17 mei 2024 is het slotakkoord aan het Martin Diaz Quintet.

Trio Mo van der Does (finale 2017)

Afscheid
De Stichting Leidse Jazz Geschiedenis zal op vrijdag 17 mei 2024 voor de laatste keer actief zijn. Met een concert van Martin Diaz en zijn Quintet zal een brok Leidse jazzgeschiedenis een definitief einde krijgen. Het bestuur van de stichting ziet geen andere mogelijkheid dan opheffing, omdat opvolging of versterking van het bestuur bijna onmogelijk blijken. Na corona waren er gesprekken met de Stadsgehoorzaal en meldde het bestuur in 2022 dat: “Versterking van onze organisatie met vers bloed en nieuwe ideeën daarbij ook van groot belang is,” maar dat leidde uiteindelijk niet tot resultaten.

Aanmoedigingsprijs
De stichting Leidse Jazz Geschiedenis is ontstaan vanuit een boek. In 2006 schreef Cees Mentink De Leidse jazzgeschiedenis. De stichting werd oorspronkelijk opgericht om dat boek uit te geven. Vanaf 2009 werd er onder het motto ’Zonder geschiedenis is er geen toekomst’ ook gestart met een aanmoedigingsprijs voor jonge jazzmusici: de Leiden Jazz Award. Deelnemers mochten nog geen dertig zijn en maximaal twee jaar ervoor afgestudeerd zijn aan een conservatorium. Winnaars ontvingen onder andere een kristallen wisselbeker en een bedrag van €1500. In 2018 nam mede-initiatiefnemer Ton van Noort afscheid, hij kreeg van burgemeester Lenferink als dank de Gouden Speld van de gemeente Leiden.

"Ik vind het jammer dat het er niet meer is," reageert Colin van Gestel-Messiaen, de eigenaar van Jazzcafé De Twee Spieghels. "Het competitiegedeelte met live beoordeling is in 2011 in De Twee Spieghels ontstaan," verklapt hij. 

Ook Luuk Kees, voorzitter van Hot House Jazz Leiden, vindt het jammer, en legt het belang van de Leiden Jazz Award helder uit: "Het was al jaren een vast onderdeel van de jaarlijkse jazz activiteiten in Leiden. Hoewel het misschien steeds minder ‘leefde’ onder de Leidse bevolking trok het toch altijd nieuw talent aan. Nieuw talent dat later zijn of haar weg vond naar de podia in Leiden en Nederland. Voor sommigen betekende dit een springplank naar een vervolg in hun carrière. Het starten van een jazz-carrière is toch al zo moeilijk met veel afgestudeerden en weinig podia om op te treden. Ook stopt hiermee het schrijven van een stuk geschiedenis, zoals dat is vastgelegd in het boek van Cees Mentink."

 Martin Diaz Quintet
De Stichting doet haar best om de zwanenzang net zo mooi te laten zijn als Het Zwanenmeer. De Catalaanse altsaxofonist Martin Diaz is geen onbekende voor de volgers van Leiden Jazz Award. Martin Diaz plaatste zich voor de finale in het laatste competitiejaar, dat strandde in de ongelukkige coronajaren, en zal nu de geschiedenis van Leiden Jazz Award waardig afsluiten. Met zijn – in samenstelling steeds wisselende – Quintet timmert hij al enkele jaren krachtig aan de weg, maar ook solo en in andere combinaties is hij actief. Hij komt net terug van een uitgebreide tournee door India.

We zullen als 3voor12 Leiden, na eerdere verslagen, ook een beeldverslag maken van het slotconcert. Dat verslag komt 18 of 19 mei online.

De belangrijkste gegevens van het slotconcert op een rij:

De huidige bezetting van het Martin Diaz Quintet:
Martin Diaz: altsax
Luca Martínez: tenorsax
Floris Kappeyne: piano
Omer Govreen: bas
Ilia Rayskin drums
Locatie: Muziekhuis (Qbus), Middelstegracht 123, Leiden
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang concert: 20:15 uur
Toegangsprijs: €7,50
Kaartverkoop: aan de deur

Alle winnaars van de  Leiden Jazz Award

2009: Walter Wolf
2010: Florian Wempe
2011: David Sancho Mangas
2012: Soso Sander Lakatos
2013: Andrius Dereviancenko
2014: Yoonmi Choi
2015: Claudio de Rosa
2016: Gijs Idema
2017: Marco Apicella
2018: Humberto Rios
2019: Lorenzo Vitolo
2020: geen finale door covid-19
2021: Jort Terwijn

Presentator Fons Delamarre met Hila Hutmacher (tweede voorronde 2020)

Maripepa Contreras (finale 2018)

Ton van Noort ontvangt de Gouden Speld (2018)

Trio Marcio Philomena (finale 2017)

Martin Diaz (eerste voorronde 2020)

(Eerste voorronde 2020)