Samen met Marja van der Weijden en Gerard de Bruin organiseerde Cor jarenlang De Leiden Jazz Award, het talentenconcours, dat sinds 2008 een stevige reputatie heeft opgebouwd. Helaas was het concert van Martin Diaz afgelopen vrijdag het laatste, want de Leiden Jazz Award houdt op te bestaan.

En dat is jammer, heel jammer. Corona heeft natuurlijk niet geholpen, maar de voornaamste reden is dat het bestuur van de organiserende stichting geen opvolgers kan vinden, ondanks een intensieve zoektocht. Daarom was het aan Martin Diaz met zijn kwintet de eer om het laatste concert te verzorgen. De Catalaanse altsaxofonist maakte in de competitie van 2020 al grote indruk, maar toen strandde alles in de corona-maatregelen. Daarna verbleef hij een half jaar in Amerika en nam les bij de bekende altsaxofonist Dick Oatts. Op het podium van de Qbus bleek dat hij inmiddels van “jong talent” is uitgegroeid tot een volwaardig bandleider.

De band speelde veel nummers van het album Identities, moderne jazz met stevige wortels in de bebop-traditie. Mooie, melodieuze thema's en twee saxofonisten, Diaz en Charalampous die elkaar blijven voortstuwen. Drummer David Puime is een ideale aanjager, met Federica Lorrusso en Philip Lewin als fundament voor de originele eigen composities.

De Leiden Jazz Award gaf een podium aan heel veel internationale talenten van de Nederlandse jazzopleidingen. Muziekstad Leiden zal z'n Award missen..

Een beeldverslag: op 17 mei speelde het Martin Diaz Quintet in de Qbus. Het was het laatste concert van de Leiden Jazz Award, die ophoudt te bestaan. Bezetting: Martin Diaz altsax, Federica Lorrusso piano, Philip Lewin double bass, Marios Charalampous tenorsax, David Puime drums.