Onder de kerstboom met... Reincarnatus

“Om twaalf uur ‘s nachts ga ik naar buiten en op m’n kerstdoedelzak spelen”

Pierre Oitmann ,

In 2009 gaat Reincarnatus naar Duitsland, waar het debuutalbum 'Media Vita' wordt uitgebracht door Fame Records. En héél véél spelen in Duitsland, België én de Nederlandse poppodia. Maar eerst even rustig kerst vieren. Nou ja, rustig...?

“Om twaalf uur ‘s nachts ga ik naar buiten en op m’n kerstdoedelzak spelen”

 

Eens even kijken… Chocolade kransjes op tafel? Check! Wham! op de radio? Check! Verlichte naaldboom in de huiskamer? Check! Conclusie; kerst staat weer voor de deur. Een mooie tijd om even stil te staan bij het verleden jaar en vooruit te kijken op het nieuwe. Zoals altijd doen we dat op 3VOOR12/Limburg middels een vijftal vragen die we voorleggen aan onze muzikale kerstgasten. Tussen alle drukte door spreken we uitgebreid met Renate Dirix, de zangeres en componiste van Reincarnatus. De ‘medievalpop’ slaat goed aan en in 2009 wil Reincarnatus Duitsland gaan veroveren. Maar eerst viert Renate kerst, op haar geheel eigen manier…

Wat betekent kerst voor jou?
“Ik ben een enorme kerstfreak en heb thuis een enorme kerststal”, onthult Dirix. Dan volgt een wonderlijk verhaal over hoe zij in haar dorp kerstavond doorbrengt. “Op kerstavond lopen we met fakkels door een veld. Dat is een traditie die ik vijf jaar geleden ben begonnen nadat ik verhuisd was. Om twaalf uur ‘s nachts ga ik naar buiten en dan ga ik met m‘n kleine kerstdoedelzak liedjes spelen. Daarna kiezen we de herder van het jaar. Die moet dan langs de deuren gaan. Dat heeft verder geen doel, behalve dat die persoon voor aap loopt met een krans op z‘n hoofd. Daarna gaan we naar de plaatselijke meteoroloog die voorspelt dat het wéér geen witte kerst zal worden, waarna we hem symbolisch afranselen. Met kerst draai ik ook altijd een kersttoespraak van koningin Wilhelmina. En ik ga naar de kerstgrotten van Geulhem. Veel sfeervoller dan die suffe grotten in Valkenburg!”

Wat is je favoriete kerstplaat?
“De mooi of de leukste?”, vraagt de frontvrouw van Reincarnatus. “De mooiste is die van Frankie Goes To Hollywood, ‘The Power Of Love’. Dat vind ik een mooie tekst; ‘I’ll protect you from the Hooded Claw, keep the vampires from your door’.” Als leukste kerstplaat noemt ze ‘Wonderful Christmas Time’ van Paul McCartney. Ook noemt ze een Middeleeuws kerstnummer dat ze erg mooi vindt; ‘Edi Beo Thu Hevene Quene’.

Welk figuur uit de kerststal zou je het liefste willen zijn?
“Het schaap”, lacht Dirix. “Want dat ben ik al. En de ezel ook!” Een andere optie is Gabriël, de engel. “Want engelen spelen schalmei en dát hoort bij kerst. Jezus is wel een arm babytje, want zo‘n schalmei maakt een enorme herrie.”

Wat waren jullie hoogtepunten uit 2008?
“Het uitbrengen van ons debuutalbum was zeker een hoogtepunt! En dat ‘ie Radio 2 Cd van de Week was.” Ook het optreden op een fantasybeurs in de Rotterdamse Ahoy’ is Renate bijgebleven. “Dat was heel apart. Apart publiek ook, maar wel érg leuk. Het optreden van Reincarnatus in Herzogenrath mag ik ook niet vergeten. Dat was op een hele mooie locatie, bij een burcht. Eigenlijk was dat ‘sjieker’ dan Ahoy’.”

Wat staat er rondom jou te gebeuren in 2009?
“We gaan Duitsland in”, aldus Renate Dirix. Ze laat weten dat Reincarnatus een deal gaat tekenen met het Duitse label Fame Records. “Die gaat in 2009 onze cd uitbrengen in Duitsland, waar we ook veel gaan optreden. Verder willen we meer optredens gaan doen in België. En in Nederland meer in de poppodia en iets minder in de theaters.” Mogelijk gaat Renate ook nog samenwerken met haar idool Loreena McKennitt. “Ik had in een opwelling een cd opgestuurd naar haar management, na haar optreden in Carré. Enkele weken later werd ik teruggebeld. Loreena had het gehoord en vond het blijkbaar heel goed. Ze heeft m‘n naam op een lijst gezet voor als ze gastmuzikanten nodig heeft. Als ze iemand zoekt die Middeleeuwse instrumenten bespeelt, dan weet ze me te vinden!”