Pleidooi voor Duitse muziek in Limburg Pleidooi voor Duitse muziek in Limburg

Im Westen Nichts Neues

, Guus Benders

Pleidooi voor Duitse muziek in Limburg

Im Westen Nichts Neues

Guus Benders ,

Zijn we onze banden met de westerburen verloren? Perron 55 te Venlo wil met het initiatief 'Im Westen Nichts Neues' juist een platform oprichten voor Duitse muziek in Nederland en misschien wel vice versa.

Im Westen Nichts Neues

De affiches van Nederlandse poppodia staan bomvol met artiesten die zeeën en oceanen moeten trotseren vooraleer ze voet op Nederlandse bodem kunnen zetten. Terwijl we overstroomd worden door Engelse en Amerikaanse bands en artiesten wordt maar nauwelijks een blik geworpen op onze oosterburen. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen, zeker in Limburg. Im Westen Nichts Neues wil deze lacune opvullen door een platform op te richten voor Duitse muziek in Nederland.

Initiatiefnemer van Im Westen Nichts Neues, Marcel Tabbers, vindt dat er juist hier in Limburg een noodzaak zou moeten bestaan om Duitse muziek onder de aandacht te brengen. "Er zijn niet alleen fantastische artiesten te bewonderen uit het Duitse achterland, maar onze regio heeft ook culturele en historische wortels met Duitsland. De laatste jaren lijken we die echter te zijn kwijtgeraakt. Limburg heeft altijd een nauwe band gehad met Duitse taal en cultuur, kijk maar naar onze ouders die allemaal goed Duits spreken en vroeger opgroeiden met Duitse tv en radio. Die band is met de overheersende Angelsaksische cultuurtrend verbroken."

Natuurlijk worden er her en der in het land avonden georganiseerd met Duitse popmuziek. Zo heeft Utrecht het festival ‘Mitte Bitte’, Den Haag ‘Berlin ruft an’ en het Amsterdamse poppodium Paradiso organiseert ‘Ein Abend in Amsterdam.’ Tabbers stelt echter dat die avonden vooral focussen op (de hippe scène van) Berlijn en daarmee een groot gebied onontgonnen laten. Verder is het opmerkelijk dat juist in de grensprovincies nauwelijks of niet wordt gekeken naar Duits potentieel, maar ook daar de blik gericht is op de Randstad en Amerikaanse/Engelse muziekcultuur. Daar hoopt 'Im Westen Nichts Neues' verandering in te brengen.

Vrijdagavond 5 december wordt in Perron55 in Venlo een eerste aanzet gegeven met een dubbelconcert van singer-songwriter Niels Frevert en de band 'FOTOS,' beiden afkomstig uit Hamburg. Beide acts zingen bovendien in het Duits, een bewuste keuze volgens Tabbers: ‘Het is niet zo dat we per se alleen Duitstalige artiesten willen promoten, maar als tegenwicht tegen de Engelstalige invasie vonden we dat we vooral de eerste keer iets met Duitstalige acts moesten doen.’

De eerste Im Westen Nichts Neues-avond wordt dus geen groots festival a la 'London Calling' of 'Le Guess Who?', festival in Utrecht met Canadese bands, maar een bescheiden concertavond. Tabbers: "We beginnen klein en hopen dat uit te bouwen tot een bloeiende community. We willen draagvlak creëren voor Duitse muziek. Een festival met een scala aan Duitse bands organiseren, behoort zeker tot de mogelijkheden, maar dat ligt voorlopig nog in de toekomst."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg