Onder de kerstboom met... Heideroosjes

“John Lennon heeft hele zinnige dingen gezegd”

Pierre Oitmann ,

Tweede Kerstdag en de meeste mensen hebben Sky Radio ("the Christmas Station") inmiddels verruild voor Radio 2 ('Top 2000'). Waar er in ieder geval geen kerstmuziek klinkt is bij Marco Roelofs van Heideroosjes. Alhoewel, misschien John & Yoko...

“John Lennon heeft hele zinnige dingen gezegd”

Check! Verlichte naaldboom in de huiskamer? Check! Conclusie; kerst staat weer voor de deur. Een mooie tijd om even stil te staan bij het verleden jaar en vooruit te kijken op het nieuwe. Zoals altijd doen we dat op 3VOOR12/Limburg middels een vijftal vragen die we voorleggen aan onze muzikale kerstgasten. Geloof het of niet, maar zelfs Marco Roelofs, voorman van punkband Heideroosjes, viert kerst. Ook kijkt hij al een beetje vooruit op 2009, het twintigste jubileumjaar van zijn band.

Wat betekent kerst voor jou?
“Verplichte kost met de familie”, aldus Marco Roelofs. “Maar ik ben het in de loop der jaren wel gaan waarderen. Ik ben niet vaak thuis, de kerst is voor mij een soort ‘homecoming’. Ik heb het ‘t hele jaar door druk, dus met kerst is het voor mij even chill out. Op Eerste Kerstdag kijk ik ook geen email.”

Wat is je favoriete kerstplaat?
“Ik heb eigenlijk geen favoriete kerstplaat”, bedenkt Roelofs. “Hoewel ik als klein manneke van acht jaar wel meezong met John Lennon. Als ik dat nummer (‘Happy Xmas (War Is Over‘, red.) terug hoor, valt me wel de sterke tekst op. In basis een heel maatschappijkritisch nummer, verpakt in een zoetsappig jasje. John Lennon heeft hele zinnige dingen gezegd.”

Welk figuur uit de kerststal zou je het liefste willen zijn?
“Jezus!”, roept de punkzanger. “Dan kan ik de hele dag in mijn luier schijten en schreeuwen en iedereen vindt me de koning!”

Wat waren jullie hoogtepunten uit 2008?
“De tournee met de Misfits, de show in Boedapest.” Uiteraard noemt Roelofs ook de succesvolle theatershow. “We kregen bij de eerste show een staande ovatie”, memoreert hij. “Het is eigenlijk begonnen als een experiment en dat lijkt te slagen.”

Wat staat er rondom jou te gebeuren in 2009?
De twintigste verjaardag van de Heideroosjes, dan moet er toch wel iets bijzonders gaan gebeuren. “Er komt een dubbel-cd uit in mei en er zullen wat shows plaatsvinden om het jubileum te vieren. Maar in januari kan ik daar eigenlijk pas meer over zeggen.” Nog een paar dagen geduld dus…

De theatershow ‘Manie, Manie’ duurt nog tot half februari. In Limburg kun je Heideroosjes nog zien in Panningen (uitverkocht) en in Weert. In januari lees je hier op 3VOOR12/Limburg wat het jubileumjaar voor Heideroosjes in petto heeft.