Onder de kerstboom met... Très.b

"Het is aardig van de Drie Koningen dat ze cadeau's komen brengen"

Pierre Oitmann ,

Derde kerstdag is een nog ondergesneeuwd begrip in Nederland. Toch maakte André van Duin in 1994 al een lied met de naam 'Derde Kerstdag Medley', dus we blijven stug volhouden totdat heel Nederland meedoet met ons en Van Duin. Ook in Polen heeft Derde Kerstdag geen officiële status. Misia Furtak praat ons bij over Poolse kersttradities en haar band Très.b...

"Het is aardig van de Drie Koningen dat ze cadeau's komen brengen"

Eens even kijken… Chocolade kransjes op tafel? Check! Wham! op de radio? Check! Verlichte naaldboom in de huiskamer? Check! Conclusie; kerst staat weer voor de deur. Een mooie tijd om even stil te staan bij het verleden jaar en vooruit te kijken op het nieuwe. Zoals altijd doen we dat op 3VOOR12/Limburg middels een vijftal vragen die we voorleggen aan onze muzikale kerstgasten. We zoeken de kou op met Très.b, het internationale gezelschap dat opereert vanuit Maastricht. Begin dit jaar gooide Très.b hoge ogen op Nu Of Nooit, waar de band tweede werd. In Polen, het thuisland van de charmante zangeres Misia Furtak, doet de band het erg goed. 3VOOR12/Limburg praat met Très.b over kersttradities en wat 2009 de band zal brengen. Een hoop nationaliteiten en een hoop kabaal… Maar wel gezellig.

Wat betekent kerst voor jullie?
“Gemberkoekjes!”, aldus een opgewekte Furtak. Ze vertelt over de tradities bij het Poolse kerstfeest. “Er zijn twaalf gerechten, allemaal heel specifiek. Het zijn niet twaalf gangen, maar twaalf borden waarvan je iets van af pakt.” Ook Olivier Heim, half Nederlands-half Amerikaans, noemt het kerstdiner als hoogtepunt van de feestdagen. Volgens drummer Tom Pettit, half Engels-half Deens, geeft vooral de maretak (mistletoe) kerst betekenis.

Wat is jullie favoriete kerstplaat?
Olivier gaat voor Wham!, gitarist Alex Beuk (half Nederlands-half Spaans) kiest Sufjan Stevens. “Ik heb wel nog nooit een kerstplaat van ‘m gehoord. Maar in vergelijking met al die andere móéten ze wel goed zijn!” Pettit heeft een meer afwijkende keuze; ‘It’s Raining Men’. Zangeres Misia hecht de meeste waarde aan traditionele Poolse kerstliederen. Ze zingt er eentje voor, het vrolijk klinkende ‘Dzisiaj W Betlejem’.

Welk figuur uit de kerststal zouden jullie het liefste willen zijn?
Pettit zou graag Jezus willen zijn. “Hij schijt nog steeds in zijn luier”, merkt Heim op. “Maar da‘s wel érg cool.” Zelf wil Heim de os zijn, Beuk kiest Jozef. “Ik kies die gasten met de cadeautjes”, zegt Furtak verwijzend naar de Drie Koningen. “Ik vind het leuk dat ze cadeau‘s komen brengen. Dat is erg aardig van ze.”

Wat waren jullie hoogtepunten uit 2008?
“De tour door Polen”, aldus Pettit. “Het was gaaf om daar optredens te doen voor een paar duizend man.” Hoewel Très.b nog niet doorgebroken is in Nederland, is de ster van deze opmerkelijke band rijzende in het thuisland van zangeres Misia. “Ik denk dat we bij het Poolse publiek meer aanspreken omdat ikzelf Pools ben en daardoor makkelijk met het publiek communiceer”, zo meent Furtak, die ook Nu Of Nooit beslist tot haar hoogtepunten van 2008 rekent. “En het opnemen van onze single natuurlijk, met Frans Hagenaars”, vult Heim aan. Victor van Vught, producer van onder andere PJ Harvey en Nick Cave, heeft de single gemixt.

Wat staat er rondom jullie te gebeuren in 2009?
In 2009 gaat Très.b vooral werken aan een album. “Dat album zal pas begin 2010 verschijnen”, onthult Beuk. In maart verschijnt de single van Très.b en de band zal dan ook gaan optreden ter promotie hiervan. Tot besluit wil Très.b alle Nederlandse én Poolse fans een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toewensen. Misia: “Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!”