3voor12 Leiden

Werfpop 2017: Dubioza Kolektiv is feest voor iedereen

Liefde en enthousiasme van en naar het podium

De jongens van Dubioza Kolektiv rennen het podium op. Bordjes met “Hey!”, “Make”, “Noise” moedigen het publiek aan. Frontmannen Adis Zvekić en Almir Hasanbegović verwelkomen iedereen op het bomvolle veld, ongeacht geloof, geboorteland, etc. De liefde en het enthousiasme spatten er vanaf en worden gedurende het gevoelsmatig veel te korte optreden in toenemende mate teruggegeven.

De band opent met ‘Volio BiH’ (grofweg vertaald in ‘Geliefd Bosnië en Herzegovina’) en onder het aanstekelijke “Op op opa” wordt direct duidelijk met wat voor band we hier te maken hebben. Ze zijn opzwepend, enthousiast en energiek. Er wordt gerend, gesprongen en gelachen. Stilstaan doen we wel weer na afloop. Dit is Werfpop zoals we dat kennen, terugdenkend aan optredens van bijvoorbeeld Knarsetand, The Slackers en John Coffey.

Het vreugdevolle vredesfeest gaat gepaard met een flinke dosis grappen over de Balkan. Het resultaat van jarenlang onderdrukt en in het geheim muziek moeten maken? “What happened in Bosnia, stays in Bosnia”, maar als je onder een steen hebt geleefd, of niet hebt opgelet in de geschiedenisles, dan heeft Dubioza Kolektiv je nu wel nieuwsgierig gemaakt naar de tragische geschiedenis waaruit deze geniale act is ontstaan. De zelfspot komt terug in de nummers, die veelal afkomstig zijn van hun laatste twee albums, ‘Happy Machine’ en ‘Apsurdistan’. We horen o.a. ‘Tranzicija’, ‘Kazu’ en ‘Boom!’ waarmee de band bijna de hele wereld rondtourt, van India en Rusland naar Amerika. Maar “We’re here so often, Netherlands feels as coming home!”.

De nieuwste single wordt geïntroduceerd met wat eerst lijkt op een ‘wall of death’. Twee publiekshelften zingen, verdeeld, “to show how it is in Bosnia”, maar daarna toch samen, de ‘Himna generacije’. Een zogenaamde Bosnische dans laat het publiek met de armen over elkaars schouders samen springen. Verbroedering.

Bordjes met “Applaus” en “The end” kondigen het einde van de show aan. Helaas is het onduidelijk hoe de band vandaag te sponsoren. Het nummer ‘Free.Mp3 - The Pirate Bay Song’ en het onbreken van merchandise laat (nieuwe) fans een beetje verloren achter. Maar 19 augustus zijn ze terug, op een festival in Venlo.

[Nike Liscaljet]

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12