In aanloop naar de eerste editie van Pinkpop Classic kijken we terug op de carrières van de daar optredende artiesten. Sommige artiesten lukte het om ook na hun gloriedagen in de aandacht te blijven staan, anderen leken van de aardbodem verdwenen te zijn. Voor het grote publiek althans. 3VOOR12/Limburg zocht uit wat er van Pinkpop-acts geworden is ná dat optreden op Pinkpop en ná die wereldhit. In het naburige Vlaanderen treffen we Raymond van het Groenewoud.
Omschrijving: Zingende zuiderbuur, wiens teksten niemand onberoerd laten. Hekelt de laatste kutgroep uit Engeland…
Songquote: “Ik wil geen geld terug van de telefoniste, ik wil dat ze van me houdt!”
Verleden: Raymond van het Groenewoud werd in 1950 geboren in Brussel, als zoon van Amsterdamse ouders. Hij blijft er tot de scheiding van zijn ouders, in 1957, wonen. Tien jaar later richt hij zijn eerste bandje op, The AB’s. De band verzorgt slechts één optreden, op het verjaardagsfeest van de grootmoeder van één van de bandleden. Na enkele korte muzikale uitstapjes wordt hij in 1970 door zanger Will Tura voorgesteld aan de Vlaamse protestzanger Johan Verminnen (in Nederland vooral bekend als auteur van het liedje ‘Laat Me Nu Toch Niet Alleen’). Vanaf dan brengt Raymond ook eigen werk uit, te beginnen met de single ‘Maria, Maria, Ik Hou Van Jou’ (met de band Louisette). Daarna verschijnen nog diverse singles van langspelers van Raymond en zijn begeleidingsband, die telkens een andere naam aanneemt (onder andere The Millionaires, The Centimeters en De Vlaamse Mustafa’s). De eerste hit van Raymond is het humoristische liedje ‘Meisjes’, vooral bekend vanwege de passage “ze komen zelden klaar, meneer”. Na gespeeld te hebben op twee achtereenvolgende edities van Torhout-Werchter breekt Raymond in 1980 door in Nederland, mede vanwege zijn bevlogen vertolking van het mooie ‘Je Veux De L’Amour’ op Pinkpop dat jaar. Het eindigt die zomer op nummer 18 in de Nederlandse Top 40.
Heden: Ruim een jaar na zijn doorbraakhit in Nederland, belandt Raymond wederom in de Nederlandse Top 40 met het luchtige ‘Cha Cha Cha’ (hoogste positie: 13). Pas in 1991 weet Van het Groenewoud dit succes – ruimschoots – te verbeteren met ‘Liefde Voor Muziek’, dat hij opneemt als nieuw nummer voor een verzamelalbum. De single werd een nummer 1-hit in zowel België als Nederland. Behalve deze drie singles lukte het Raymond verder niet meer om de hitlijsten te behalen. Wel veroorzaakte de Vlaming in 2005 nog een controverse met zijn single ‘Weg Met Amerika’. Uit datzelfde jaar dateert zijn meest recente album, ‘Mr. Raymond’. Ook werkte hij mee aan albums van artiesten als Frank Boeijen, Clouseau en Freek de Jonge. Nog steeds treedt Van het Groenewoud regelmatig op, naar eigen zeggen in Aalst, Peutie, Zwevezele en Genoelselderen. Zaterdag zal hij om 15.30u acte de presents geven op Pinkpop Classic in Landgraaf.
Wat is er toch gebeurd met... Raymond van het Groenewoud
Raymond doet nog steeds zalen vollopen
Aanstaande zaterdag vindt de eerste editie plaats van Pinkpop Classic. Op dit festival in Landgraaf spelen enkele artiesten die in het lange en rijke verleden van Pinkpop hebben opgetreden. Belgen zijn altijd welkome gasten geweest op het popfestival van Jan Smeets. Één van de meest markante artiesten uit België is toch wel Raymond van het Groenewoud…