Solar is zoveel meer dan een dancefestival Solar is zoveel meer dan een dancefestival

Een aantal opvallende acts op Solar Weekend Festival 2009

, Pierre Oitmann, Sander Stijnen

Solar is zoveel meer dan een dancefestival

Een aantal opvallende acts op Solar Weekend Festival 2009

Pierre Oitmann, Sander Stijnen ,

Het afgelopen weekend vond alweer de vijfde editie van het Solar Weekend Festival plaats. De programmering was dit jaar uitzonderlijk goed, met een keur aan dance, hiphop, pop en wereldmuziek. 3VOOR12/Limburg doet een bescheiden greep uit het overweldigende aanbod…

Een aantal opvallende acts op Solar Weekend Festival 2009

Het afgelopen weekend vond alweer de vijfde editie van het Solar Weekend Festival plaats. Gedurende twee dagen waren de Maasplassen in Roermond het decor van het festival dat inmiddels uitgegroeid is tot een met landelijke uitstraling. Ook de programmering is dit jaar uitzonderlijk goed, met een keur aan dance, hiphop, pop en wereldmuziek. Een bescheiden greep uit het overweldigende aanbod…

De spiegeltent is op veel festivals het toneel van mooie nieuwe muziek. Opkomende acts maken zich in deze fraai ingerichte tent kenbaar aan een veelal onbekend publiek. Het platform Next Best Band zorgde ervoor dat Dearworld op de eerste dag van Solar zich mag voorstellen aan Limburg. Toetsenist Huub van Loon blijkt een bekend gezicht; hij deed mee aan het programma ‘Rock Nation’ (waar hij het in de finale aflegde tegen Thijs Schrijnemakers) en hij speelt in de bands van onder andere Sandy Dane en Norman Kapoyos. De elegante electrorock van Dearworld heeft zijn wortels diep in de jaren ’80 liggen, al is het gebladerte vers, fris en groen. Tekstschrijver en zanger Robin Borneman toont zich een briljant vocalist, die warmte geeft aan de onderkoelde elektronische klanken. Dearworld kenmerkt zich binnen het genre ook vanwege tekstuele diepgang en een emotionele presentatie ervan. Muzieksamenstellers van Nederland, noteer Dearworld maar alvast als “the next best band”. (PO)

Je kunt van die jongens houden of je kunt ze wel schieten; welk van de twee het ook is, De Jeugd Van Tegenwoordig is een Nederlands cultuurfenomeen, dat inmiddels meer bekende uitdrukkingen de wereld in heeft geholpen dan je zou verwachten van zo’n clubje opgeschoten jongeren. Het maakt eigenlijk geen donder uit of De Jeugd een goede of een slechte ‘vocale’ prestatie neerzetten, want P. Fabergé, Vieze Fur en Willie Wartaal zijn bovenal entertainers. Een soort Rat Pack, met een begeleidingsband die enkel bestaat uit Bas Bron (oftewel Bastian). Al moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat de originele Rat Pack bestond uit geweldige zangers, maar dat spreekt voor zich. Een bezoeker van Solar moet het tijdens dit optreden ontgelden wanneer hij ontdaan wordt van enkele van zijn dreadlocks door Vieze Fur. That’s entertainment! (PO)

De eerste act die vandaag op de mainstage staat is Hotel. Deze band met bandleden uit onder andere Nederland, Argentinië, Mexico en Chili opent met de woorden; “This is your wake-up call!”. Dit blijkt volledig te kloppen: met het zonnige geluid krijgt hotel de aanwezige bezoekers aan het dansen en wordt het festival op een waardige manier geopend. Na Hotel is het de beurt aan Lady Linn & her Magnificent Seven. De Belgische jazz- soul- en popband speelt een relaxte set waarbij de bezoekers de kans krijgen om rustig te ontwaken. Wellicht een beetje een vreemde zet na het spetterende optreden van Hotel een uurtje eerder, maar dat neemt niet weg dat het een goede show is. De stem van Lady Linn wordt goed gedragen door de getalenteerde Magnificent Seven band wat het tot een prima geheel maakt. (SS)

Bij de House of House-stage is Ricky Rivaro inmiddels begonnen aan zijn dj-set. Deze Nederlandse dl, die zijn stijl zelf omschrijft als “progressive true house music” draait een verrassende liveset, die een zichtbaar goede uitwerking heeft op de dansende menigte die voor hem staat. Ziggi & The Renaissance Band is de derde act van de mainstage. Met de zomerse sound weten de reggaemuzikanten de bezoekers vanaf het begin aan het dansen te krijgen. Naast het eigen werk, dat zichtbaar goed ontvangen wordt, maken de mannen ook nog tijd voor een cover. Wanneer Fleetwood Mac’s ‘Black Magic Woman’ – dat een hit werd in de uitvoering van Santana – wordt ingezet, vormt dit het hoogtepunt van het optreden. Ziggi en zijn band hebben het zichtbaar naar hun zin en bewijzen wederom de beste reggaeact van Nederland te zijn. (SS)

Knal harde beats, rauwe synth geluidjes en lage basstonen: Nobody Beats The Drum staat op de mainstage! Deze driekoppige electrosensatie uit Nederland bouwt een muur van geluid op het Solar-terrein, wat zichtbaar gewaardeerd wordt. Het terrein bij de mainstage staat vol met dansende mensen en de drie muzikanten op het podium doen hun naam eer aan: Nobody BeatsThe Drum! (SS)

Het hoogtepunt van de dag vindt plaats in de spiegeltent. Hier betreden de heren van Flinke Namen het podium om een flinke hiphopshow weg te geven. De tent is tot aan de nok gevuld met mensen, waardoor de mannen zichtbaar onder de indruk zijn. De rauwe beats van Flexican in combinatie met de vocals van Sef, Fit en Murth vormen een prima combinatie. Wanneer midden in het optreden dan ook nog ‘I Want You Back’ van The Jackson 5 ingezet wordt, staat de tent op z’n kop. Deze act gaat uitgroeien tot een flinke naam, voor zover ze dat nog niet waren! (SS)

Benny Rodrigues is de dj die House of House mag afsluiten. Hij heeft in de afgelopen jaren al ruimschoots bewezen dat hij tot de beste house-dj’s van Nederland behoort en laat dat vandaag ook weer zien. De commerciële clubplaten worden prima afgewisseld met wat onbekender en eigen werk van de dj. Dit samen vormt een goede combi en een prima afsluiting van het Solar Weekend 2009. (SS)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg