Marathonles Dendron College goed voor ruim € 1.700,-

5-havoklas neemt nieuwe versie op van 'Fairytale Of New York'

Pierre Oitmann ,

Met een speciale marathonles van 24 uur haalde klas havo 5c van het Dendron College uit Horst € 1.742,- op voor de Serious Request-actie van 3FM. Daarnaast nam de klas met Tren van Enckevort van Rowwen Hèze het kerstlied 'Fairytale Of New York' op, dat door Giel Beelen in ontvangst werd genomen.

5-havoklas neemt nieuwe versie op van 'Fairytale Of New York'

Met een speciale marathonles van 24 uur haalde klas havo 5c van het Dendron College uit Horst € 1.742,- op voor de Serious Request-actie van 3FM. Het geld komt ten goede aan het Rode Kruis, dat zich in ontwikkelingslanden bezig houdt met vluchtelingenhulp. Mentor Sven Preuss is de initiator van deze marathonles, waarbij onder andere een medewerker van het Rode Kruis een gastles verzorgde.

Tijdens de marathonles nam de havoklas samen met Rowwen Hèze-accordeonist Tren van Enckevort een nieuwe versie van het kerstlied ‘Fairytale Of New York’ op, dat in 1987 voor het eerst op plaat werd gezet door The Pogues met zangeres Kirsty MacColl. Vrijdagavond, onmiddellijk na het theateroptreden van Rowwen Hèze in Breda, bezorgde Van Enckevort een cd met het lied bij Het Glazen Huis, van waaruit de Serious Request-actie voor het vijfde achtereenvolgende jaar wordt gehouden. Diskjockey Giel Beelen nam de cd persoonlijk in ontvangst.

Preuss, die de actie voor Serious Request op touw zette, is trots op zijn leerlingen. Hij heeft een persoonlijke band met Van Enckevort, wier hij om 1.50u op vrijdagochtend begroet in het Dendron College te Horst. “Ik ga eerst even wat koffie halen”, zegt hij verontschuldigend tegen de accordeonist van de populaire band uit het dorpje America, nabij Horst. Van Enkevort verzorgt tussen 2.20u en 5.20u een muziekles, waarbij de muzikant vertelt over Rowwen Hèze.

Daarnaast wil Van Enkevort met de scholieren het kerstlied ‘Fairytale Of New York’ opnemen in een nabij gelegen studio. Aanvankelijk viel de keuze op ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid, maar hier zag hij uiteindelijk vanaf nadat het Pogues-nummer als suggestie werd aangedragen via een email. “Het is een beetje een kerstlied voor intimi”, zo vindt de muzikant en producer, waarmee hij doelt op de bescheiden bekendheid dat het nummer in Nederland geniet.

“Ik was verbaasd dat sommige leerlingen dit nummer al kenden”, zegt Van Enckevort over ‘Fairytale Of New York’, wanneer hij later die nacht naar de studio rijdt. In Groot-Brittannië en Ierland geldt het duet al ruim twintig jaar als één van de populairste kerstnummers en heeft het een vergelijkbare status als ‘Last Christmas’ (Wham!, 1984), ‘Do They Know It’s Christmas’ (Band Aid, 1984) en ‘All I Want For Christmas Is You’ (Mariah Carey, 1994). De auteur en zanger van ‘Fairytale Of New York’, Shane McGowan, is berucht vanwege zijn openbare alcoholisme.

Tijdens de repetitie in het leslokaal selecteert Van Enckevort drie leadvocalisten uit de 5-havoklas, de rest fungeert als achtergrondkoor. De muzikale ervaring van de 17-jarige Koen Raedts uit Serum, die de vocalen van Pogues-zanger Shane McGowan voor zijn rekening neemt, is minimaal. “Ik speel thuis gitaar en zing erbij, maar dat hou ik liever voor mezelf”, zegt hij nuchter. Een muzikale carrière is niks voor hem, zo vindt de scholier zelf. “Ik wil na school het leger in, bij de luchtmobiele brigade.”

De twee geselecteerde leadzangeressen hebben duidelijk meer ambitie op het muzikale vlak. Ze kennen het nummer ook al. “We hebben het vorig jaar al eens opgevoerd”, licht de 16-jarige Hanna Lans uit Swolgen toe. De in Delft geboren Lans omschrijft het opnemen in de geluidsstudio als “machtig”, hoewel The Pogues niet tot haar favorieten behoort. Ze noemt Nightwish en Children Of Bodom als lievelingsbands. “Ik zou wel zangeres in een metalband willen zijn”, aldus Lans.

De 17-jarige Karlijn van Dinther uit Evertsoord zingt haast moeiteloos haar partijen in. Ze heeft al ervaring opgedaan met haar zanggroep Value en doet mee aan het programma X-Factor. “Gordon vond ons goed”, zegt Van Dinther. “Maar Stacey (Rookhuizen, eigenaar van Stacey Records, red.) vond dat we er als zoutzakken bij stonden.” Sven Preuss toont zich tevreden, ondanks de zichtbare vermoeidheid van bijna 24 samenzijn met zijn leerlingen. “Het was erg gezellig”, is zijn slotconclusie.


Met dank aan Peter Muijsenberg (These Seats Are Taken).