Met het Drentse Skroetbalg stonden op 1 juni de rockigste Nedersaksen in de Nobel. Hun bandnaam betekent "opschepper, pocherd" in het Drents, met een woord dat buiten Zuid-West Drenthe obscuur was. De mannen kwamen landelijk op de radar toen Kamerlid en punkliefhebber Peter Kwint een van hun nummers als lievelingssong noemde.

De local heroes van Goldwölff vormen de support act. Wie weet ken je hen door hun debuut bij het eerste Interstellar Solar Fest, of door hun spectaculaire albumreleaseshow-met-boksgala die ze daarna organiseerden.

Goldwölff

Goldwolff speelt heftige, heavy rock ‘n roll, recht uit het hart. ‘Black leather’, het lijflied van de band knalt de zaal in. Podiumbeest Jan-Willem Kerpershoek heeft niet genoeg aan de vierkante meters van het podium en maakt een gezellig rondje door de zaal.

Bij alle rauwe energie vergeten de mannen hun inspiratiebronnen niet: Lemmy van Motörhead krijgt een mooi tribute en Mickey mag onstage felicitaties in ontvangst nemen. Een mooie show, alleen wat kort, want na vijfendertig minuten komt de diesel net goed op gang... dat smaakt naar meer, net als trouwens de Grolsch!

(Marcel Schikhof)

Skroetbalg

Een mierzoete Schlager opent voor Skroetbalg. Toch is er geen twijfel dat dit niet de Taylor Swift singalong in de Grote Zaal is. De bebaarde bezoekers met patches op hun spijkerjassen bewijzen het, net als de enorme Drentse vlag op de achterwand met in enorme Top Secret-letters ‘SKROETBALG’. De Petruskruisen ontbreken niet op de vlag. Drummer Rutger Beuving komt op, fit en getatoeëerd alsof hij klaar is voor een plundra. Met alleen een sportbroekje aan trommelt hij de rest van de band op. Zanger Sander Boersma valt op met een shirt van Tupac, kin omhoog en rechtervuist in de lucht.

Spelen gaat bij Skroetbalg niet om verfijnde technieken, maar om een moordend tempo en no nonsense energie, en die bieden ze. Ze spelen met Drentse intensiteit: Drentisiteit. Frontman Sander zingt in het Nedersaksisch over aardse onderwerpen: scheuren in een Renault 5 GT Turbo (“De beste auto die ik ooit had!”), kroeggevechten met grote kerels om vier uur ’s ochtends (“Stompen in de kroeg”), dierenbescherming (“Ponypark Slagharen is kut!”) en verwarring over hun herkomst (“Drenthe godverdomme!”). Het spel van drummer Rutger is, handig bij punk, het strakst. Bassist Boris Loman, Sander Boersma en de gitarist spelen allemaal wel een keer dicht bij elkaar, zou ook een vorm van noaberschap zijn? Goldwölff beviel hen trouwens best, want Skroetbalg nodigt hen vanaf het podium uit om volgend jaar op Skroetfest in Zwolle te spelen.

(Rogier van Nierop)

Wil je meer over Skroetbalg weten, lees dan vooral dit uitgebreide interview, gemaakt door 3voor12 Drenthe. Op 30 november staan ze in de Grote Zaal van de Nobel met Peter Pan Speedrock en M.U.G.