Breek je hart eens in een kroeg

The Hounddogs brengen oprecht eerbetoon aan “The King”

tekst en foto's: Erik Daems ,

“Er zijn veel, heel erg veel verschrikkelijke bandjes en personen die het zweet uit hun voorhoofd persen om maar zo dicht mogelijk de kunst van Elvis te benaderen. Wat jullie doen is iets totaal ANDERS, jullie brengen zijn muziek PUUR, RAUW en mag wat mij betreft UNIEK, KUNSTIG en SPECIAAL genoemd worden”, luidt een reactie op het Hounddogs-gastenboek, en dat blijkt helemaal te kloppen. Op zondag 14 december speelde The Hounddogs in Muziekcafé De Swa in Venlo.

The Hounddogs brengen oprecht eerbetoon aan “The King”

 

“Oh, dan moet je in de andere Swa zijn”, geeft de barkeeper met smeuïg Venloos accent als antwoord op de vraag of het optreden van The Hounddogs niet doorgaat, ter plaatse van het op de poster vermelde café. Plaats van handeling blijkt niet café De Swa aan de Grote Beekstraat in Venlo te zijn, maar Muziekcafé De Swa, gelegen zijlings aan parkeergarage Arsenaal op de Picardie, naast Eetcafé Gaudi.
 
Dat het inmiddels ook wat later is dan de aanvangstijd op de poster blijkt geen probleem. “Op die tijd stond onze drummer hier voor een gesloten deur. We zijn nog niet eens begonnen”, zegt zanger Jacob van The Hounddogs. Hij is al in de kledingstijl van Elvis gekropen (de stijlvolle met zwart-witte puntschoenen, niet de carnavaleske met glitterpak en vetkuif-pruik en te idiote zonnebril), en zo meteen kruipt hij in de stem, de armzwaaien, de oogopslagen, de uithalen en de liedjes van Elvis.
 
The Hounddogs speelde al eerder met akoestische gitaren en cajon, maar nu staan er twee identieke elektrische gitaren en een drumstel klaar. “Bij een groot optreden als dit kunnen we flink gaan uitpakken,” aldus Jacob, die wegens plaatsgebrek op het podium het grootste deel van het optreden voor het podium zijn teksten zal zingen.
 
The Hounddogs speelt het Elvis-repertoire gewoon op hun eigen manier, zonder identiek-authentiek te willen klinken, en toch heeft het heel veel sfeer en blijkt alles helmaal te kloppen. ‘Hound Dog’ wordt langzaam ingezet en barst op de helft van het liedje uit tot de up-tempo versie. Zo, deze zondagmiddag is begonnen. ‘Love Me Tender’, ‘That’s Allright (Mama)’, ‘Jailhouse Rock’, maar ook de rock n’roll-klassieker ‘Johnny B Goode’ worden met veel souplesse en veel kracht gebracht.
 
Er zijn veel, heel erg veel verschrikkelijke bandjes en personen die het zweet uit hun voorhoofd persen om maar zo dicht mogelijk de kunst van Elvis te benaderen. Wat jullie doen is iets totaal ANDERS, jullie brengen zijn muziek PUUR, RAUW en mag wat mij betreft UNIEK, KUNSTIG en SPECIAAL genoemd worden”, luidt een reactie op het Hounddogs-gastenboek, en ook dat blijkt helemaal te kloppen. Al pies je in de spoelbak, al steek je een sigaret op in een kroeg, doe wat je wil, maar stap niet op The Hounddogs!