Hiphop met de nadruk op de ‘zachte G’ Hiphop met de nadruk op de ‘zachte G’

Extince, Cartes & Kleine Jay en Flexxfit in Nieuwe Nor

, Maurice Kamps,

Hiphop met de nadruk op de ‘zachte G’

Extince, Cartes & Kleine Jay en Flexxfit in Nieuwe Nor

Maurice Kamps, ,

Onlangs gaf Extince zijn eerste van drie optredens in Limburg. Cartes & Kleine Jay zijn het vaste voorprogramma en Nieuwe Nor voegde daar nog Flexxfit aan toe. Kortom: wie op zoek is naar de beste hiphop van beneden de rivieren kon het slechter treffen.

Extince, Cartes & Kleine Jay en Flexxfit in Nieuwe Nor

De Nachtploeg mag vandaag als eerste inklokken. Flexxfit brengt tussen beproefde nummers als ‘Zagte G Kragt’, ‘Limburugste’ en ‘Arbeidersklasse’ een tweetal nieuwe klappers van de binnenkort te verschijnen opvolger van ‘Microfoon Syndroom’, en ‘Onderste Boven’ uit de keuken van Rikers. De heipalen van ‘Zo Is Ut‘ stomen de zaal klaar voor Cartes & Kleine Jay, die vanaf het balkon goedkeurend mee knikken.

Zes dagen na hun optreden in Fenix is het duo terug in Limburg als vaste voorprogramma van Extince. Kleine Jay won afgelopen jaar De Grote Prijs Van Nederland met Cartes als back-up en in 2006 nam Cartes de publieksprijs mee naar Den Bosch met Jay als aangever.

De twee zijn goed op elkaar ingespeeld en nemen het publiek gretig springend op sleeptouw, de pompende beats doen de rest. Ondanks hun jonge leeftijd, Cartes viert vanavond zijn eenentwintigste verjaardag, loopt de show als een trein. Houdt dit duo in de gaten!

In de wandelgangen wordt al gevreesd dat de avond haar hoogtepunt al beleefd heeft. Extince’s livereputatie laat immers nog wel eens te wensen over, want de Brabander schiet af en toe door in zijn ‘lekker laconiek-tactiek’. Toch is Nieuwe Nor behoorlijk vol, de veteraan kan duidelijk een potje breken bij het publiek.

Dat geldt ook voor het journaille: ‘s mans laatste album ‘Toch?’ was nogal wisselvallig, maar werd desondanks alom met trompetgeschal verwelkomd. Prins Extince doet alleen interviews per mail en verbiedt het om vanavond foto’s te maken. Onze fotograaf is hierop een uitzondering, maar zijn plaatjes moeten wel eerst door de ballotagecommissie van zijn management worden goedgekeurd.

Ex heeft dj Code Red achter zich en wordt geflankeerd door twee zangeressen. Opvallend, want zijn palmares kent maar weinig nummers met vrouwelijke refreintjes, maar de keuze pakt goed uit: ‘die brunette en die blonde’ vullen zijn teksten perfect aan.

Extince geeft bovendien een andere draai aan zijn alfabetische hoogstandjes. “Ik zet stoute rappers in de hoek” wordt: “Ik mep stoute rappers met mijn rijmboek”, Julio wordt Enrique Iglesias.

De veertiger maakt vanavond een erg gedreven indruk en vanaf het klassieke ‘Viervoeters’ (“O jawel die palen we!”), slaat de vonk echt over op het publiek. ‘Voorprogramma’ wordt nog eens opnieuw ingestart. “Ik zag daar nog iemand iets bestellen aan de bar, wil je dat niet meer doen?“

Extince rapt ook nog zijn roemruchte couplet uit ‘Turbotaal’ van Osdorp Posse, waar het ooit allemaal mee begon. Na ‘Repper-De-Klep’, zijn knipoog naar de achtentwintig jaar oude novelty hit van kindersterretje Danny Boy, is de cirkel helemaal rond en eindigt het optreden met een serenade aan het publiek door de nachtegaaltjes van De Exter.

Kleine Jay blijkt onvermoeibaar, samen met mc Rubber van Het VerZet! en Jthag houdt de Snotaap een freestyle sessie in de hal van Nieuwe Nor.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg