Bij De Nieuwe Nor zitten verbannen rokers toch eerste rang Bij De Nieuwe Nor zitten verbannen rokers toch eerste rang

Heerlen en Venlo als eerste podia een rookbeleid

Bij De Nieuwe Nor zitten verbannen rokers toch eerste rang

Heerlen en Venlo als eerste podia een rookbeleid

Of het nu is of pas over een paar jaar is nog niet duidelijk, maar het ziet er naar uit dat er niet meer aan een rookvrije horeca voorbij kan worden gegaan. Limburg loopt voorop: De Nieuwe Nor in Heerlen en Peroon 55 in Venlo hebben alvast een eigen beleid.

Heerlen en Venlo als eerste podia een rookbeleid

De Wet van de Remmende Voorsprong, zo heet het als aanvankelijke voordelen zich door een veranderende tijd zich tegen je keren. Popzalen waren jarenlang een toevluchtsoord voor muziekliefhebbende drinkers, rokers en blowers, maar nu op Europees niveau gepleit wordt voor een rookvrije horeca hebben die podia het moeilijk. Hoe hou je in godsnaam de bezoekers binnen zonder dat ze er af en toe eentje kunnen opsteken?

De Nieuwe Nor, het nieuwe popodium in Heerlen dat afgelopen jaar de deuren opende, heeft het vanaf het begin goed aangepakt. Roken mag, maar alleen op het balkon. De begane grond is rookvrij. “We dachten: een nieuwe zaal, laten we meteen goed beginnen. Inmiddels heeft ook Perron 55 in Venlo een rookvrij beleid,” vertelt Joery Wilbers van De Nieuwe Nor. “Daar mag niet meer tijdens een concert gerookt worden.” Daarmee loopt Limburg flink voor op de rest van Nederland.

Aanleiding voor de keuze om de zaal rookvrij te houden, was de ervaring dat het bijzonder irritant kan zijn als je bij een concert in iemand anders rookpluimen staat. Wilbers: “Vooral als het om een kleinschalig concert gaat. Bij hardcore concerten of stampende funk shows zul je er minder last van hebben, maar wij wilden consequent zijn.” Op het balkon mag nog wel gerookt: “Het balkon loopt helemaal door tot de rand van het podium. Eigenlijk zitten de rokers bij ons op de eerste rang.” Artiesten mogen in De Nieuwe Nor ook roken. Naast het rookverbod in de zaal heeft De Nieuwe Nor evengoed een afzuigsysteem.

De keuze voor een rookvrije zaal volgde op een lange discussie. Wilbers: “Roken hoort er natuurlijk wel een beetje bij, maar inmiddels wordt wel duidelijk dat roken echt niet gezond is. Rokers zijn een uitstervend ras.” De zaal is nu een aantal maanden open en geregeld hoort Wilbers positieve geluiden over het beleid: “Maar er zijn ook nog altijd mensen die je er op moet wijzen dat je niet mag roken in de zaal. Je stuurt ze dan naar boven.” Wilbers, zelf twee jaar gestopt met roken, heeft het er soms moeilijk mee dat er niet gerookt mag in De Nieuwe Nor: “Tijdens de opening speelde Kraak & Smaak, dat was poepgezellig. Dan is het echt moeilijk om niet te roken.”

Welke zaal de Limburgse initiatieven zal volgen, blijft even afwachten. Wordt dus vervolgd.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg