3voor12 Leiden

De Strijd om Stukafest

Chasing Hills verslaat AAD, Cyka en Bonus

Studio de Veste was woensdagavond 20 december het strijdtoneel voor AAD, Bonus, Chasing Hills en Cyka. Vier bands in totaal verschillende genres streden deze avond om een kostbare plek in het programma van het aanstaande Stukafest, 8 en 9 februari 2018.

AAD begint als ietwat rammelende indie die zich ontpopt tot traag maar meeslepende zang onder rustige muzikale begeleiding, die weer wordt voortgezet als noisey suizende indie. Rustig gitaarspel en zang tussen Adriaan en Anouk is vergelijkbaar met The XX, maar tempowisselingen in de muziek blijven terugkomen, als eb en vloed binnen één nummer. Waar de band helemaal in de muziek opgaat weet AAD het publiek tot meeknikken te bewegen.

Cyka: drie bivakmutsen, een zanger, gitarist met distortion en een ragharde drummer; alle nodige ingredienten voor Leidens hardste grindcore band. Cyka (alias Meadows) gaat voor een uptempo vlammende start en wederom variëren de tempi stevig, maar echt langzaam wordt het nooit. Het publiek bedekt onbeschaamd de oren, het staat een beetje hard. Sludgy vocals maken de stonergrindsound compleet en weten de liefhebber in vervoering te brengen. Relatief langzaam, maar zeker wordt het hele drumstel verbouwd.

De Quintus kersttruiencoverband Bonus speelt diverse nummers, allemaal even foutloos. Eigen materiaal zit er niet tussen, maar dit zou ook overbodig zijn met de kwaliteit waarmee bestaande nummers worden uitgevoerd. Muzikanten wisselen van instrumenten wat bijdraagt aan de verassendheid van de band. Vlekkeloos gaat het ene nummer over in het volgende. Het plezier spat ervan af en heeft zeker zijn weerslag op het publiek.

Een hoop gitaargepingel is wellicht enkel weggelegd voor de liefhebber, maar houdt wel stand in de huidige setting. Zeer onderscheidend is Chasing Hills niet. De breaks houden de aandacht gedeeltelijk op de band gevestigd, maar weten nog steeds niet iedereen te betrekken. Wat jammer is, want het geheel ligt goed in het gehoor. Vooral de semi-akoestische gitaar is vernieuwend in het programma.

Niemand zal zich aan deze muziek kunnen storen door de vriendelijke tonen die steeds meer luisteraars aan zich proberen te binden. Een terechte winnaar. Een band die geheid voor volle studentenkamers gaat zorgen.

(Paul Lindenbergh)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12