Jan Smeets: “Formule Pinkpop Classic blijft ongewijzigd!” Jan Smeets: “Formule Pinkpop Classic blijft ongewijzigd!”

Organisator blijft ook komend jaar putten uit het rijke Pinkpop-verleden

, Pierre Oitmann

Jan Smeets: “Formule Pinkpop Classic blijft ongewijzigd!”

Organisator blijft ook komend jaar putten uit het rijke Pinkpop-verleden

Pierre Oitmann ,

In 2010 spelen er wederom artiesten tijdens Pinkpop Classic die in het verleden op de reguliere edities van het festival hebben gestaan. Dat meldt Jan Smeets aan 3VOOR12/Limburg. "Maar voor één artiest maak ik wel een uitzondering, dat is bekend..."

Organisator blijft ook komend jaar putten uit het rijke Pinkpop-verleden

In 2010 spelen er wederom artiesten tijdens Pinkpop Classic die in het verleden op de reguliere edities van het festival hebben gestaan. Dat meldt Jan Smeets aan 3VOOR12/Limburg. “Zolang het nog kan, wil ik artiesten terugvragen die ooit op Pinkpop hebben gestaan”, aldus Smeets. Enkel voor Neil Young is Smeets op dit moment bereid de formule van Pinkpop Classic aan te passen. “De vraag blijft natuurlijk; hoelang kun je zoiets volhouden?”

Een hele relevante vraag, zo bleek vorige week. Toen stierf rockmuzikant Willy Deville plotseling, terwijl hij twee jaar eerder nog op de eerste editie van Pinkpop Classic geprogrammeerd stond. “Op een gegeven moment wordt het aanbod natuurlijk kleiner”, erkent Smeets. “Daarom besteden we dit jaar ook meer aandacht aan de jaren ’80, terwijl de eerste twee edities vooral terugblikten op de jaren ’70.” Toch weigert Smeets vooralsnog het pad te volgen van TW Classic, het kleine zusje van Rock Werchter. “Dat kun je toch eigenlijk geen Classic-festival meer noemen, met Depeche Mode en Duffy als headliners?”

TW Classic is dus geen directe concurrentie voor Pinkpop Classic. Ook Bospop in Weert zit niet in zijn vaarwater, zo vindt de baas van Pinkpop. “Bospop bedient een ander publiek”, legt Smeets uit. “Met Pinkpop Classic probeer ik een publiek te bedienen die vroeger een band op Pinkpop heeft gezien en dat een mooi concert vond, of juist de mensen die dat toen gemist hebben. Ik hoorde tijdens de eerste twee edities van Classic heel veel anekdotes van mensen die vroeger graag naar een band wilde kijken op Pinkpop, maar het toen om de één of andere reden gemist hebben. Ze hadden geen geld, of ze moesten studeren, of ze mochten niet van hun ouders.”

Van recessie zegt Smeets geen last te hebben. “Geen enkel festival merkt dat”, zo meent hij. “Als je een goede programmering hebt, dan komen de mensen heus wel. Als we de media moeten geloven staan er ieder jaar meer mensen op festivals en evenementen. Op de Zwarte Cross, de Vierdaagse, op Parkpop. Er worden echt belachelijke aantallen genoemd! Zoveel mensen kunnen er niet eens op zo’n terrein. Dat is heel simpel te berekenen, maar niemand doet dat!” Dit jaar bereikte ook Pinkpop een piek in diens 40-jarige bestaan, mede dankzij Bruce Springsteen. “Springsteen heeft alle verwachtingen meer dan waar gemaakt. Op alle vlakken!”

“Het wordt moeilijk om de Pinkpop-editie van dit jaar te evenaren”, geeft Smeets toe. “Maar we zijn nu alweer met een hele grote naam bezig, dus ik denk dat ik in 2010 ook weer uitverkoop.” Voor Pinkpop Classic zijn nog kaarten beschikbaar. Je kunt daar gaan kijken naar Simple Minds, Sinéad O’Connor, Heather Nova en Living Colour, The Stranglers en Claw Boys Claw. Traditiegetrouw opent Janse Bagge Bend, dit jaar met een gastbijdrage van Gé Reinders. In 1986 was Reinders de eerste Nu Of Nooit-winnaar en tijdens dit optreden brengt hij enkele liedjes uit die periode ten gehore. 3VOOR12/Limburg is ook aanwezig.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg