ,

Twintig jaar na de oprichting van Osdorp Posse vonden Def P, Seda, IJsblok, King en DJ Daan het welletjes geweest. Tijdens een afscheidstournee door Nederland neemt de band afscheid van zijn fans. In poppodium Fenix kraken de beats en de flows uit de speakers. "Consumptie verplicht", zou Extince zeggen, maar die mocht niet binnen. 3VOOR12/Limburg zegt: "Oordoppen verplicht!"

Laatste Limburgse clubshow in Fenix geen pretje voor de oren

Alweer twee decennia lang wordt nederhop in zijn moerstaal gerapt, met Def P als zelfbenoemde schepper van het genre. En iedereen die daar anders over denkt, die heeft er in de voorbije tijd flinks van langs gekregen van de Amsterdamse rapper. Def P - en daarmee ook zijn band Osdorp Posse - was niets of niemand ontziend en leek lange tijd vies van alles dat ook maar een zweem van commercie over zich heen had. Met goed verkopende albums vanaf midden jaren ‘90, het vaak op de radio en TMF gedraaide nevenproject Def P & Beatbusters en zelfs een top 10-hit voor de O.P. met de single ‘Origineel Amsterdams’, kwam dáár (tegen wil en dank?) toch wel enige verandering in. Al staat Osdorp Posse nog steeds voor undergroundrap en pionierswerk op de barricade in belang van de Nederlandse (straat)taal. Met rake teksten werden taboes aangesneden, doorbroken en tot gort geslagen. Het culturele erfgoed van de rappers uit Amsterdam-Osdorp is niet te overzien.

Allemaal mooi en aardig, maar twintig jaar na de oprichting van Osdorp Posse vonden Def P, Seda, IJsblok, King en DJ Daan het nu wel welletjes geweest. Misschien heeft het te maken met ouder worden, volwassenheid of gewoon met het schoon genoeg hebben van iedere avond dezelfde tracks; maar kun je twintig jaar boos blijven om dezelfde dingen? Nu is de woede en de felheid die de teksten van Osdorp Posse in zijn begintijd zo tekende wel behoorlijk afgenomen, zelfs al werd de muziek af en toe juist agressiever en harder. Tijdens een lang uitgesponnen club- en festivaltour komt Osdorp Posse met een soort van ‘Greatest Hits’-show, die gepaard gaat met de release van - inderdaad - een verzamel-cd, getiteld ‘2 Decennia’.

Voor het officiële afscheid van Osdorp Posse in Limburg (al speelt de band mogelijk nog op één of meerdere festivals in de provincie) werd een show in Fenix te Sittard geboekt, met Pikkatrillaz als gezellige opwarmer van de avond. De problemen met de microfoons - op de draaitafel na nota bene het enige ‘instrument’ vanavond! - luiden rommelig het begin in van een anderzijds wervelende show. Het slechte geluid blijft het optreden tijdens zijn gehele speelduur domineren, al heeft dat wel een bepaalde charme die Def P en consorten moet hebben laten terugdenken aan de optredens uit hun begintijd met O.P. Nummers als ‘Moordenaar’ en ‘Origineel Amsterdams’ hoeven ook niet perfect te klinken, zolang de attitude maar juist is. En daar heeft het bij Osdorp Posse nooit aan gescheeld…

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg