Nu Of Nooit, voorronde 3: Van slappe hap naar zware COS’t Nu Of Nooit, voorronde 3: Van slappe hap naar zware COS’t

Sideshift Harry / Nuevo Sonido / Circle Of Silence / Audiofeel / Kings Of The Day

, Pierre Oitmann

Nu Of Nooit, voorronde 3: Van slappe hap naar zware COS’t

Sideshift Harry / Nuevo Sonido / Circle Of Silence / Audiofeel / Kings Of The Day

Pierre Oitmann ,

Pinkpop 2009 komt langzaam dichterbij en behalve optredens van onder andere Bruce Springsteen en The Killers lonkt er een plekje in de programmering voor de finalist van Nu Of Nooit. Tijdens voorronde drie staan wederom vijf Limburgse bands in de startblokken. Op naar het hoogst gelegen poppodium van Nederland; Fraiche in Vaals!

Sideshift Harry / Nuevo Sonido / Circle Of Silence / Audiofeel / Kings Of The Day

Pinkpop 2009 komt langzaam dichterbij en behalve optredens van onder andere Bruce Springsteen en The Killers lonkt er een plekje in de programmering voor de finalist van Nu Of Nooit. Tijdens voorronde drie staan wederom vijf Limburgse bands in de startblokken. Op naar het hoogst gelegen poppodium van Nederland; Fraiche in Vaals!

Daar hebben we Björn van Zwamen weer! Tijdens de eerste voorronde zagen we de bebaarde Roermondenaar deinend achter zijn orgeltje bij GooGooMuck en in voorronde nummer twee molde hij zijn gitaar na een minder geslaagd optreden met Ninkasi Jr. Volgens de muzikant zelf stond hij drie keer in de finale van Nu Of Nooit; in 2004 met Sideshift Harry, in 2008 met Bitcho en in 2007 met The Filthy Red Horse (“als roadie”). Dit jaar doet Sideshift Harry weer mee, op aandringen van invalbassist Joost Peters. Hij stond al eerder op Pinkpop met Concubine en Mindfold. Zijn stijl van bassen is wat directer en steviger dan de funky en losse speelstijl van de oorspronkelijke bassist, Paul Mulders. Verder zijn ‘de Harries’ gewoon zichzelf, met eigenwijze en energieke powerska en het gebruikelijke geouwehoer tussen de liedjes door. De fans van Circle Of Silence doen gezellig mee, vooral op het slotnummer; een verpunkte versie van ‘Rio’, in de jaren ‘70 een hit voor de zusjes Maywood.

Na het feestje van Sideshift Harry wordt het rustig op het podium. Vanwege het afzeggen van Moose Da Beat verwierf reserveband Nuevo Sonido een plekje in deze derde voorronde van Nu Of Nooit 2009. De goed geproduceerde demo-opnames van Nuevo Sonido klinken veelbelovend, maar de multiraciale wereldmuziekband maakt de verwachtingen geenszins waar. Waar de demo een lekker broeierige sound belooft, blijft het live bij lauwtjes ontvangen liedjes. De zangeres mist de uitstraling en vocale capaciteiten om daar ook maar even verandering in te brengen. Het slechte geluid en de desinteresse van het publiek maken het Nuevo Sonido er niet makkelijker op en het is dapper om te zien hoe de band zich hier doorheen slaat. Maar zelfs een cover van Nelly Furtado redt het optreden van Nuevo Sonido niet. Duidelijk een gevalletje van ‘nooit’ dus.

De metalband Circle Of Silence (COS voor intimi) heeft een volle touringcar met fans gecharterd voor het optreden in Fraiche. Met hun witte maskers en tomeloze enthousiasme zijn de COS-fans de gangmakers van de avond. En dan hebben de idolen van de “COSlims” nog geen noot gespeeld. Zodra dát gebeurt gaan alle handen op elkaar en overrompelt Circle Of Silence met loeiharde metal. De band laat zich meeslepen in het enthousiasme van zijn fans en heeft het duidelijk naar zijn zin. Spijtig genoeg gaat dat wel ten koste van het muzikale gedeelte, want op momenten is het spel wat slordig en zanger Wilbert Pannekoek laat het vocaal ook afweten. Mogelijk ook vanwege het slechte geluid. Qua entertainment maakt Circle Of Silence dit echter ruimschoots goed, met een hyperenergiek optreden waarbij de fans het niet kunnen laten te crowdsurfen en een pit te bouwen. Brulboei Wilbert laat geen moment onbenut om contact te maken met het publiek en duikt aan het eind van de set ook zelf even het publiek in. Niet de beste show van deze sympathieke metalheads, wél één van de leukste. Stel je eens een bandavond voor met Circle Of Silence, Arkngthand en Ripsaw; gezelligheid én hoofdpijn gegarandeerd!

Wanneer de band Audiofeel uit Landgraaf aan zijn eerste nummer begint, kijkt het publiek argwanend toe. Ook tijdens het tweede nummer lijkt de vonk nog niet echt over te springen van het podium naar de bezoekers. Halverwege het optreden van Audiofeel groeit echter toch de belangstelling en dan met name voor zanger David Plantaz. Een excellente vocalist, vergelijkbaar met Richard Ashcroft (The Verve) en Brian Molko (Placebo), die zich tevens een intrigerende frontman toont. De uitgekiende rocksterposes met zijn microfoonstandaard en zijn grote zonnebril passen perfect bij de attitude van Plantaz. Helaas missen de overige bandleden die attitude, waardoor Plantaz in zijn eentje de uitstraling van de rest van de band moet opkrikken. Hij slaagt hier wel zó goed in dat hij wordt uitgeroepen tot ‘muzikant van avond’. De vraag is nu of David Plantaz zijn band Audiofeel naar de finale van Nu Of Nooit kan leiden met zijn opmerkelijke stem en markante persoonlijkheid?

Als afsluiter van de derde voorronde van Nu Of Nooit 2009 in Vaals is het tijd voor de hometown heroes van Kings Of The Day. Het kwartet mag zich al twee jaar één van de meest belovende bands van Limburg noemen, al lijkt de rest van Nederland de vriendelijke inwoners van Vaals nog niet ontdekt te hebben. Een kwestie van tijd, want Kings Of The Day is één van de weinige Nu Of Nooit-deelnemers die boven zichzelf uitstijgt. Een innemende podiumpresentatie en een grootse bombastische sound - die aanleunt tegen Editors, Snow Patrol en U2 - zijn tekenend voor Kings Of The Day. Met compacte en eigentijdse liedjes weet het kwartet een spanningsboog op te bouwen die tijdens het slotnummer zijn ontlading ontketent. Zanger Maurice Möllenbeck is ontwapenend en geloofwaardig in zijn rol. Mogelijk de beste band van deze competitie (tot op heden), al bepaalt de drieledige jury of Kings Of The Day een plekje verdient in de finale van Nu Of Nooit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg